dinsdag 12 april 2011

Curry uit Chiang Mai



Een curry uit het boek "Culinaire avonturen uit het verre oosten" van Keith Floyd. Een geinig boekje waarin hij op grappige wijze verhaalt van zijn reis door Vietnam, Thailand, Maleisiƫ en Hong Kong. Een oud boekje (1993), maar erg leuk. Ik heb het gerecht op diverse wijzen aangepast, zoals gewoonlijk. Ik heb groenten gebruikt die ik nog in mijn koelkast had, en toevallig gaven die ook een leuk kleurtje aan de schotel. Het oog wil ook wat.



Dit is voor twee personen.
Doe de volgende ingrediĆ«nten in een keukenmachine en maal fijn: 1 ui, 2 el verse gember, 2 dikke tenen knoflook, ½ tl trassi, 1 el Thaise rode currypasta, 1 el sojabonensaus, tamarindewater van 1 el tamarinde, 1 rode chilipeper (of 1 tl sambal oelek), 1 stengel citroengras en 1 tl suiker. Als je van scherp houdt, kun je nog wat chilipepers toevoegen.
Snijd 100 g biefstuk in stukjes, ½ butternut squash in blokjes. Breng in een grote pan 200 ml kokosmelk aan de kook en voeg de squash toe. Laat 10 minuten koken. Voeg dan het gepureerde mengsel toe en roer tot het opgelost is. Doe dan 100 g doperwten erbij en het vlees. Laat even doorkoken tot het vlees gaar is. Proef de smaakbalans en stel bij met zout, citroensap of suiker.

Serveer met rijst.

Uit het boek:

Curry from Chiang Mai

A curry from the book "Far flung Floyd" from Keith Floyd. A funny little book in which he tells about his travels through south-east asia. It's an old book, but still funny. As usual I adjusted the recipe. I added vegetables I had lying around in the fridge. They happened to add a nice touch of colour too. Nice for the taste buds, and nice for the eyes.

Serves 2.
Put the following ingredients in a food processor and grind into a fine paste: 1 onion, 2 tbsp fresh ginger, 2 fat cloves of garlic, ½ tsp trassi (shrimp paste), 1 tbsp Thai red curry paste, 1 tbsp soybean sauce, tamarind water from a piece of tamarind as large as a walnut, 1 red chili (or 1 tsp chili sauce), 1 tsp sugar and 1 stalk of lemon grass. You could add some chillies if you like it hot.
Slice 125 g beef steak. Dice ½ a butternut squash. In a large pot, heat 200 ml coconut milk, bring to the boil. Add the squash cubes and boil for 10 minutes. Then add the paste, stir to combine, bring back to the boil. Add 100 g peas and the meat. Simmer until the meat is done. Season to taste with lemon juice, salt or sugar.

Serve with rice.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...