zondag 25 november 2012

Open kibbeh



Dit is een simpel gerecht en erg lekker. Hoewel de ingrediƫntenlijst lang lijkt, valt het allemaal wel mee. Ga voor de benodigde ingrediƫnten naar een Turkse winkel. Bijvoorbeeld voor de specerijen, en de tahini. Een Turkse slager heeft wel lamsgehakt. Kun je daar niet gemakkelijk aankomen, neem dan rundergehakt.
Het zure van de sumac en citroensap vult het licht bittere van de tahini en kruidigheid van het gehakt goed aan.





Bron:





Open kibbeh

Don't be put off by the long list of ingredients and instructions. It's not that complicated at all. For the spices visit a mediterranean or asian store. You can find the tahini in a mediterranean store or a food health shop. If you can't or don't want to use lambs meat, beef is also fine. I really liked this dish. The sourness of the sumac and lemon juice complements the slightly bitterness of the tahini and delicately spiced meat. Lovely.

zondag 18 november 2012

Kweepeer met gehakt



De zaadjes uit een granaatappel halen is niet te doen zonder dat je er uit ziet alsof je iemand vermoord hebt: je zit onder de rode spetters. Ik probeerde het heel voorzichtig te doen, maar dat was niet voldoende. Ik dacht: de volgende keer maar een rood shirt aantrekken. Later ging ik wat zoeken op internet, en vond de volgende tip: doe het in een kom met water. Dat lijkt me een betere tip. De volgende keer doe ik dat. Hier is een filmpje op Youtube dat het laat zien:
Hoe pel je een granaatappel onder water

Eigenlijk moesten de kweeperen uitgehold en gevuld worden met het gehakt. Ik kreeg het echter niet voor elkaar om de kweeperen uit te hollen, zo hard zijn ze. Daarom heb ik ze maar in blokjes gesneden en meegebakken. Dat ziet er iets minder leuk uit, maar het smaakt net zo lekker. De smaak is aangenaam zoetzuur, en dat combineert heel goed met het kruidige van de gehakt. Ik vond het een heel lekker gerecht.





Bron:





Quince with minced meat

Removing the seeds from a pomegranate is a terrible job. Afterwards, you look like you've killed someone: there are red spots all over your clothes . I tried to be careful, but to no avail. I thought: allright, next time I'll wear a red shirt, then.
Later I searched the internet and found this trick: do it under water. Hey, that's smart! I'll try and do that next time. Here's a movie on Youtube that shows how:
How to peel a pomegranate under water

According to the recipe I had to hollow the pomegranate and fill them with the minced meat. But without the right tools, i just couldn't do it. They are hard! So I cubed them instead. It doesn't look as pretty, but it doesn't matter for the taste. It tastes sweet and sour, and the combination with the spiciness of the minced meat is really good.


zondag 11 november 2012

Koolrabi salade



Ik ken de groente koolrabi eigenlijk nog niet zo goed. Rauw vind ik het wel lekker. Het is stevig en fris, een soort combinatie van Granny Smith, radijs en rettich. Ik was het nieuw boek van Ottolenghi aan het doorbladeren en zag een salade met deze groente. Dat zag er wel lekker uit. Ik heb hem gemaakt en gegeten met een stukje zalm. Lekker!
Tip: maak de stukjes koolrabi niet te groot, anders voel je je net een konijn na een paar happen. Op de foto zijn ze net wat te groot. (Ja, ik voelde me inderdaad net een konijn.)





Bron:




Salad with Kohlrabi

Ik don't know the vegetable kohl-rabi very well. I think I like it raw. It's firm and fresh tasting, kind of like a combination of Granny Smith apple, radishes and daikon.
I was leafing through the new book from Ottolenghi and saw a salad with this vegetable. Hmmm, looks good, I thought. So I tried it, and served it with a piece of salmon. Very good.

Don't make too large dice, though. After a few bites you will feel like a rabbit. The dice in the photograph are a bit too large. (Yes, I felt like a rabbit.)

zondag 4 november 2012

Italiaanse lamsstoofschotel



Ik vond dit een erg lekker gerecht. Ik hou erg van de smaak van lamsvlees en daar smaakte deze schotel helemaal naar. En toch wel verrassend: geen tomaat. Bouillon en marsala zorgen voor de saus, samen met smaakmakers als bleekselderij en rozemarijn.
Heel lekker.





Bron:




Italian lamb stew

I really liked this dish. I love the flavour of lamb, and this stew tasted very much of lamb. And rather surprising for an Italian dish: no tomatoes at all. The sauce is made of stock and marsala. Very good indeed.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...