donderdag 31 mei 2012

Kipcurry met zwarte peper saus



Dit gerecht heb ik samen met mijn vader gemaakt. Het is echt lekker. Een aromatische, subtiele saus met heerlijk malse kip. Eentje om te onthouden.






Bron:

QR-code naar boodschappenlijst:









Chicken curry in black pepper sauce

I made this dish with my father. Since he has retired he likes to experiment with cooking. And because I do too, we sometimes do it together. This is one of those dishes.

zondag 27 mei 2012

Aardbeiensambal



Ik heb hele stapels kooktijdschriften. Oude van Tip Culinair, maar ook Delicious en Good Food Magazine. Ik vind het leuk om met zo'n stapel naast me op de bank te zitten en ze door te gaan kijken. Ik heb ze gesorteerd op maand. Zo kan ik alle mei-nummers bekijken wanneer het mei is. Dit keer zat ik vooruit te kijken in de maand Juni. In zo'n Tip Culinair-nummer zag ik een piepklein berichtje staan. Het intrigeerde me meteen.



Het zoutige van de geitenkaas, het zoete van de aardbei, maar toch fris door het limoensap, het pittige van de chilipeper en het knapperige brood, het was een supercombinatie. Erg lekker als lunch of als snack tussendoor. Ik ben toch blij dat ik die oude tijdschriften bewaard heb.

Dit is mijn inzending voor het Foodblog event van Carolines blog.




Verwarm de oven voor op 180°C of zet de grill aan. Snijd 2 rode chilipepers doormidden, verwijder de zaadjes met een lepeltje. Snijd ze fijn. Doe 1 kop aardbeien met de chilipepers, honing, limoensap, zout en peper naar smaak in een kleine keukenmachine of blender en maal tot een egale massa.

Snijd 1 ciabbatabroodje of pistoletje overlangs doormidden. Besmeer met zachte geitenkaas. Leg een paar minuten onder de grill of in de oven zodat het brood knapperig wordt en de geitenkaas een beetje smelt. Haal uit de oven en smeer er wat van de aardbeiensambal op.




Bron:


Tip Culinair Juni 2001




Strawberry sambal

I have quite some old cooking magazines. Dutch magazine like "Tip Culinair" and "Delicious", but also english ones like "Good Food Magazine". I like sitting on the couch with those magazines next to me and leafing them through. I organised them by month, so when it's May I take all the May-issues with me. In one of those issues of Tip Culinair I found a little piece of text titled "Strawberry sambal". I was intrigued by it.

The saltiness of the goat's cheese, the sweetness of the strawberries, but still fresh because of the lime juice, the kick from the chili, the crunchiness of the bread, it was a fantastic combination. Nice as a lunch dish or snack in between.

I'm so glad I kept the old magazines!



Preheat the oven to 180°C (350°F) or turn on the broiler. Slice 2 red chilies lengthwise in 2. Remove the seeds. Chop them finely. Transfer 1 cup of strawberries with the chilies, honey, lime juice, salt and pepper to taste in a small food processor or blender. Blend until smooth.

Slice 1 ciabbata bread or pistolet lengthwise in two. Spread soft goat's cheese on the bread. Place in the oven until the bread is crisp and the cheese has melted a bit. Remove from the oven en spread some strawberry sambal on top.

woensdag 23 mei 2012

Gevulde paprika's



Ziet dit gerecht er niet mooi uit? Leuk om gasten mee te verrassen. Maar omdat ik gasten nooit iets voorzet wat ik niet eerst zelf heb geprobeerd, moet je het een keer voor jezelf maken, hè? Het is wel wat veel werk voor een doordeweekse avond, maar ik zou dit uitstekend vinden voor in het weekend.
Ik heb kleine groene paprikaatjes gebruikt, maar het recept vroeg om groene chilipepers. Die zijn wat kleiner, dus neem er een paar meer van.






