donderdag 30 juni 2011

Lekker broodje



Lekker broodje. De combinatie van smaken doet het erg goed.



Neem een ciabatta of stokbrood. Snijd doormidden. Besmeer de ene helft met mierikswortel (potje of vers) en de andere helft met guacamole (zelfgemaakt of pot). Beleg verder met plakjes kipfilet (vleeswaar), plakjes kaas, tomaat en uisnippers.
Leg beide broodhelften op elkaar en verwarm in de oven tot de kaas gesmolten is.


Nice sandwich

This is a very nice sandwich. The combinations of flavours are very good together.

Slice 1 ciabatta in two lengthwise. Spread one half with horseradish (jar or fresh), the other half with guacamole (jar or homemade). Put very thin slices of chicken breast, slices of cheese, tomato and a little chopped onion.
Put in the oven until the cheese has melted. Enjoy.

zondag 26 juni 2011

Tagliatelle met prei



Snel, gemakkelijk, lekker, vegetarisch, slank, dit gerecht is het allemaal.



Snijd 3 dikke preien in de lengte doormidden, was ze onder de kraan. Snijd ze in halve ringen. Verhit wat olie in een grote pan en bak de prei zachtjes een paar minuten. Voeg een flinke scheut droge witte wijn toe, zet het vuur laag, doe de deksel erop en laat 5 minuten stoven. Voeg zout en peper toe.
Kook ondertussen de tagliatelle gaar volgens de aanwijzigen van de verpakking.
Snijd 3 tomaten in grove stukken. Voeg ze toe om ze warm te laten worden. Giet een scheutje room erbij. Proef en breng op smaak.
Giet de pasta af en vermeng met de prei. Dien op. Ik heb het geserveerd met gebakken zalmfilet. Dit is het enige niet-vegetarische aan de maaltijd, welke je weg kunt laten, als je wilt.



Tagliatelle with leeks

Quick, easy, tasty, vegetarian, low-calory, this dish has all that.

Halve 3 large leeks lengthwise and wash under a tap of cold running water. Slice in half rings. Heat some oil in a large pan and fry the leeks softly for a few minutes. Add a large splash of dry white wine, lower the heat, cover, and simmer for 5 minutes. Add salt and pepper.
Meanwhile, cook the tagliatelle according to package instructions.
Chop 3 tomatoes coarsely. Add to the leeks and let warm through. Add a little splash of cream. Season to taste.
Drain the pasta and mix with the leeks. I served it with fried salmon. This is the only non-vegetarian part of the meal, which you can omit, of course.

dinsdag 21 juni 2011

Singapore laksa met garnalen en kokosmelk



Verrukkulluk! Echt waar, supersoep. Het is geen snel klaar gerecht, je doet er iets meer dan een uur over, maar dan heb je ook wat. Dit gerecht is uit het boek "Rick Stein ontdekt de Orient". Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 borden.



Neem 12 garnalen, met kop en al. Verwijder kop en schaal, bewaar deze. Snijd de garnalen in iets kleinere stukjes. Verhit 1 el olie in een pan en bak de garnalenkoppen en -schalen tot ze niet meer grijs zien. Voeg dan 1,25 liter water toe, breng aan de kook en laat zachtjes inkoken tot ca. 750 ml. Dit kan een uurtje duren.
In de tussentijd maak je de Singaporese laksa pasta, zie de vorige post.
Snijd ½ komkommer in dunne reepjes.
Snijd een klein blikje bamboekscheuten in reepjes (of koop ze al als reepjes).
Snijd 2 lente-uitjes in dunne ringetjes.
Tegen de tijd dat je hiermee klaar bent, is de bouillon mooi ingekookt. Zeef de bouillon en maak de pan schoon.
Verhit 1 el olie en bak ½ portie Singaporese laksa pasta tot de geuren loskomen. (De andere helft kun je in de koelkast bewaren voor een andere keer.)
Doe 1 blik kokosmelk van 400 ml erbij, roer, en laat aan de kook komen.
Doe de garnalenbouillon erbij, 2 el vissaus, 1 el suiker, 1 tl zout (naar smaak), en de garnalen en laat ze in een paar minuten gaar worden.
Kook 100 g rijstnoedels in 4 minuten gaar, of volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verdeel de noedels en bamboekscheuten over soepborden.
Schenk de bouillon erover. Leg de reepjes komkommer en lente-uitjes erop. Garneer eventueel met koriander, en taugé (als je dat weer vertrouwt), gebakken uitjes, limoen partjes en fijngehakte chilipeper, als je wilt. Ik heb het weggelaten.


Uit het boek:

QR-code:







Singapore laksa with prawns and coconut

Super soup! Really. It's not a quick dish, it takes you about 1 hour, but the result is worth it. This recipe is from Rick Stein's book "Far Eastern odyssey". It serves 4 people.

Take 12 large prawns with heads and tails still attached. Remove the heads and tails, and lay aside. Slice the prawns in smaller pieces. Heat 1 tbsp oil in a pot and add the heads and tails. Fry until pink. Add 1,25 liter water. Bring to the boil, lower the heat, and simmer until reduced to 750 ml. This will take about 1 hour.
In the meantime, make the Singapore laksa paste, look here for the recipe.
Slice 1 cucumber in strips.
Slice 1 small can of bamboo shoots in strips.
Slice 2 spring onions in small rings.
By the time you're done, the stock should be nicely reduced. Strain through a sieve and clean the pot. Put back on the heat, add 1 tbsp oil, and fry ½ portion Singapore laksa paste until fragrant. (You can store the rest in the fridge for future use.) Add 400 ml coconut milk, 2 tbsp fish sauce, 1 tbsp palm sugar, 1 tsp salt (to taste). Bring to the boil, add the prawns, and cook for 3 minutes.
Boil 100 g dried noodles.

Put the noodles and bamboo shoots on 4 soup plates. Ladle the soup on top, taking care to give everyone a equal portion of prawns. Sprinkle cucumber and spring-onions on top. Garnish with beansprouts, fresh coriander, crisp fried onions, lime wedges and chopped chillies, if you wish.

zaterdag 18 juni 2011

Singapore laksa pasta

Een recept van Rick Stein, uit zijn boek Rick Stein ontdekt de Orient. Probeer aan verse kurkuma te komen. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: alles wordt er zo geel als een kanarie van. Werk het liefst op een glazen plank en trek handschoentjes aan.

Deze pasta wordt gebruikt in een laksa soep, waarover later meer.

25 g gedroogde garnalen
10 g gedroogde chilipepers
1 el garnalenpasta
het binnenste van 2 dikke citroengrasstengels (fijngesneden)
25 g kemiri noten
15 g knoflook (gepeld)
40 g gemberwortel (geschild)
50 g verse kurkuma (geschild) (of 2 tl poeder)
125 g sjalotjes
1 el versgemalen korianderzaad
3 el plantaardige olie


Week de garnalen en chilipepers 20 minuten in warm water. Giet af.
Doe samen met de overige ingredienten in een keukenmachine en maal tot een gladde pasta.


Bron:

QR-code:







Singapore laksa paste

This recipe is from the book Rick Stein's Far Eastern Odyssee. Try to find fresh turmeric, it really makes a difference. One warning though: it will stain everything it touches with a bright yellow color. So beware and use a glass cutting board, and gloves on your hands.

This paste is used in the laksa soup I will blog about later.

