Deze pasta wordt gebruikt in een laksa soep, waarover later meer.
25 g gedroogde garnalen
10 g gedroogde chilipepers
1 el garnalenpasta
het binnenste van 2 dikke citroengrasstengels (fijngesneden)
25 g kemiri noten
15 g knoflook (gepeld)
40 g gemberwortel (geschild)
50 g verse kurkuma (geschild) (of 2 tl poeder)
125 g sjalotjes
1 el versgemalen korianderzaad
3 el plantaardige olie
Week de garnalen en chilipepers 20 minuten in warm water. Giet af.
Doe samen met de overige ingredienten in een keukenmachine en maal tot een gladde pasta.
Bron: | QR-code: | |
Singapore laksa paste
This recipe is from the book Rick Stein's Far Eastern Odyssee. Try to find fresh turmeric, it really makes a difference. One warning though: it will stain everything it touches with a bright yellow color. So beware and use a glass cutting board, and gloves on your hands.
This paste is used in the laksa soup I will blog about later.
25 g dried shrimp
10 g dried chillies
1 tbsp shrimp paste
the inside of 2 fat stalks of lemon grass
25 g kemiri nuts (candle nuts)
15 g garlic (peeled)
40 g fresh ginger (peeled)
50 g fresh turmeric (peeled) (or 2 tsp powder)
125 g shalots
1 tbsp freshly ground corianderseeds
3 tbsp vegetable oil
Soak the dried shrimp and chillies in warm water for 20 minutes. Drain.
Put in a food processor with the rest of the ingredients. Grind into a fine paste.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten