vrijdag 30 oktober 2009

Gestoomde zalm met zwarte boontjes



Ik zag dit recept op een weblog staan en het trok me meteen aan om te maken. Ik was ondertussen mijn boek van Ken Hom aan het doorbladeren, en daar zag ik hetzelfde recept. Toen moest ik het wel proberen, natuurlijk.



Dit is wat ik gedaan heb:

Ik heb 1 el zwarte boontjes (van de toko) geprakt en gemengd met 1 el fijngehakte knoflook en ½ el gehakte gember.
Ik bestrooide twee zalmfilets met zout en peper, legde ze op een hittebestendig bordje dat in mijn stoomappartaat past en verdeelde het boontjesmengsel erover.
Ik goot er 1 el Shaoxing rijstwijn en ½ el lichte sojasaus over. Dat ging in het stoomapparaat. Ik stoomde de vis 8 minuten.
Daarna haalde ik het bord uit het stoomapparaat en verdeelde nog wat fijngesneden bosui erover. Het recept zegt ook nog verse koriander erover te strooien, maar dat had ik niet, dus liet ik het achterwege.
Ook moest er nog wat gloeiendhete olie overheen gegoten worden, maar ook dat heb ik achterwege gelaten.

Het was erg lekker, en eigenlijk ook wel heel gemakkelijk. De zwarte boontjes passen goed bij de smaak van de zalm, zonder deze te overheersen. Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.


Bron:

QR-code:







Steamed salmon with black beans

I saw this recipe on a foodblog and I liked it immediately. Meanwhile, I was reading in a cookbook by Ken Hom, and there I saw the same recipe. Now I had to try it.
This is what I did:

I mashed 1 tbsp of salted black beans (I rinsed them first) en combined that with 1 tbsp chopped garlic and ½ tbsp chopped gingerroot.
I seasoned two salmon fillets with salt and black pepper. I put them on a heatresistent plate that fit into my steam device. I spread the black bean mix on top.
I also sprinkled 1 tbsp of Shaoxing ricewine and ½ tbsp of light soy sauce on top. I steamed the fish for 8 minutes, which was just enough.
After that I put some chopped spring onion on top. The recipe calls for coriander (cilantro) also, but I didn't have that, so I left that out.

It was very nice. The taste of the black beans combined very well with the salmon, without being too much of a good thing.
I will definitely make this again.

zondag 25 oktober 2009

Kip met sesamzaad



Ik zit momenteel in een Chinese periode wat mijn koken betreft. Ik heb onlangs een boek van Ken Hom gekocht en heb al verschillende gerechten uit dat boek gemaakt. Erg lekker allemaal, al gebruikt hij iets teveel zout naar mijn smaak. En ik ben toch niet iemand die per se geen zout wil gebruiken, maar zijn smaak is duidelijk toch zouter dan de mijne. Dat geeft niets, als je dat eenmaal weet, dan hou je er rekening mee.
Dit recept is erg lekker. De kip is heel mals en smakelijk. Ik heb het geserveerd met noedels, waar iets sesamolie, sojasaus en lente-ui doorheen is geroerd.
Dit is hoe ik het gedaan heb.



Ingredienten
I sneed 225 g kipfilet in blokjes. Ik mengde ze met ¼ tl zout en 1 tl maïzena. Het oorspronkelijke recept sprak ook van 1 eiwit, maar dat heb ik achterwege gelaten. Het was ook niet nodig.
Ik verhitte een scheutje olie in een wok en deed de kip erin. Ik bakte de kip al roerend bruin. Het oorspronkelijke recept heeft het over 3 dl olie, zodat je kip eigenlijk frituurt. Ik heb een eetlepel gebruikt en ze gewoon geroerbakt. Ging ook prima.
Ik haalde de kip uit de wok, en verhitte wederom 1 el olie. Ik deed 2 tl sesamzaadjes in de wok en roerde voortdurende om te voorkomen dat ze de wok uitsprongen. Ik kon het niet helemaal voorkomen.
Na een paar seconden voegde ik de ingrediënten voor de saus toe. Dit zijn: 1 tl donkere sojasaus, 1 tl Chinese rijstazijn, 1 tl chilibonensaus, 1 tl sesamolie, 1 tl suiker, ½ el Shaoxing rijstwijn, 1 tl Sechuan peper en een fijngesneden bosuitje.
Ik bracht het aan de kook en voegde de kip toe. Ik mengde alles goed en liet het goed doorwarmen.



Chicken with sesame seeds

I cook a lot of Chinese lately. The reason is that I bought a book about Chinese cooking by Ken Hom. I have already made several recipes from this book and I like it a lot.
The only thing is, Ken has a saltier taste than I do. But once you have realised that, you can take that into account and just use less salt or soysauce.
This is a lovely recipe. The chicken is realy moist and is full of flavour. This is what I did.