25 g dried shrimp
10 g dried chillies
1 tbsp shrimp paste
the inside of 2 fat stalks of lemon grass
25 g kemiri nuts (candle nuts)
15 g garlic (peeled)
40 g fresh ginger (peeled)
50 g fresh turmeric (peeled) (or 2 tsp powder)
125 g shalots
1 tbsp freshly ground corianderseeds
3 tbsp vegetable oil


Soak the dried shrimp and chillies in warm water for 20 minutes. Drain.
Put in a food processor with the rest of the ingredients. Grind into a fine paste.

maandag 13 juni 2011

Tagliatelle met chorizo en venkel



Naar een idee van Jamie Oliver. Hij heeft het met salami gemaakt, maar ik had nog wat chorizo liggen. Het bleek een goed idee te zijn om de salami te vervangen door de chorizo. Ik weet nu natuurlijk niet hoe het smaakt met salami, maar dat kan ik altijd nog een keer uitproberen. De chorizo smaakte er in ieder geval erg goed in. Ook de venkel was erg lekker. Niet te zacht, nog wat knapperig, met wat "beet".



Snijd 100 g chorizo in plakjes of halve maantjes. Hak 2 tenen knoflook fijn. Stamp 1 tl venkelzaad iets fijner in een vijzel, het hoeft geen poeder te worden.

Snijd 1 venkelknol in stukjes. Bewaar het groen.

Kook 120 g tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Ondertussen, verhit wat olie en bak de chorizo, knoflook en venkelzaad een paar minuten. Voeg de venkel toe en laat 5 minuten stoven. Roer af en toe. Voeg 1 blik tomatenblokjes toe, roer en laat nog een paar minuten pruttelen. Voeg wat van het pastakookwater toe tot het een lekker smeuiige saus is. Breng op smaak met zout, peper en 1 à 2 tl balsamico azijn. Giet de pasta af, en voeg toe aan de saus. Meng goed. Serveer, besprenkel met venkelgroen.



Tagliatelle with chorizo and fennel

Based on a recipe from Jamie Oliver. He made it with salami, but I had some chorizo to use up. It was a good decision to substitute the salami for the chorizo. Of course I don't know what it tastes like with salami now, but I can try that some other time. The sauce with the chorizo was very good. I also liked the fennel in the dish. It was a little crunchy, had some "bite". Really nice.

Slice 100 g chorizo in crescents. Chop 2 cloves of garlic. Grind 1 tsp fennel seeds coarsely. Don't make it into a powder.

Dice 1 fennel bulb. Keep the fronds.

Cook 120 g tagliatelle according to package instructions.

Meanwhile, heat some oil and fry the chorizo, garlic and fennel seeds for a few minutes. Add the fennel and let simmer for 5 minutes. Stir so now and then. Add 1 can of tomato cubes, stir and let simmer for a few minites. Add some of the pasta cooking water to the sauce, to get a nice sauce. Season to taste with salt, pepper and 1 or 2 tsp balsamic vinegar.

Drain the pasta, add to the sauce. Mix well. Serve, sprinkled with fennel fronds.

donderdag 9 juni 2011

Aardappel-preisoep met gerookte zalm



Dit gerecht is gebaseerd op een recept van Delia Smith, uit haar boek Complete Cookery Course.



Snijd 3 dikke preien in halve ringetjes. Snijd 2 middelgrote aardappelen in blokjes. Snipper 1 ui.

Verhit boter in een grote pan en bak de ui en prei zachtjes, ong. 5 minuten. Voeg de aardappel toe en bak even mee. Voeg 1¼ liter kippenbouillon toe. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen. Pureer met een staafmixer. Breng op smaak met zout en peper.
Volgens het oorspronkelijke recept van Delia Smith moet er nog creme fraiche in, maar ik vond de soep zo al lekker, en heb het achterwege gelaten.
Snijd 200 g gerookte zalm in stukjes. Leg ze op een hoopje in het soepbord en schenk de soep eromheen. Garneer met verse kruiden zoals peterselie of bieslook.

Geschikt voor de Barbecook Hercules.


Uit het boek:

QR-code:







Leek, Onion and Potatosoup with smoked salmon

This dish is based on a recipe from Delia Smith, from her book Complete Cookery Course.

