zondag 24 oktober 2010

Zoete aardappel met cayenne en gember



Dit recept komt uit het geweldige boek World Food Cafe. Het bevat alleen vegetarische recepten, maar alhoewel ik geen vegetariër ben, lijken ze zo lekker dat ik zin heb om ze bijna allemaal te maken. Vandaag heb ik er een geprobeerd, en het was erg lekker. Ik heb mijn man niet horen klagen over gemis aan vlees, en zelf had ik er ook geen behoefte aan.



Het lijkt misschien een ingewikkeld recept met veel ingrediënten, maar dat valt reuze mee.

Snipper 1 ui, verhit wat olie in een grote pan en fruit de ui. Snijd 2½ cm gemberwortel fijn en 2 tenen knoflook. Doe ze bij de ui en fruit even mee. Snijd 200 g witte kool en 1 zoete aardappel in blokjes. Doe in de pan.
Voeg 1 tl paprikapoeder en ¼ - ½ tl cayennepeper (afhankelijk van hoeveel pit je wilt) erbij, roer door elkaar. Snijd 2 tomaten in blokjes en voeg toe. Giet er ook 150 ml ananassap erbij. Roer alles goed door elkaar, doe de deksel op de pan en laat op laag vuur gaar stoven, ongeveer 15 minuten.

Terwijl dat lekker staat te stoven, zet je de rijst op en maak je de garnering.
Snijd 1 rode biet (rauw of gekookt, ik had gekookt) in luciferreepjes. Doe hetzelfde met een stuk dikke winterwortel van 4 cm. Doe het in een kom. Hak een handjevol korianderblaadjes fijn, en roer dat erdoor met het sap van ½ limoen. Snijd 1 banaan in plakjes en roer erdoor. Het zoete van de banaan is een goed evenwicht voor het zure van het limoensap. Ik heb het niet als een garnering gebruikt, maar als een bijgerecht.

Wanneer de groenten gaar zijn, roer je er nog 2 el pindakaas door. Als het gerecht iets te droog is, voeg je nog wat ananassap toe.

Ik heb het geserveerd met de "garnering" en rijst.



Sweet potato with cayenne pepper and ginger

This recipe is from the book World Food Cafe. It has only vegetarian recipes, but however I am not a vegetarian, I find myself wanting to try almost all the recipes. Today I made one, and it was very good. My husband didn't complain about the lack of meat, and I didn't miss it either.

It may seem like a complicated dish with a lot of ingredients, but it's actually quite easy.

Chop 1 onion. Heat some oil in a large pot and fry the onion softly. Chop 2½ cm (1 inch) gingerroot, add to the pot. Cube 200 g white cabbage and 1 sweet potato. Add to the pot, and stir. Add 1 tsp paprika and ¼ - ½ tsp cayenne pepper (depending on how much heat you want), stir and fry everything for a few minutes. Chop 2 tomatoes and add to the pot. Pour in 150 ml pineapple juice, stir and let simmer until the vegetables are soft, approx. 15 minutes.

While that is simmering, boil the rice, and make the garnish.
Chop 1 beetroot julienne, and do the same with a 5 cm piece of a large carrot. Put in a bowl, add the juice of ½ a lemon and a handful of coriander leaves. Slice 1 banana and add to the bowl. Mix everything well together. I didn't use it as a garnish, but as a side dish. The sweetness of the banana is a good contrast to the sourness of the lime juice. It complements the vegetable dish very well.

When the vegetables are done, add 2 tbsp peanut butter, and mix well. When it's too dry, add some pineapple juice.

I served it with the "garnish" and rice.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...