Bron:

QR-code naar boodschappenlijst:







Stuffed bell peppers

Isn't this dish nice looking? It's something to impress your guests. But before you serve your guest a dish, you must have tried it out yourself, right? I used small green bell peppers, but the original recipe calls for green chilipeppers. These are smaller, so take some more of them if you use them.




zondag 20 mei 2012

Thaise viskoekjes



Viskoekjes heb ik nog nooit gemaakt, hoewel het concept mij al een tijdje intrigeert. Vandaag kwam het er dan toch van. Ik vond een recept in het boek Thai Food van David Thompson, en het leek erg lekker. Ik maakte de rode currypasta naar een recept uit hetzelfde boek. Om alle ingrediënten in huis te halen toog ik naar Oriental Supermarket aan de Johan de Witlaan in Arnhem. Een ontzettend leuke toko. Het is een grote winkel met een ruim assortiment. Het maakt niet uit wanneer je er komt: het is er altijd druk. Ik haalde de benodigde ingrediënten om later de currypasta en viskoekjes mee te maken. Ik kan wel een uur zoet zijn in zo'n winkel en kom met meer naar buiten dan op mijn lijstje stond. Dit keer had ik 3 tassen vol.

Het recept voor de rode currypasta volgt later. Ik vond de viskoekjes iets aan de zoute kant. Maar het komkommer-zoetzuur was daar wel een goede tegenhanger voor. Toch denk ik dat ik de volgende keer ik iets minder vissaus zal gebruiken. Verder vond ik het smullen. Ook erg geschikt als borrelhapje. Dit gerecht is genoeg voor 2 personen als hoofdgerecht, of 4 personen als voorgerecht.






Bron:

QR-code naar boodschappenlijst:







Thai fish cakes

I have never made Fisk cakes so far. The idea has appealed to me for some time. I was leafing through the book on Thai Food by David Thompson, and there I saw a recipe. I decided it was time for fish cakes. I went to a Oriental supermarket in Arnhem. It's a large store in which I always spend more time and buy more then intended.

I'll give you the recipe for the red curry paste later.

I found the fish cakes a little bit salty. But the sweet and sour cucumber counterbalanced that beautifully. Still I thing next time I'll use a little less fish sauce. But it was very good. Also nice as a snack. This recipe serves 2 as a main dish, and 4 as a snack or first course.



donderdag 17 mei 2012

Thaise gebakken rijst



Ik vind mijn nieuwe manier van recepten noteren prettig, dus ik denk dat ik dit nog een poosje zo doe. Wat me niet zo beviel is de engelstalige variant in een aparte blog plaatsen, dus daar stap ik weer van af. Vanaf nu staan ze weer onder de nederlandse versie.

Ik ben wat op de Thaise toer de laatste tijd. Dit is wederom een lekker en bekend gerecht uit de Thaise keuken. Ik heb hem vegetarisch gemaakt, op de vissaus na. Je kunt er stukjes varkensvlees en garnalen doorheen doen, een typisch aziatische combinatie. Dit gerecht is lekker genoeg om zonder iets erbij te eten. Zorg dat je afgekoelde rijst hebt, liefst van de dag ervoor, maar dat hoeft niet per se. Als het maar droog is, zodat het goed bakt.






Bron:

QR-code naar boodschappenlijst:








Thai fried rice

Again a nice, famous, Thai dish. I made it vegetarian, except for the fish sauce. If you wish you could add pieces of pork meat and shrimps, a well known asian combination. This dish is good enough to eat on it's own. Take care to use coldn rice, preferrably from the previous day, although that's not necessary. It should be completely dry however, for it to fry well.

zondag 13 mei 2012

Pad Thai



In deze post probeer ik een nieuwe methode uit van recepten opschrijven. Ik merk aan mezelf dat ik vaak kwijtraak waar ik gebleven ben als ik een recept probeer te volgen. Een uitgeschreven recept is daarmee voor mij niet zo overzichtelijk. En ik hou juist van overzichtelijk. Ik zat daar eens wat over na te denken, en kwam op dit idee. Ik schrijf het op in tabelvorm. Eens kijken of het bevalt. Wat vinden jullie?

