dinsdag 31 maart 2009

Vis uit de oven

Dom, dom, dom, helaas vergeten een foto te maken. Het zag er namelijk heel leuk uit. Ik heb twee hele dorades gekocht, en met citroen, dille, en paprika in de oven gebakken. Wel eerst geschubd en de vinnen verwijderd. Een half uurtje in de oven en de vis was gaar. Ik vond het wel lekker, maar Edwin was er minder dol op. Hij houdt meer van de sterker smakende, vettere vissoorten, zoals zalm en makreel.

Ingredienten
per persoon 1 dorade
1 citroen, in plakjes
takjes dille
paprika in reepjes
tomaten, in plakjes
zout en peper

Bereiding
Maak de vis schoon. Schub hem en knip of snijd de vinnen eraf.
Leg wat takjes dille in de buikholte en leg er de plakjes citroen bij.
Bestrooi met zout en peper.

Neem twee langwerpige stukken aluminiumfolie en leg ze op elkaar, zodanig dat ze een kruis vormen. Leg de vis erop, en verdeel paprika, tomaat en citroenplakjes erover.
Pak de stukken aluminiumfolie links en rechts van de vis en knijp samen, zodat het een bootje vormt. Pak nu de stukken boven en onder, vouw naar elkaar toe en rol vanaf boven op. Steek eventueel vast met satéprikkers. Op deze manier blijft een ontluchtingsgat open voor verdampende stoom.

Verwarm de oven voor op 180°C, en leg de vis erin voor een half uur. Maak het pakketje open en haal de vis met een lepel van de graat. Pas op voor graten, verwijder die zo goed mogelijk en waarschuw gasten dat er nog graten in kunnen zitten.

Als je nog citroen over hebt, is dat ook heel lekker bij aardappeltjes. Schil aardappels en snijd in even grote stukken. Wat zout en peper erover, en wat kruiden (rozemarijn, tijm of oregano doen het goed). Doe in een ingevette ovenschaal en leg de citroenstukken ertussen. Indien je een hete lucht oven hebt, kun de aardappeltjesovenschaal onder de vispakketjes zetten. Ze hebben wel ongeveer 40-45 minuten nodig, dus iets langer dan de vis.

vrijdag 27 maart 2009

Knolselderijsalade



Ik heb deze salade gemaakt als groente bij zalm en gebakken aardappeltjes uit de oven. De appel en sinaasappel maakt het lekker fris. Ook de sinaasappelsap gecombineerd met mosterd in de dressing doet het goed.



Ingredienten
Voor 2 personen
een selderijknol
1 appel (goudreinet)
een halve winterwortel
1 sinaasappel
1 el mayonaise
1 el yoghurt
1 tl mosterd
1 el sinaasappelsap
zout en peper

Bereiding
Snijd de knolselderij, appel en winterwortel julienne (dat gaat het snelst in de keukenmachine met speciaal attachment).
Snijd de sinaasappel in partjes.
Meng mayonaise, yoghurt, mosterd en sinaasappelsap.
Roer door de groenten. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de sinaasappelpartjes erover.

Celeriac salad

I made this recipe as a combination with salmon and baked potatoes. The ingredients go well together. The apple and orange make it fresh. Also the mustard and orange juice do well in this.

Ingredients
Serves 2
celeriac (half of the bulb if small, a quarter if large)
1 apple
halve a carrot
1 orange
1 tbsp mayonaise
1 tbsp yoghurt
1 tsp mustard
1 tbsp orange juice
salt and pepper

Method
Cut the celeriac, carrot and apple in thin strips.
Put them in a large bowl.
Peel the orange and cut the parts out.
Mix the mayonaise, yoghurt, mustard and orange juice.
Add this mixture to the vegetables and stir to coat well.
Season to taste. Put the orangestrips on top.

zondag 22 maart 2009

Cottage pie



Dit is eigenlijk het recept voor Shepherd's pie. Waarom noem ik het dan Cottage pie? Wel, in shepherd's pie hoort lamsgehakt. Een shepherd is ten slotte een schaapsherder. Ik heb echter rundergehakt gebruikt, vandaar.



