zondag 18 november 2012

Kweepeer met gehakt



De zaadjes uit een granaatappel halen is niet te doen zonder dat je er uit ziet alsof je iemand vermoord hebt: je zit onder de rode spetters. Ik probeerde het heel voorzichtig te doen, maar dat was niet voldoende. Ik dacht: de volgende keer maar een rood shirt aantrekken. Later ging ik wat zoeken op internet, en vond de volgende tip: doe het in een kom met water. Dat lijkt me een betere tip. De volgende keer doe ik dat. Hier is een filmpje op Youtube dat het laat zien:
Hoe pel je een granaatappel onder water

Eigenlijk moesten de kweeperen uitgehold en gevuld worden met het gehakt. Ik kreeg het echter niet voor elkaar om de kweeperen uit te hollen, zo hard zijn ze. Daarom heb ik ze maar in blokjes gesneden en meegebakken. Dat ziet er iets minder leuk uit, maar het smaakt net zo lekker. De smaak is aangenaam zoetzuur, en dat combineert heel goed met het kruidige van de gehakt. Ik vond het een heel lekker gerecht.





Bron:





Quince with minced meat

Removing the seeds from a pomegranate is a terrible job. Afterwards, you look like you've killed someone: there are red spots all over your clothes . I tried to be careful, but to no avail. I thought: allright, next time I'll wear a red shirt, then.
Later I searched the internet and found this trick: do it under water. Hey, that's smart! I'll try and do that next time. Here's a movie on Youtube that shows how:
How to peel a pomegranate under water

According to the recipe I had to hollow the pomegranate and fill them with the minced meat. But without the right tools, i just couldn't do it. They are hard! So I cubed them instead. It doesn't look as pretty, but it doesn't matter for the taste. It tastes sweet and sour, and the combination with the spiciness of the minced meat is really good.


zondag 11 november 2012

Koolrabi salade



Ik ken de groente koolrabi eigenlijk nog niet zo goed. Rauw vind ik het wel lekker. Het is stevig en fris, een soort combinatie van Granny Smith, radijs en rettich. Ik was het nieuw boek van Ottolenghi aan het doorbladeren en zag een salade met deze groente. Dat zag er wel lekker uit. Ik heb hem gemaakt en gegeten met een stukje zalm. Lekker!
Tip: maak de stukjes koolrabi niet te groot, anders voel je je net een konijn na een paar happen. Op de foto zijn ze net wat te groot. (Ja, ik voelde me inderdaad net een konijn.)





Bron:




Salad with Kohlrabi

Ik don't know the vegetable kohl-rabi very well. I think I like it raw. It's firm and fresh tasting, kind of like a combination of Granny Smith apple, radishes and daikon.
I was leafing through the new book from Ottolenghi and saw a salad with this vegetable. Hmmm, looks good, I thought. So I tried it, and served it with a piece of salmon. Very good.

Don't make too large dice, though. After a few bites you will feel like a rabbit. The dice in the photograph are a bit too large. (Yes, I felt like a rabbit.)

zondag 4 november 2012

Italiaanse lamsstoofschotel



Ik vond dit een erg lekker gerecht. Ik hou erg van de smaak van lamsvlees en daar smaakte deze schotel helemaal naar. En toch wel verrassend: geen tomaat. Bouillon en marsala zorgen voor de saus, samen met smaakmakers als bleekselderij en rozemarijn.
Heel lekker.





Bron:




Italian lamb stew

I really liked this dish. I love the flavour of lamb, and this stew tasted very much of lamb. And rather surprising for an Italian dish: no tomatoes at all. The sauce is made of stock and marsala. Very good indeed.

zaterdag 27 oktober 2012

Gehakt met spinazie en kokosmelk



Wel wat veel werk voor een doordeweeks gerecht, maar het resultaat mag er wel zijn. Dit is het eerste gerecht dat ik maak uit dit boek. Sommige ingrediƫnten zijn misschien wat lastig aan te komen in Nederland. Zoals de kerrieblaadjes. Daar heb ik lang naar moeten zoeken. Tot ik ze een keer tegenkwam in een toko in Den Haag, ingevroren. Ik heb ze thuis ook in de vriezer gelegd, en nu heb ik een klein voorraadje. Ook de zwarte kardemom hebben ze niet in elke toko. Ik vond ze in Apeldoorn, bij toko Asia. De zwarte peulen zijn ca. 4 Ơ 5 keer groter dan de groene. Er komt een gerookte geur van af, heerlijk om aan te ruiken alleen al.
Achteraf had er nog wel wat spinazie doorheen gekund, want het slinkt behoorlijk. De volgende keer doe ik er twee keer zoveel in.