Dit gerecht staat al een tijdje op mijn to-do lijstje. En aangezien ik de laatste tijd wat in de Thaise hoek aan het koken bent, kon deze niet uitblijven. Het mooie ervan vind ik dat optimaal gebruik wordt gemaakt van de garnalen, door de schillen en koppen niet weg te gooien, maar te bakken in de olie. Zo geven deze hun smaak af aan de olie, en dat proef je in het gerecht. Ik vond dit een toppertje.






Bron:

QR-code naar boodschappenlijst:







donderdag 10 mei 2012

Thaise omelet



Een simpel, maar erg smakelijk gerecht. Ik vond het te weinig voor een hoofdgerecht, maar met een salade erbij zijn de hoeveelheden goed. Het is iets aparts, maar toch snel en gemakkelijk genoeg voor doordeweeks.



Hak 3 tenen knoflook fijn. Hak 3 lente-uitjes fijn. Ontvel 2 tomaten en hak ze in blokjes. Hak de blaadjes en steeltjes van een klein bosje koriander. Kneus ½ tl zwarte peperkorrels (of maal ze grof).

Verhit olie in een koekenpan. Voeg knoflook en koriander toe en bak tot het geurt. Voeg 250 g rundergehakt toe, en bak het rul. Al roerend wordt het vermengd met de knoflook en koriander. Doe de lente-uitjes, zwarte peper en tomaat erbij. Roerbak tot de tomaat wat zachter wordt. Proef voor zout, en voeg eventueel wat toe.

Kluts 4 eieren met ¼ tl kurkuma en 1 el vissaus. Bak hiervan 2 omeletten tot ze net niet gaar aan de bovenkant zijn. Leg op elke omelet de helft van het gehaktmengsel. Leg er nog wat korianderblaadjes op en klap de omelet dubbel. Serveer.


QR-code naar boodschappenlijstje:






zondag 6 mei 2012

Massaman curry van rundvlees met aardappel en sjalots



Erg lekker, deze curry. Met zelfgemaakte currypasta, heerlijk. Hoewel je natuurlijk ook massaman currypasta kunt kopen, die zijn vaak ook erg lekker. Door het lange sudderen, valt het vlees vanzelf bijna uit elkaar. De zwarte cardemompeulen geven een rokerig aroma, maar niet overheersend. De genoemde hoeveelheden zijn voldoende voor 8 tot 10 mensen.



Snijd 1,5 kg Runderstoofvlees (bijvoorbeeld sukadelappen) in blokjes van zo'n 2-2½ cm. Doe in een een grote braadpan met 400 ml kokosmelk, 1 tl zout en 400 ml water. Het vlees moet net onder staan, pas anders de hoeveelheid water aan.
Voeg 6 zwarte kardemompeulen en 1 kaneelstokje van 10 cm toe. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 2½ - 3 uur sudderen.

Snijd 300 g aardappelen in blokjes. Pel een stuk of 10 sjalotjes.
Maak 125 ml tamarindewater. (Doe 1 el tamarinde in een kom, overgiet met 150 ml heet water, laat 15 minuten weken, giet door een zeef en wrijf zoveel tamarinde door de zeef als je kan. Gooi de pulp weg.)

Voeg na de suddertijd de volgende ingrediënten toe:
  • 200 ml kokosmelk
  • 2 el vissaus
  • 1 el palmsuiker
  • 1 portie massaman currypasta
  • aardappelen
  • sjalotjes
  • tamarindewater

Roer goed door elkaar. Proef of de smaken goed in balans zijn. Laat nog 30 minuten pruttelen tot de aardapelen gaar zijn.
Verwijder de kaneelstokjes en cardemompeulen. Serveer met een salade.
Optioneel: rooster een handvol pinda's, hak ze grof en strooi ze over het vlees.


Bron:

Scan met je mobiel voor de boodschappenlijst:







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...