Ingredienten
2 uien
2 wortels
500 g gehakt
2 tl bloem
2 el tomatenpuree
2 el worcestershiresaus
1 tl gedroogde tijm
1 tl gedroogde rozemarijn
300 ml bouillon
500 g aardappels
melk en boter
geraspte kaas (optioneel)

Bereiding
Snipper de ui. Snijd de wortel in kleine stukjes. Bak de ui op laag vuur tot ze zacht is. Voeg het gehakt toe en bak tot het niet meer rood ziet.
Voeg bloem toe, dan wortels, tomatenpuree, worcestershiresaus, kruiden en bouillon.
Roer goed door elkaar, laat aan de kook komen en laat dan afgedekt op laag vuur 15-30 minuten pruttelen.
Maak ondertussen de aardappelpuree. Schil de aardappels en snijd ze in niet te grote stukken. Breng 2 cm water aan de kook, voeg wat zout toe. Doe de aardappel in het water en kook 15 minuten. Giet af. Prak fijn met een vorm of aardappelstamper. Voeg opgewarmde melk en een paar klontjes boter toe. Roer tot een lekker smeuiig mengsel.
Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een ovenschaal in. Doe het gehaktmengsel in de ovenschaal en verdeel de aardappelpuree erover. Bestrooi eventueel met geraspte kaas.
Zet 15 minuten in de oven tot de bovenkant mooi bruin is gekleurd. Dien op.


Bron: Good Food Magazine



Cottage pie

This is a recipe for Shepherd's pie. Why call it cottage pie, then? Well, in a shepherd's pie belongs minced lamb. A shepherd takes care of...yes, sheep. I didn't use lamb however, but minced beef, so I had to call the recipe differently. Hence, cottage pie.

Ingredients
2 onions
2 carrots
500 g minced lamb (or beef)
2 tsp flour
2 tbsp tomato purée
2 tbsp worcestershiresauce
1 tsp dried thyme
1 tsp dried rosemary
300 ml stock (preferably from beef)
500 g potatoes
milk, butter
grated cheese (optional)

Method
Chop the onion finely. Slice the carrots.
Fry the onions until soft. Add the meat and brown.
Add flour, stir and cook for one minute.
Add carrots, tomato purée, herbs, worcestershiresauce and stock.
Stir and let simmer for 15-30 minutes, covered.
Meanwhile, make the potato mash. Peel the potatoes and cut them in chuncks. Cook them until done (approx. 15 minutes). Mash with a fork or potato masher. Add hot milk and some knobs of butter. Stir until smooth.
Preheat the oven to 200°C. Butter a baking tin.
Transfer the meat to the baking tin. Cover with the potato mash. You can sprinkle over some grated cheese, if you wish.
Bake for 15 minutes until the top is golden. Serve.

zaterdag 21 maart 2009

Thaise kippensoep

Click on the english flag to show the recipe in english, or scroll down.

Dit is een erg lekker soepje. Apart door de kokos en fris door het citroensap. De combinatie van smaken levert een aparte smaakcombinatie op. Het oorspronkelijke recept vraagt om kokosroom in de vorm van een blok. Ik had nog kokosmelk over, dus heb ik dat gebruikt.

Het recept komt uit "Asian cooking" en heet "Thai chicken soup".

Ingredienten
1 el olie
1 teen knoflook, fijngehakt
1kipfilet
¼ tl kurkuma
1/8 tl chilliepoeder
100 ml kokosmelk
1 liter kippebouillon
2 el citroensap
2 el pindakaas (liefst met stukjes pinda)
100 g eiermie
1 el verse koriander
3 el geraspte kokos
zout en peper

Bereiding
Snijd de kip in blokjes en hak de knoflook fijn.
Verhit olie in een grote pad, bak de knoflook zachtjes (niet laten verbranden!)
Voeg kip, kurkuma en chilliepoeder toe, bak 3-4 minuten.
Voeg de kippebouillon toe, met de kokosmelk. Voeg citroensap, pindakaas en eiermie toe.Dek af en laat 15 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper. Voeg koriander toe en laat nog 5 minuten koken.
In de tussentijd doe je de geraspte kokos in een droge koekepan en laat, onder voortdurend roeren, op hoog vuur lichtbruin worden.
Schep de soep in een diep bord en besprenkel met de kokos.