Slice 3 large leeks in crescents. Chop 1 onion. Dice 2 medium potatoes.
Heat butter in a large pot and fry the leeks and onion 5 minutes. Add the potatoes, fry a few minutes. Add 1¼ liter chicken stock. Simmer for 15 minutes.
In the meantime, slice 200 g smoked salmon in smaller pieces.
Purée the soup with a handheld blender. Season to taste with salt and pepper.
In Delia's recipe sour cream should be added now, but after tasting I decided I liked it as it was, so I left it out.
Pile the salmon in the middle of a soup plate, pour the soup around it. Garnish with fresh herbs, i.e. parsely or chives.

Omelet met chorizo, aardappel en prei



Dit is een gemakkelijk gerecht voor doordeweeks. Heerlijk, gemakkelijk en snel klaar. Het is gebaseerd op de Spaanse omelet, met aardappel. Ik heb er chorizo aan toegevoegd, ook Spaans, en erg lekker. Dit gerecht is buiten klaargemaakt op de Hercules. Een omelet is daar erg geschikt voor, omdat er maar één pan voor nodig is.



Snijd 2 grote aardappels in plakjes en de plakjes weer wat kleiner. Verhit olie in een grote koekenpan, en bak de aardappeltjes 10 minuten, al omscheppend.

Snijd 75 g chorizo in plakjes, en 1 grote prei in halve ringetjes. Voeg na 10 minuten de prei en een scheutje water toe. Laat de prei zachtjes gaar worden in 5 minuten. Voeg de chorizo toe, meng goed.

Kluts 4 eieren met zout, peper gedroogde oregano en en giet ze over het aardappelmengsel in de pan. Zorg ervoor dat de eieren goed verdeeld worden over het mengsel. Rasp er wat parmezaanse kaas over en bak nog zachtjes tot de eieren gaar zijn. Serveer met Marokkaans of Turks platbrood.

Omelet with chorizo, potatoes and leeks

This dish is ideal for weekdays. Very tasty, easy and quick. It's based on the famous Spanish omelet. I added chorizo, which is Spanish too, and was very tasty. I cooked it on the Hercules. An omelet can be cooked on the Hercules very well, because it requires only one pan.

Slice 2 large potatoes, make the slices a little smaller by cutting them in half. Heat some oil in a large frying pan and cook the potatoes for 10 minutes, stirring so now and then.
Slice 75 g chorizo. Slice 1 large leek in crescents. Add the leeks to the potato, and a splash of water. Cook until the leeks are soft. Add the chorizo and stir to combine.

Beat up 4 eggs with salt, pepper and dried oregano, and pour over the mixture in the pan. Tilt the pan to allow the eggs to creep into the smallest empty spaces. Grate some parmesan on top and cook until the eggs are done. Serve with Moroccon flatbread.

zondag 5 juni 2011

Thaise gehaktballetjes in pikante saus



Dit gerecht is gebaseerd op een recept uit het boek "De Thaise Keuken", van Kwee Siok Lan. Dit gerecht is buiten klaargemaakt op de Hercules. Het was heerlijk weer om lekker buiten te koken, en om het buiten op te eten. De balletjes waren heerlijk. Ze waren lekker pittig door de currypasta, en de saus was ook erg lekker. Ik heb het geserveerd met deze salade, dit keer klaargemaakt met broccoli, komkommer en gele paprika. Dat mag weer, nu de EHEC-infectie ergens anders vandaan lijkt te komen. Toch heb ik voor de zekerheid de groenten iets zorgvuldiger gewassen dan anders. Eventueel kun je de komkommer schillen. Dit recept is voor 4 personen.



Snipper 1 ui en 2 tenen knoflook heel fijn. Meng 500 g rundergehakt met 1 ei, ui, knoflook en 1 el rode Thaise currypasta (ik heb die van het merk Mae Ploy).
Draai 24 kleine balletjes van het gehakt.
Snipper nog 1 ui en 2 tenen knoflook fijn. Verhit wat olie in een grote pan en bak de ui en knoflook even aan. Voeg de balletjes toe en bak ze rondom bruin worden.
Voeg 200 ml kokosmelk, 100 ml vleesbouillon, 3 el limoensap, 1½ el gembersiroop, 1½ el lichte sojasaus, 1½ el hoisinsaus, 3 limoenblaadjes toe. Roer goed door elkaar en laat de gehaktballetjes zachtjes pruttelen, ong. 15 minuten, tot de gehakt gaar is en de saus iets ingedikt. Garneer met gehakte lente-uitjes en verse koriander.


