donderdag 30 december 2010

Mini-stoofpotjes met gehakt, prei en camembert



Dit recept heeft ooit in een Tip Culinair gestaan, ik weet niet meer welk nummer. Het werd oorspronkelijk gemaakt als grote ovenschotel, maar het is ook prima geschikt voor mini-pannetjes. De camembert smelt in de oven en trekt in de prei en het gehakt. Erg lekker!

Dit is deel 3 van het kerstmenu: pannetje met gehakt, prei en camembert, door Claudia.



Maak eerst de aardappelpuree. Schil 3 grote aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in gezouten water in 20 minuten gaar. Pureer ze met een aardappelpers (of prak met een aardappelstamper) en meng met een klontje boter, lepeltje zure room en zoveel van het kookwater dat het een mooie smeuiige puree wordt.

Verwarm de oven voor op 200°C (400 °F).

Snijd 2 preien in ringetjes en stoof ze in 10 minuten gaar. Bak 300 g rundergehakt rul met wat zout, peper en nootmuskaat. Snijd ondertussen 1 camembert in 6 dikke plakken.

Vet 6 mini-pannetjes in (of kleine ovenschaaltjes). Verdeel eerst de gehakt over de pannetjes, dan de prei, dan de plakjes camembert. Bestrooi met tijm en verdeel er dan de aardappelpuree over.
Bestrooi met paneermeel (of verkruimelde beschuit), leg er een paar vlokjes boter op en zet 15 minuten in de oven.


QR-code:


Bron:





Tip Culinair

Mini-pots with minced meat, leeks and camembert

I found this recipe a long time ago in a Dutch cooking magazine. It was originally made in a large oven dish, but my mini-pots turned out to be very adequate. The camembert melts into the leeks and minced meat. Delicious!

This is part 3 of our Christmas menu: mini-pots with minced meat, leaks and camembert.

First make the mashed potatoes. Boil 3 large potatoes in salted water for 20 minutes. Purée with a potato grater or use a potato masher. Add a knob of butter, a spoonful of sour creme, and so much of the cooking water to get a fluffy mash.
Preheat the oven to 200°C (400°F).
Slice 2 leeks in little rings. Cook them in a pot with a little water, for 10 minutes, or until soft.
Fry 300 g minced beef with some salt and pepper, until done.
Slice the camembert in 6 thick slices.
Butter 6 mini-pots. First put the minced beef in the pots, then the leeks, then the camembert. Sprinkle some thyme on the camembert. Then top with the potato mash. Sprinkle some bread-crumbs on top and some specks of butter.
Put in the oven for 15 minutes.

dinsdag 28 december 2010

Gevulde dadels



Onze ouders hebben 3 dochters gekregen. Ikzelf ben de oudste, na mij kwam Jacqueline en de jongste is Lucille.
Het eerste gerechtje van het kerstmenu, de zalmtartaar, is door mijn jongste zusje gemaakt. Mijn andere zusje heeft het volgende gerecht gemaakt: gevulde dadels. De dadels hadden elk een andere vulling, zodat je kon uitproberen wat er het beste bij paste. Daarover liepen de meningen uiteen. Dus ik zou zeggen, probeer alledrie de vullingen en oordeel zelf.

Dit is deel 2 van het kerstmenu: Gevulde dadels, door Jacqueline.



Neem 4 dadels per persoon en vul ze met een vulling naar keuze. In dit geval was dat met
Monchou, zachte geitenkaas en chorizo.
Wikkel om elke dadel een plakje spek. Doe ze in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 °C en zet de schaal er ongeveer 15-20 minuten in. Het spek moet net een beetje bruin en lekker knapperig zijn.
Leg ze een beetje leuk op een bordje en serveer.


Filled dates

My mam and dad had three girls. The first one was me. Then my younger sister Jacqueline was born and last, but not least, the youngest: Lucille.
The first dish from the Christmas menu, Salmon tartar, was made by Lucille. This one, Filled dates, is made by Jacqueline. The dates have different fillings, so you could try which one you liked best. The opinions diverged. So, as I can't speak for you, try all three fillings and be your own judge.