Thai Chicken Soup

This is a nice chicken soup. The combination of ingredients taste well together. The coconut really adds to the flavour.

Ingredients
1 tbsp vegetable oil
1 clove garlic
1 chicken breast, without skin
¼ tsp turmeric
1/8 tsp chilli powder
100 ml kokosmilk
1 liter chickenstock
2 tbsp lemonjuice
2 tbsp crunchy peanutbutter
100 g eggnoodles
1 tbsp fresh coriander
3 tbsp desiccated coconut
salt and freshly ground black pepper

Method
Cut the chicken in 2 cm pieces. Chop the garlic finely.
Heat the oil and fry the garlic softly (do not let it burn!)
Add the chicken, turmeric and chilli powder and fry for 4 minutes.
Add the chickenstock and coconutmilk and stir until dissolved.
Add the lemon juice, peanut butter and noodles.
Cover and simmer for 15 minutes. Add the coriander and simmer for a further 5 minutes.
Meanwhile dry-fry the coconut in a small frying pan. Stir constantly until lightly browned.
Serve in a soup bowl sprinkled with fried coconut.

Brood met haver





Ingredienten
200 g bloem
150 g volkoren tarwemeel
100 g havervlokken
2 el lijnzaadjes
2 el gierst
1 el glutenpoeder
1 el melkpoeder
1,5 tl zout
1 tl instant gist


Bereiding
Meng bloem, meel, haver, lijnzaad, gierst, glutenpoeder, zout en gist door elkaar.
Voeg 300 ml water toe. Laat 15 minuten rusten.
Kneed 5 minuten tot het wat soepeler wordt. Laat 4 uur afgedekt op het aanrecht staan. Kneed nog even kort door, vorm het en leg in de broodvorm.
Dek af met ingevet vershoudfolie en laat 1 uur tot 5 kwartier op een warme plaats rijzen.
Verwarm de oven voor op 220°C. Spuit het nat met een plantenspuit en zet in de oven.
Keer het om na 10 minuten, zet de temperatuur lager op 200°C en bak nog 25 minuten.
Haal uit de oven en laat afkoelen op een draadrek.



De haver proef je terug als een beetje nootachtige smaak. De kruim was niet erg los, dus een tamelijk stevig brood. Dat is goed als de boter iets té koud is :-) Lekker.

Bread with oats

Ingredients
200 g flour
150 g whole wheat flour
100 g rolled oats
2 tbsp flax seeds
2 tbsp millet
1 tbsp glutenpowder
1 tbsp milkpowder
1,5 tsp salt
1 tsp instant yeast

Method
Mix the dry ingredients, i.e. flour, whole wheat flour, oats, flaxseeds, millet, glutenpowder, milkpowder, salt and yeat. Add 300 ml of lukewarm water. Let stand for 15 minutes.
Knead for 5 minutes until the dough feels supple. Let stand on the counter for 4 hours. Knead shortly and form the dough. Put it in a baking tin.
Cover with cling film and let rise for 1 hour to 5 quarters of an hour.
Preheat the oven to 220°C. Wet the dough with a plant spray and put in the oven. Turn around after 10 minutes, decrease the heat to 200°C and bake for another 25 minutes. Let cool on a wire rack.

This bread tastes a little nutty because of the oats. It didn't rise too much, making it a firm bread. That's good if you try to spread butter on it that's a little too cold :-).

maandag 16 maart 2009

Aardappel-prei gratin



Lekker en eenvoudig, deze aardappel-prei schotel. Aardappel en prei lijken voor elkaar gemaakt.



Ingredienten
2 grote aardappels
1 prei
slagroom
geraspte kaas
zout en peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de aardappels in dunne schijfjes. Snijd de prei in halve ringetjes. Vet een ovenschaal in.
Leg een laag aardappelschijfjes op de bodem. Bedek met prei. Bestrooi met zout en peper, en strooi kaas erover. Giet wat room erover. Herhaal met aardappel, dan prei, kaas, zout en peper en room. Herhaal nog eens tot je ingredienten op zijn. Eindig met kaas.
Zet 45 minuten in de oven. Lekker met zalm en broccoli.