Bron:





Thai meatballs in tasty sauce

This dish is based on a recipe in a Dutch cookbook, De Thaise keuken (The Thai Kitchen), from Kwee Siok Lan. I cooked this dish on the Hercules. It was lovely weather to cook and eat outside. The meatballs were very tasty, because of the currypaste. The sauce was very good too. I served it with this salad using broccoli, cucumber and yellow bell pepper.

This recipe serves four people.
Chop 1 onion and 2 cloves of garlic very finely. Mix 500 g minced beef with onion, garlic, 1 egg and 1 tbsp Thai red currypaste (I use the Mae Ploy brand). Make 24 little balls.
Chop again 1 onion and 2 gloves of garlic. Fry in a large frying pan. Add the meatballs and let brown on all sides. Add 200 ml coconut milk, 100 ml beef stock, 3 tbsp lime juice, 1½ tbsp ginger syrup, 1½ tbsp light soy sauce, 1½ tbsp hoisin sauce, 3 lime leaves. Stir to combine, bring to the boil, lower the heat and let simmer for 15 minutes, until the meat balls are done and the sauce has thickened a little. Garnish with chopped spring onions and fresh coriander (cilantro).

donderdag 2 juni 2011

Marokkaanse garnalenschotel



Op de Barbecook Hercules gemaakt, lekker buiten koken. Wat heerlijk is dat toch!



Snipper 1 ui, snijd 1 groene paprika in blokjes. Hak 2 tenen knoflook fijn. Snijd ½ ingemaakte citroen (alleen de schil) in kleine stukjes. Snijd 4 tomaten in blokjes.

Verhit olie in een koekenpan, voeg de ui en paprika toe. Wanneer de ui zacht is, voeg 1 tl hete paprikapasta toe (of 1 tl tomatenpuree en cayennepeper naar smaak) en 1 zakje saffraanpoeder, de tomaat, citroen en knoflook. Laat alles pruttelen tot het een wat zachtere massa is. Voeg 250 g gepelde rauwe garnalen toe. Roer en zorg ervoor dat ze goed verdeeld zijn over de pan. Maak twee kuiltjes in de massa en breek in elk ervan een ei. Laat sudderen tot de het eiwit gestold is, maar het eigeel nog een beetje zacht, en de garnalen gaar zijn. Bestrooi met gehakte korianderblaadjes. Lekker op Marokkaans/Turks brood.

Opmerking: het saffraanpoeder is te koop in kleine papieren pakketjes in een Turks/Marokaanse winkel. Ik betwijfel of het echt saffraan is, want het is een fel oranje poeder en heel goedkoop. Maar het maakt het gerecht wel mooi geel.

Prawns in a Moroccan sauce

I cooked this dish on my Barbecook Hercules. What a wonderful device. I really like cooking outside.



Chop 1 large onion finely. Dice 1 green bell pepper. Finely chop 2 cloves of garlic. Chop the peel of ½ preserved lemon finely. Dice 4 tomatoes.

Heat some oil in a frying pan, add the onion and bell pepper. When the onion is soft, add 1 tsp hot bell pepper paste (or tomatoe purée and cayenne pepper to taste). Add saffran powder, tomato, lemon and garlic. Cook until the mass is a little softer. Add the prawns, spreading them evenly in the dish. Make two little holes in the mass, and break an egg in each of them. Cook until the prawns are pink, the egg white firm, but the egg yolk still a little soft. Sprinkle chopped cilantro leaves on top. Serve on Moroccan bread.

Remark: I bought the saffran powder in little paper bags in a Turkish/Moroccan store. I doubt it's real saffran, for it's cheap and has a very bright orange color. But it does give the dish a nice yellow shine.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...