This is part 2 of the Christmas menu, by Jacqueline.

Preheat the oven to 180°C (350°F). Have 4 dates a person. Fill them with Monchou, soft goats' cheese or chorizo. Wrap each date in a piece of bacon and put in an ovendish. Put in the oven for 15-20 minutes, until the bacon has browned and has become crispy.

zondag 26 december 2010

Zalmtartaar



Deze kerst heeft ons hele gezin meegeholpen met het Kerstdiner. We besloten geen traditioneel menu van voorgerecht, hoofdgerecht en dessert te maken, maar iedereen maakte een klein gerechtje. Helaas kon mam er niet bij zijn, omdat ze in het ziekenhuis lag. Gelukkig ging het wel beter met haar.

Dit is deel 1 van het menu: Zalmtartaartje, door Lucille.



Snijd 200 g verse zalm brunoise (in blokjes van ½ cm ). Snijd een halve komkommer in de lengte doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Dit gaat uitstekend met een theelepeltje. Snijd de komkommer eveneens brunoise.
Snijd 1 rode Spaanse peper in flinterdunne reepjes.
Rasp de schil van 1 limoen en pers de vrucht uit.
Snijd een bosje koriander fijn (houd een paar blaadjes achter voor de garnering).
Snijd 1 lente-uitje fijn.

Meng zalm, komkommer, limoenrasp en -sap, spaanse peper en koriander in een kom. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel over de borden met behulp van een portioneerring. Garneer met een takje koriander. Geef er een limoenpartje bij.

Het was erg lekker, zeker voor herhaling vatbaar.


Bron:

QR-code:

Lucille van Veldhoven





Salmon tartar

This Christmas the whole family was involved in making Christmas dinner. We didn't serve a traditional starter / main course / dessert menu. Instead, each of us made a small dish.
Unfortunately our mother was taken into the hospital two days earlier, so she couldn't join us. Fortunately, she was getting better.

This is part 1 of the Christmas menu: Salmon tartar, by Lucille.

Cube 200 g fresh salmon in ¼ inch pieces or slightly smaller. Remove the seeds from half a cucumber and cube in the same size as the salmon.
Slice 1 red chilli very thinly.
Chop some fresh cilantro finely.
Slice 1 spring onion finely.

Put salmon, cucumber, chilli, juice and grated skin of 1 lime and cilantro in a bowl and mix well. Season to taste with salt and pepper.

Using a food ring, place the mixture on the plates. Garnish with a cilantro leave and a lime wedge.

It was a very nice first course.

Chinese roerbakschotel met rundvlees en broccoli

Click on the english flag to show the recipe in english, or scroll down.

Weer een Chinees roerbakgerecht. Het is lekker en snel klaar.



Snijd 1 biefstuk (ca. 200 g) in kleine plakjes. Marineer ze ongeveer 1 uur in een mengsel van 1 tl sesamolie, 2 el donkere sojasaus, ½ tl chilipoeder, ½ tl vijfkruidenpoeder, 1 tl maïzena, 2 geperste tenen knoflook, 1 el gerapste gemberwortel.

Kook 100 g tarwenoedels in ruim water gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet het af in een vergiet.

Snijd 1 stronk broccoli in kleine roosjes.

Verhit wat olie in een wok. Roerbak de broccoli tot ze wat zachter is, en hier en daar bruin. Haal uit de wok.

Voeg het vlees met de marinade toe. Roerbak tot het vlees bruin is (dat is door de donkere sojasaus moeilijk te zien, maar 1 à 2 minuten is voldoende.) Voeg de broccoli weer toe, samen met 150 ml runderbouillon en 1 el lichte sojasaus. Laat aan de kook komen. Roer er nog 1 tl maïzena, vermengd met wat koud water, aan toe, en laat indikken. Voeg dat de noedels toe en vermeng goed.