Potato-leek gratin

Ingredients
2 large potatoes
1 leek
double cream
cheese, grated (cheddar works fine for this)
salt and pepper

Method
Preheat the oven to 180°C. Slice the potatoes in thin slices. Slice the leek in small rings. Butter a baking tin.
Cover the bottom of the baking tin with potato slices. Spread a third of the leek on the potatoes. Sprinkle a third of the cheese it and pour half of the cream over the cheese. Season.
Repeat with potatoes, leek, cheese, cream and seasoning. Repeat with potatoes, leek and cheese. Season.
Bake in the oven for 45 minutes. Serve with salmon and broccoli.

dinsdag 10 maart 2009

Pasta met broccoli en garnalen

Click on the english flag to show the recipe in english, or scroll down.

Ik had nog garnalen over en wilde er iets lekkers mee doen. Toen kwam ik op het idee een pastasaus te maken.

Ingredienten
120 g gedroogde pasta (neem 200 g voor verse pasta)
10 grote garnalen, in stukjes
1 ui
1 klein stronkje broccoli
verse dille
1 teen knoflook
boter
bloem
melk
witte wijn

Bereiding
Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking.
Snipper de ui en bak in een ruime hoeveelheid boter tot ze glazig zijn.
Voeg een deel van de dille toe en roer erdoor. Voeg de garnalen en fijngesneden knoflook toe en bak heel even tot ze beginnen te kleuren. Roer wat bloem erdoor (ongeveer net zoveel als je boter hebt gebruikt). Laat even meebakken en blus dan af met een scheut witte wijn. Roer beetje bij beetje de melk erbij en laat inkoken tot een romige saus. Voeg de pasta aan de saus toe, garneer met de rest van de dille en dien op.

Pasta with broccoli and prawns

Ingredients
120 g pasta (200 g if using fresh pasta)
10 medium prawns, in pieces
1 onion
1 small head broccoli
fresh dill
1 clove of garlic
butter
flour
milk
white wine

Method
Cook the pasta according to package instructions. In the meantime, make the sauce.
Chop the onion. Fry in butter until soft. Chop the garlic.
Add part of the dill and stir. Add prawns and garlic. Fry until they start to turn pink. Stir in some flour (the same amount as the butter) and add a splash of white wine. Stir. Add the milk little by little and cook until the sauce has the right consistency.
Add the pasta to the sauce, garnish with the rest of the dill and serve.

zondag 8 maart 2009

Garnalen in kruidige roomsaus (Jheenga masala)



Dit is een verrukkelijk recept. Probeer het eens. Koop hele garnalen. Zet je over het enge uiterlijk heen en pel de kop en poten eraf. Lekker!
Het recept komt uit "Aan tafel in India", door Julie Sahni (voor 4 personen)



Ingredienten
olie
1 grote ui
500 g ongepelde, middelgrote, rauwe garnalen
2 tl paprikapoeder
1 tl garam masala
1 flinke teen knoflook, fijngehakt
¼ tl kurkuma
2 verse groene chilipepers (ik heb ze weggelaten)
100 ml slagroom
2 el verse koriander
zeezout

Bereiding
Pel de garnalen. Verwijder het darmkanaal.
Snipper de ui.
Verhit de olie en fruit de ui een paar minuten tot ze glazig ziet.
Voeg chilipeper (indien je die gebruikt), paprikapoeder, garam masala, knoflook en kurkuma toe. Roer erdoor en laat even geuren.
Schep de garnalen erdoor en roerbak tot ze een roze kleur hebben gekregen.
Voeg de room, verse koriander en zout naar smaak toe. Laat de saus aan de kook komen en haal dan van het vuur. Dien meteen op.


Bron:

QR-code:







Prawns in creamsauce with spices

I loved this recipe. Buy fresh prawns and peel them yourself. Don't forget to remove the intestines. Realy lovely!
The recipe is from Savoring India (Dutch version) Serves 4.