Bron:








Minced meat with spinach and coconutmilk

It’s a lot of work for a weekday dish, but the result is worth it. This is the first recipe I cook from this book. Some of the ingredients are hard to come by in the Netherlands. The curry leaves, for instance. I had to search long for those. Finally I found them in a toko (Asian food store) in The Hague, frozen. At home I placed them in the freezer, and now I have some available. The black cardamom pods are not easy to find. I found mine in a toko in Apeldoorn, Toko Asia. The black pods are 4-5 times the size of the green ones. They have a smokey smell. Sometimes I just sniff at them.
In hindsight I could have added some more spinach, because it deminishes a lot when wilted. Next time I’ll add twice the amount.

zaterdag 20 oktober 2012

Soto Daging



Ik had weer eens zin in iets aziatisch en een soep. En toen zag ik dit recept op de blog van Cooking Tackle. Ik heb het iets aangepast, maar niet veel. En ik vond het heel lekker. Ik heb wat rijst toegevoegd om er een meer gevulde soep van te maken.





Bron: Cooking Tackle



Soto Daging

I thought it was time for an asian dish, and I craved soup. And while browsing on the internet I saw this recipe on Cooking Tackle's blog. I adjusted it a little, by adding some rice to make it a more filling soup. It was very good.

Click here for the recipe.

zondag 14 oktober 2012

Marokkaanse kip met abrikozen



Dit is een erg lekker gerecht. Kruidig, maar niet heet. Zoet van de abrikozen en uien. Echt erg lekker. Ik heb het geserveerd met couscous en een sperziebonensalade (gemengd met sjalotje, peterselie en citroenrasp).
Wanneer je de kip inwrijft met het specerijenmengsel, raad ik je aan dit niet met je blote vingers te doen. Er zit kurkuma in, en dan loop je een paar dagen met gele vingers rond. Gebruik plastic handschoentjes of een kwastje.





Specerijenmengsel

Kip in de pan

Groenten in de pan

Laten pruttelen

Bron: Alaska from scratch




Moroccan chicken with apricots

Very good, this dish. Spicy, but not spicy hot. Sweet from the apricots and onion. Really nice.
When rubbing the chicken with the spice mix, I advise against doing it with your bare fingers. The mix contains turmeric, and you would have yellow fingers for a few days. Instead, use gloves or a brush.

zondag 7 oktober 2012

Kip met kruidenkorst en pompoensaus



Weer eens wat ander te doen met pompoen. Het was erg lekker. De citroen gaf een frisse smaak aan de saus. Voeg wel voldoende zout toe (proef!) om de smaken goed te doen uitkomen in de saus.
Ik heb de kip besmeerd met een peterseliemengsel, maar je kunt het ook onder de huid stoppen.
Ik heb een vrij brede, lage braadpan (van Jamie Oliver) die goed geschikt is voor dit soort gerechten. De pan kan van het vuur zo de oven in, en weer terug op het vuur. Dus geen gedoe met overscheppen in een ovenschaal. Dat scheelt weer afwas.





Bron: Lisa Kochen&Backen, september 2012




Chicken with herb crust and butternut squash sauce

Yet a different recipe with butternut squash. I liked it. The lemon gave a nice freshness to the sauce. Do add enough salt to the sauce to elevate the taste.
I brushed the chicken with the herb paste, but you could put the paste under the skin, that would also be very nice.
I have a wide, shallow cast-iron pot (from Jamie Oliver), which is well suited for this kind of dishes. The pot can be placed from the hob into the oven and back again. You don't need an extra oven dish. That saves you on washing up!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...