Chinese stir-fry with beef and broccoli

Slice 200 g rumpsteak in small pieces. Marinate them for 1 hour in a mixture of 1 tsp sesame oil, 2 tbsp dark soysauce, ½ tsp chilipowder, ½ tsp five-spice, 1 tsp cornflour, 2 cloves of garlic, pressed, and 1 tbsp grated gingerroot.

Boil 100 g wheat noodles according to package instructions. Drain whem ready.

Chop 1 head broccoli in small florets.

Heat some oil in a wok and fry the broccoli until a little softer and brown on the edges. Remove from the wok.

Heat some more oil, add the meat with the marinade liquid. Stir-fry until the meat is brown on the outside (this is hard too see because of the dark soysauce, but 1 or 2 minutes are usually enough). Add the broccoli, 1 tbsp light soysauce and 150 ml beefstock. Bring to the boil. Add 1 tsp cornflour, mixed with a little cold water, and wait until the sauce thickens a bit. Add the noodles and stir well to combine.

zondag 19 december 2010

Ajam Sapit van Palembang



Deze kip is erg lekker. Het recept is van Beb Vuijk, uit haar boek Groot Indonesisch Kookboek.



Maal in een vijzel of keukenmachine 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 tl sambal oelek, ¼ tl trassi (garnalenpasta), 1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad), ½ tl djinten (gemalen komijnzaad) en 1 gula djawa (of suiker) tot een pasta. Neem een pan waarin de kip past, verhit olie erin en fruit de pasta even aan tot de geuren loskomen. Voeg 2 kippepoten toe en bak een paar minuutjes aan elke kant. Voeg dan 400-500 ml water toe, roer, laat aan de kook komen, zet het vuur lager en laat de kip 1 uur afgedekt sudderen.
Maak ondertussen asemwater. Neem een stukje asem (tamarinde) ter grootte van een walnoot, voeg 100 ml water toe en laat weken, ong. 15 minuten. Roer door een zeef, zodat al het vocht in een kommetje terecht komt, maar de pitjes achterblijven.
Bak 6 el geraspte kokos in een droge koekenpan tot het bruin is.
Haal de kip uit de pan. Voeg ¼ blok santen en 1 el asemwater toe. Roer goed. Voeg dan de gebakken kokos toe. Het wordt nu een dikke brij. Voeg evt. wat water toe als het te droog wordt. Proef of er zout bij moet.
Voeg nu de kip weer toe en laat in 15 minuten heel zachtjes gaar worden.

Ik heb het geserveerd met rijst en sambal goreng kool.



Ajam Sapit from Palembang

This is a very good chicken dish. The recipe is from Groot Indonesisch Kookboek, an Indonesian cookbook in the Dutch language.



In a pestle and mortar or food processor grind 1 small onion, 2 cloves of garlic, 1 tsp sambal oelek, ¼ tsp trassi (shrimp paste), 1 tsp ketumbar (ground coriander seeds), ½ tsp djinten (ground cumin seeds) and 1 tsp gula djawa (or sugar) into a paste.
Take a pot in which the chicken fits. Heat the oil in it and fry the onion paste until fragrant. Add 2 chicken legs and brown on each side. Add 400-500 ml water, bring to the boil, lower the heat and let simmer for 1 hour.
In the meantime, make the asem water. Take a piece of asem (tamarind) as big as a walnut. Add 100 ml hot water and let soak for 15 minutes. Put it through a sieve to get rid of the seeds.
Dry-fry 6 tbsp dried grated coconut.
Remove the chicken from the pot after 1 hour. Add ¼ bloc santen and 1 tbsp asem water. Stir. Add the fried coconut. Now you'll get a thick mass. If it gets too dry, add some water. Taste if it needs more salt (and if so, add it).
Now put the chicken back into the pot and warm through on low heat for 15 minutes.