Ingredients
500 raw medium prawns
1 large onion
2 fresh green chillies
2 tsp paprika
1 tsp garam masala
1 tsp chopped garlic
¼ tsp turmeric
100 ml double cream
2 tbsp fresh coriander, chopped
seasalt

Method
Chop the onion. Peel the prawns and remove the intestines.
Heat the oil and fry the onion for a few minutes, until they are soft.
Add chillies (if using), paprika, garam masala, garlic and turmeric. Mix well and fry a minute until you smell the spices.
Add the prawns and cook until they turn pink. Add cream and coriander, and seasalt to taste. Bring the sauce to the boil, then remove from the heat. Serve immediately.

zaterdag 7 maart 2009

Broccolisoep



Ik had geen zin lang in de keuken te staan. Dat overkomt me wel vaker. Dan wil ik iets gemakkelijks en snels. Ik had een krop broccoli gekocht, en broccolisoep leek me wel wat. Dit is inderdaad gemakkelijk, als je een staafmixer hebt. Anders werkt een blender of keukenmachine ook wel, maar dat is meer afwas!



Ingredienten
1 grote krop broccoli
1 middelgrote aardappel
0,5 ltr kippenbouillon
zout
peper
100 g zalm
50 ml slagroom of crème fraîche

Bereiding
Snijd de broccoli in kleine roosjes en de aardappel in blokjes.
Breng de bouillon aan de kook en leg de broccoliroosjes en aardappel erin. Voeg zoveel water toe dat de roosjes onder staan. Laat 15 min koken.
Snijd de zalm in kleine stukjes.
Pureer met een staafmixer tot het een gladde massa is. Roer de room of crème fraîche erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Schep wat zalmsnippers in het midden van een soepbord en schep de soep eromheen.
Garneer met wat kleine broccoliroosjes. Serveer met brood en kruidenboter.

Broccolisoup

I wanted a meal that wouldn't take long to cook, but was still healthy. I had bought a large broccoli head. So, broccolisoup it would be. This is very easy, provided you have a hand blender. Or else, you could use a food processor. But that's more washing up to do.



Ingredients
1 big head of broccoli
1 medium potato
0,5 liter chickenstock
salt, pepper
100 g fresh salmon, chopped
50 ml double cream

Method
Cut the broccolihead in little florets. Cut the potato in little chunks.
Bring the chickenstock to the boil and add the broccoli and potato. Add so much water that the broccoli is covered. Bring to the boil again, and cook for 15 minutes.
Cut the salmon in little pieces.
Blend with a hand blender to a smooth consistency. Add the cream. Season with salt and pepper to taste.
Put some of the salmon pieces in a deep plate and ladle the soup around it.
Garnish with some small broccoli florets. I served it with some bread with herb butter.

zondag 1 maart 2009

Boboti



Ik was wat aan het lezen op het blog van Eetschrijven en zag het recept voor boboti. Nu heb ik ooit een zuid-afrikaanse collega gehad van wie ik het kookboek mocht lenen. Dat was in het afrikaans geschreven, maar die taal lijkt nog steeds zoveel op Nederlands dat ik de recepten moeiteloos kon volgen. Uit dat kookboek heb ik indertijd boboti gemaakt. Ik ben dat recept echter kwijtgeraakt. Ik herinner me alleen nog dat er saffraan in ging.

Dus toen ik het resep vir boboti zag, wilde ik het eens uitproberen. Het kan niet hetzelfde recept als van mijn collega zijn, want er zit geen saffraan in. Maar het leek erg lekker en verder wel origineel te zijn.