Ingredients
Ik cubed 225 g of chicken breast and mixed it with 1 tsp cornflour and ¼ tsp salt. I set it aside for 20 minutes.
The recipe called for 300 ml of oil, which meant deepfrying the chicken. I just fried the chicken in 1 tbsp of oil and that was fine.
I got the chicken out of the wok and heated a tbsp of oil. Then I added 2 tsp of sesame seeds. I stirred constantly to prevent them jumping out of my wok. Some of them did anyway. After a few seconds, I added the ingredients for the sauce. These are:
1 tsp dark soy sauce, 1 tsp Chinese ricevinegar, 1 tsp chilibeansauce, 1 tsp sesame oil, 1 tsp sugar, ½ tbsp Shaoxing ricewine, 1 tsp Sechuan peppercorns, one chopped spring onion.
I brought it to the boil, then added the chicken. I stirred to combine everything and let it heat through.
I served it with noodles, through wich I stirred some sesame oil, soy sauce and sliced spring onion.

zondag 18 oktober 2009

Pompoenrisotto



Sinds de vakantie in Italië maak ik wat vaker risotto. Hier is een variant met pompoen.



Ik had een behoorlijk grote butternut squash gekocht en ongeveer een derde daarvan heb ik hiervoor gebruikt.Het zal ongeveer 500 g pompoenvlees zijn geweest.
Eerst sneed in de pompoen in blokjes en deed die 30 minuten in een oven van 220°C.
Terwijl dat roosterde, fruitte ik een gesnipperd uitje in 2 el boter. Toen de ui zacht was (maar niet bruin), kieperde ik 120 g risottorijst erbij (voor 2 personen) en roerde net zo lang tot alle rijstkorrels met een glanzend laagje vet bedekt waren en ze er wat glazig uitzagen.
Dat bluste ik af met een klein glas droge witte wijn. Ik wachtte tot het vocht zo goed als weg was en voegde daar zoveel hete groentebouillon bij dat de rijst net onderstond. Nu moet je af en toe roeren om te voorkomen dat de rijst aanbakt en wachten tot het wat ingekookt is.
Dan gaat er weer groentebouillon bij tot het net onder staat en weer roeren en en laten inkoken. Doe dit net zo lang tot je er ongeveer 300 ml bouillon bij hebt gedaan. Proef de rijst na 13 minuten of ze gaar genoeg is.
Zo niet, laat dan nog een paar minuten koken en proef weer, net zo lang tot het naar je zin is.
Ondertussen was de pompoen gaar. De helft ervan prakte ik met een vork tot een prutje en roerde dat door de risotto. Ik bakte een paar blaadjes verse salie zachtjes.
Ik serveerde de risotto met de overige pompoenblokjes erop en daarop de salieblaadjes. En een gebakken kippepootje.



Wil je alles weten over het koken van risotto? Kijk dan op de site van Cooking Club. Heel leerzaam.

Risotto with butternut squash and sage
I bought a large butternut squash. I used about one third of it for this recipe. I guess it was about 500 g of squash.
First I cubed the squash and roasted them in a hot oven (220°C) for 30 minutes
In the meantime, I cooked one chopped onion in 2 tbsp of butter. When the onion had softened, but not browned, I added 120 g arborio rice and stirred until alle the rice grains were coated with the butter.
I threw in a small glass of dry white wine and waited until there was hardly any liquid left. Then I added a ladle full of hot vegetable stock.
I stirred to prevent the rice to burn. When almost no liquid was left, I added another ladle full of hot vegetable stock. I repeated that until all the stock had been used up, and about 15 minutes had passed. The total amount was about 300 ml of hot vegetable stock.
Now the squash was ready. I puréed half of it and added that to the risotto. I fried some sage leaves.
I served the risotto with the rest of the cubed squash and sage leaves on top. And with some fried chicken.

woensdag 14 oktober 2009

Thaise zalmcurry



Dit recept komt uit een oude Tip Culinair. Het gebruikt een kant-en-klaar currymix. Dat maakt het erg simpel, snel, en ik vind het erg lekker.



Dit is wat ik gedaan heb:

Eerst bereidde ik alles voor. Een uitje snipperen, 2 teentjes knoflook fijnsnijden, een krop paksoi in reepjes snijden en 150 g zalm in blokjes snijden. Ik gebruikte zowel de stengels als het groen van de paksoi.
Daarna zette ik 120 g rijst op, want het maken van de curry duurt net zo lang als het koken van de rijst.
Voor de curry bakte ik eerst een ½ el Thaise groene currysaus (ik heb die van het merk O.K., een potje bij de toko gehaald) met de ui en knoflook.
Daar ging 2 dl kokosmelk bij en toen dat kookte voegde ik limoensap (van halve limoen), ½ el Thaise vissaus en de zalmblokjes toe.
Dat moest 2 minuten zachjes koken. Daarna kon de paksoi erbij en die liet ik ook nog even 3 minuten meekoken.