I served it with cooked rice and sambal goreng cabbage.

donderdag 16 december 2010

Chinees roerbakgerecht



Lekker Chinees roerbakgerechtje. Niet zo moeilijk en erg lekker. Voor een aantal ingrediënten moet je wel even naar een Aziatische toko, zoals de gefermenteerde sojabonen, de lichte en donkere sojasaus, Shaoxing rijstwijn, en de chili bean sauce. Neem bij voorkeur Chinese sojasaus, maar als je die niet kunt krijgen, is de bekende Japanse Kikkoman ook goed. De lichte en donkere sojasaus verschillen qua smaak niet zoveel. De donkere geeft ook echt een donkere kleur aan het gerecht, wat het soms wat aantrekkelijker maakt om te zien.



Snijd 250 g biefstuk in dunne één-haps-plakjes. Meng 1 el Shaoxing wijn, 1 tl sesamolie en 1 tl maïzena. Meng de reepjes door het maïzenamengsel en laat ong. 20 minuten marineren.
Ondertussen heb je tijd om de groenten te snijden. Ik heb gebruikt: 1 ui, 1 gele paprika, 100 g haricots verts, half blik waterkastanjes, 2 tenen knoflook.

Kook 100 g noedels, naar keuze. Giet ze af en roer er 1 tl sesamolie door zodat ze niet aan elkaar plakken.

Laat een beetje olie in een wok goed heet worden en bak het vlees heel kort aan, tot het roze net verdwenen is. Haal uit de wok en zet opzij. Verhit nog wat olie, en voeg ui en knoflook toe. Voeg dan de paprika en sperziebonen toe. Roerbak tot het wat zachter is geworden. Het mag een klein beetje zwartblakeren aan de randjes. Voeg de waterkastanjes toe.
Doe dan de smaakmakers erbij: 1 el lichte sojasaus, 2 el donkere sojasaus, 1 tl sesamolie, 2 el Shaoxing rijstwijn, 2 el fijngesneden gefermenteerde zwarte boontjes, 2 tl chili bean sauce en 2 tl suiker. Doe er een scheutje water bij, zodat het lekker pruttelt.
Doe het vlees erbij en laat even doorwarmen. Voeg de noedels toe en meng goed. Serveer.



Chinese stir-fry dish with beef and black bean sauce

A nice Chinese stir-fry dish. Not too difficult, and very tasty. For some of the ingredients you have to visit an Asian food store. Preferrably use Chinese soy sauce, but if not available to you, the Japanese Kikkoman soy sauce is also a good choice. The dark soy sauce adds a dark color to the dish. The light one doesn't do that.

Slice 250 g beefsteak in thin, little pieces. Mix 1 tbsp Shaoxing rice wine, 1 tsp sesame oil and 1 tsp cornflour. Add the meat to the mixture, stir to combine and let marinade for 20 minutes or so.
Now you have time to prepare the vegetables. I used: 1 onion, 1 yellow bell pepper, 100 g green beans, half a tin of water chestnuts, 2 cloves of garlic.

Boil 100 g noodles. Drain and stir 1 tsp sesame oil through, to prevent it from sticking.

Heat a little oil in a wok, add the meat and fry briefly on very high heat. Remove from the wok, put aside. If necessary, heat a little more oil, add onion and garlic. After a few minutes, add the bell pepper and green beans. Stir-fry until it gets a little softer. Add the water chestnuts. Now add the seasoning ingredients. I used 1 tbsp light soy sauce, 2 tbsp dark soy sauce, 1 tsp sesame oil, 2 tbsp Shaoxing rice wine, 2 tbsp fermented black beans, chopped, 2 tsp chili bean sauce and 2 tsp sugar. Add a little water, approx. half a cup. Stir well and let simmer until the sauce thickens. Add the meat, stir, and let warm through. Add the noodles, stir to combine and serve.

zondag 12 december 2010

Risotto met chorizo en tomaten



Dit recept komt van de blog van A Dutch Brit. Ze heeft daar nog meer risotto-ideeën beschreven, dus als je dit lekker lijkt, ga zeker eens kijken.