Ingredienten
1 kg hoh gehakt
2 uien, grof gesnipperd
2 gedroogde abrikozen, fijngehakt
2 tenen knoflook
1 ei
60 ml volle melk
1 dikke bruine snee oud brood
sap van 1 citroen
30 ml azijn
125 g sultana's, geweekt
4 laurierbladeren
6 citroenbladeren, lime leaves, of djeroek poeroet(toko)
125 g amandelschaafsel
halve centimeter gemberwortel
3 theelepels garam masala (toko)
1 theelepel komijn
1 theelepel kurkuma
1/2 theelepel gemalen zwarte peper
1 eetlepel grof zeezout
olie

Voor de bovenlaag:
125 ml volle melk
1 ei
1/2 theelepel kurkuma

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verkruimel het brood. Doe de knoflook, de gember en het zout samen in een vijzel en stamp ze tot een pasta (ik heb een kleine keukenmachine gebruikt). Laat de uien in een braadpan op halfhoog vuur glazig fruiten in de olie. Voeg het knoflookmengsel bij de uien en laat dit nog 1 minuut samen fruiten. Voeg de fijngesneden abrikoos en de broodkruimels toe en giet een scheut water in de pan zodat de kruimels net onder staan. Klop het ei los, roer er de melk door en voeg aan dit mengsel de garam masala, de komijn, de kurkuma en de peper toe. Maak hier het gehakt mee aan. Voeg het citroensap, de azijn, de sultana's en de amandelen bij het uienmengsel in de pan, roer even door en roer er vervolgens het gehaktmengsel bij; even losroeren. Schep dit alles in een ovenschaal, druk de laurier- en citroenbladeren in het gerecht en laat dit in de oven een uur lang garen (ik heb een half uur gedaan). Maak intussen het mengsel voor de bovenlaag: kluts de eieren met de melk en roer er de kurkuma door. Giet dit over het gehaktmengsel en plaats nog eens een half uur in de oven. Serveer met rijst en een salade, bijv. tomatensalade.

Ik maakte gele rijst: Voeg een beetje kurkuma en droge sherry bij het water voor de rijst.
Voor de tomatensalade: Hak tomaten in blokjes en snipper een uitje heel fijn. Meng door elkaar. Maak een dressing van extra virgine olijfolie en balsamicoazijn, zout en peper. Roer door de tomaten.




Bron: Eetschrijven



Boboti

I was reading on a Dutch foodblog, Eetschrijven, and saw a recipe for boboti. Once I had a colleague from South Afrika, and was allowed to borrow his cookbook for awhile. This was written in the african language, but that still resembles Dutch so much that I could easily follow the recipes. I cooked boboti from this book, but unfortunately I lost the recipe. I only remember that saffran was one of the ingredients.

This resep vir boboti sounded original to me, although it has no saffran in it. I gave it a try.



Ingredients
1 kg minced meat
2 onions, chopped
2 dried apricots, chopped
2 cloves of garlic
1 egg
60 ml full fat milk
1 slice of wholewheat bread from a day old
juice of 1 lemon
30 ml vinegar
125 g sultanas, soaked
4 bay leaves
6 lime leaves
125 g almonds, in waferthin slices
gingerroot, piece of ½ cm
3 tsp garam masala
1 tsp cumin
1 tsp turmeric
½ tsp grounded black pepper
1 tbsp coarse seasalt
oil

For the top layer:
125 ml full fat milk
1 egg
½ tsp turmeric

Method
Preheat the oven to 180°C. Crumble the bread. Put garlic, ginger and salt in a pestle and mortar (or food processor) and make it into a pasta.
Fry the onions softly in the oil until soft. Add the garlic mix and fry another minute. Add apricot and breadcrumbs and so much water that the breadcrumbs are just covered. Beat the egg with the milk and to this mixture the garam masala, cumin, turmeric and pepper. Mix this through the minced meat.

Add lemon juice, vinegar, sultanas and almonds to the onion mix in the pan, stir, and add the minced meat. Mix until well combined.

Put everything in a baking tin. Press the bay leaves and lime leaves in the meat and put in the oven for an hour (I did half an hour). Beat the egg with the milk and turmeric for the top layer. Laddle this over the meat and put back in the oven for another half an hour.

Serve with rice and a salad, for example a tomato salad.

I made yellow rice: add a little turmeric and a splash of dry sherry to the cooking water of the rice.
For the tomato salad: chop some tomatoes. Chop an onion very finely. Mix. Make a dressing from extra virgin olive oil, balsamic vinegar, salt and pepper. Mix.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...