Salmon in Thai curry

This recipe is from Tip Culinair, a Dutch cooking magazine that unfortunately no longer exists. It uses a currymix from a jar, which makes this a very easy dish. It is also delicious! Here is what I did:

First I prepared the ingredients. Chop one onion and 2 cloves of garlic. I sliced one head of pak choi and cubed 150 fresh salmon.
Afther that I started to cook 120 g rice, for the curry takes as long to make as the rice to cook.
For the curry I fried ½ tbsp of green Thai curry mix with the onion and garlic.
I added 200 ml coconutmilk and when that came to the boil, I added lime juice from half a lime, ½ tbsp Thai fishsaus and the salmon.
I let that cook for 2 minutes and then added the pak choi. That cooked for 3 minutes and all was ready.

zaterdag 10 oktober 2009

Kip Cacciatore





Koop kipdelen aan het bot, bijvoorbeeld een hele kip. Ik gebruikte kip drumsticks, maar ik heb dit ook al eens gemaakt met kippepoten.
Ik nam een braadpan en bakte de kip aan alle kanten aan tot er geen roze vlees meer te zien was.
Ik fruitte een gesnipperd uitje, samen met een in blokjes gesneden wortel en stengel bleekselderij. Daarna goot ik een flinke scheut droge witte wijn erbij en liet dat een beetje inkoken.
Vervolgens ging er een half blik tomatenblokjes bij.
Ik voegde ook nog wat verse tomaten toe, een stuk of 2 à 3, dat vind ik altijd lekker.
De kippepoten gingen er weer bij en ik vulde het geheel aan met bouillon tot de kip net onder stond.
Ik liet alles anderhalf uur afgedekt sudderen, waarbij ik af en toe even ging kijken om de kip om te draaien.
Aan het eind nog even proeven of er zout en peper bij moet. Toen het klaar was strooide ik er nog wat verse peterselie over.

Dit is een heerlijk gerecht. De kip geeft ook smaak af aan de saus en valt van de botjes na zo'n lange stooftijd.


Pollo alla cacciatore

I bought chicken legs for this recipe. I browned them in olive oil and took them out of the pan.
I fried a chopped onion, carrot and sellery stick.
Then I added a splash of dry white wine and let it cook a few minutes.
I added half a can of chopped tomatoes and also added some fresh chopped tomatoes ( I always like fresh tomatoes in the sauce).
In with the chicken and enough chicken stock to cover the chicken.
I let it simmer for 90 minutes, checking every now and then and turning the chicken twice.
At the end of the cooking time I seasoned to taste with salt and pepper. I also added some chopped parsley.

This is a lovely recipe. After having simmered such a long time the chicken falls from the bone. Very good.

dinsdag 6 oktober 2009

Paddestoelen risotto





Ingredienten
Voor 2 personen
120 g risotto rijst (arborio, carnaroli)
1 uitje
100 ml droge witte wijn
750 ml kippenbouillon
paddestoelen
gedroogde paddestoelen
zout en peper

Bereiding
Eerst liet ik de gedroogde paddestoelen weken in wat heet water. Het is de bedoeling dat je de paddestoelen als ze zacht zijn geworden, uitknijpt en fijnsnijdt.
Dat deed ik dus. Het vocht goot ik door een fijne zeef, door wat keukenpapier, waarin de ongerechtigheden achterbleven.
Ik snipperde het uitje en fruitte het aan in wat olijfolie. De paddestoelen (eerst in plakjes gesneden) gingen erbij en ook de geweekte paddestoelen.
Daarna roerde ik de rijst erdoor tot alle korreltjes glommen van een laagje vet.
Ik goot de wijn erbij en liet het wat inkoken zodat de smaak zich concentreert en de alcohol vervliegt.
De (hete) bouillon heb ik er drie keer bij gegoten, telkens 250 ml. Elke keer wacht je tot het is opgenomen door de rijst en dan giet je de volgende kop erbij.
De eerste keer deed ik ook de paddestoelenvloeistof erbij. Het is wel zaak erbij te blijven en af en toe te roeren, want het mag niet aankoken.
Na ongeveer 20 minuten is de rijst gaar. Eventueel kun je er wat parmezaanse kaas doorroeren, maar nodig is het niet.

Het was erg lekker. Risotto maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, als je het een paar keer geoefend hebt. Hou gewoon een oogje in het zeil, terwijl je de andere onderdelen van de maaltijd maakt.



Mushroom risotto

Ingredients
120 g arborio rice (or a different kind of rice for risotto, such as carnaroli)
1 onion
100 ml dry white wine
750 ml chickenstock
mushrooms
dried mushrooms
salt and pepper

Method
First I soaked the dried mushrooms in some warm water for 15 minutes or so. I drained them, sifting the fluids. I chopped the soaked mushrooms.
Then I chopped the onion and fried it in some olive oil. I added the mushrooms (sliced first) and the soaked mushrooms too.
Then I threw in the rice and stirred until coated with oil.
The recipe told me to add the wine first, and then the (hot) stock. So I did. The stock should be added some at a time, I did it in three batches. In the first batch I also addes the liquid from the soaked mushrooms.
After each batch I waited until the rice had fully absorbed all the fluids and stir regularly to avoid burning.
After 20 minutes the rice should be done and slightly fluid. You can add some parmezan cheese, but I didn't. I found it didn't need it.
I seasoned with salt and pepper and the taste was just right.

Making risotto isn't so difficult. Just keep an eye on it while you cook the other parts of the meal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...