Bron: A Dutch Brit


Risotto with chorizo and tomatoes

This recipe is from the blog of A Dutch Brit. Here is the recipe. Enjoy!

vrijdag 3 december 2010

Paella met chorizo en tomaten



Een aangepast recept van Rick Stein, uit zijn boek Mediterrane Odyssee. Ik vond het erg lekker, maar hé: alles met Chorizo is goed. Ik heb het recept niet helemaal gevolgd. Zo had ik geen paellarijst (Calasparra), maar heb ik in plaats daarvan een Italiaanse rondkorrelige rijst genomen, in dit geval Carnaroli (dus eigenlijk risottorijst). Ik had ook geen artisjokken, en garnalen. De artisjokken heb ik weggelaten en ik heb de garnalen vervangen door een in blokjes gesneden tilapiafilet uit de diepvries.



Snijd 4 ontbeende kippedijen (of 2 kipfilets) in blokjes. Bak ze aan in wat olijfolie. Snijd intussen 3 teentjes knoflook fijn en een halve chorizoworst in plakjes. Haal de kip uit de pan wanneer ze rondom gekleurd is. Voeg de helft van de knoflook en de chorizo toe aan de overgebleven olie en bak even tot de knoflook lichtbruin is. Snijd intussen een flinke ui fijn. Haal de chorizo en knoflook uit de pan. Voeg zonodig nog wat olie toe en voeg de ui en rest van de knoflook toe. Bak 5 minuten tot de ui zacht wordt. Snijd intussen 2 vleestomaten in blokjes. Voeg ze toe laat ook zacht worden, ong. 5 minuten. Voeg dan 300 g paella- of risottorijst toe. Meng de rijst goed met de ui en laat een beetje glazig worden. Voeg dan 600 ml kippebouillon en 1½ tl zout toe. Zet het vuur lager en laat 10-15 minuten zachtjes koken. Snijd 1 tilapiafilet intussen in blokjes. Voeg dan de kip, visblokjes en chorizo toe. Voeg ook een kop diepvriesdoperwten en 1 kop kleingesneden sperziebonen toe. (Je kunt de sperziebonen eerst even voorkoken, als je ze niet te rauw wilt hebben.) Voeg nog 300 ml kippebouillon toe, roer goed en laat nog 10 minuten koken. Serveer en smul!


Bron:





Paella with chorizo and tomato

This is an adapted recipe from Rick Stein, from his book Mediterranean Escapes. I liked it very much. But hey, it has chorizo in it, so it must be good.
I didn't have paellarice (i.e. Calasparra) so I substituted with an Italian small grain rice, in this case Carnaroli (in fact rice for risotto). I didn't have prawns, so I used a cubed tilapiafilet from the freezer instead. I didn't have artichokes, I left them out altogether.

Cube 2 chickenbreasts. Heat some oil in a large pot and brown the chicken on all sides. In the meantime finely dice 3 cloves of garlic and slice 125 g chorizo sausage. Remove the chicken from the pot and add half the garlic and the chorizo. Fry until the garlic is golden brown. In the meantime chop 1 onion finely. Remove the chorizo from the pot. Add the onion and the rest of the garlic. Fry until the onion is soft, approx. 5 minutes. In the meantime, cube 2 large tomatoes. Add the tomatoes and fry for another 5 minutes, until soft.
Add 300 g paella- of risottorice. Mix well, and fry for a minute. Add 600 ml chickenstock and 1½ tsp salt. Bring to the boil, lower the heat and let simmer for 10-15 minutes. Cube 1 tilapia filet. Add the chicken, chorizo, fish, 1 cup of peas and 1 cup of chopped green beans. (Boil the green beans beforehand for a couple of minutes if you don't want them to be too "cripsy".)
Add some more chickenstock, approx. 300 ml. Stir well to combine and let simmer for 10 more minutes. Serve and enjoy!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...