zondag 5 juni 2011

Thaise gehaktballetjes in pikante saus



Dit gerecht is gebaseerd op een recept uit het boek "De Thaise Keuken", van Kwee Siok Lan. Dit gerecht is buiten klaargemaakt op de Hercules. Het was heerlijk weer om lekker buiten te koken, en om het buiten op te eten. De balletjes waren heerlijk. Ze waren lekker pittig door de currypasta, en de saus was ook erg lekker. Ik heb het geserveerd met deze salade, dit keer klaargemaakt met broccoli, komkommer en gele paprika. Dat mag weer, nu de EHEC-infectie ergens anders vandaan lijkt te komen. Toch heb ik voor de zekerheid de groenten iets zorgvuldiger gewassen dan anders. Eventueel kun je de komkommer schillen. Dit recept is voor 4 personen.



Snipper 1 ui en 2 tenen knoflook heel fijn. Meng 500 g rundergehakt met 1 ei, ui, knoflook en 1 el rode Thaise currypasta (ik heb die van het merk Mae Ploy).
Draai 24 kleine balletjes van het gehakt.
Snipper nog 1 ui en 2 tenen knoflook fijn. Verhit wat olie in een grote pan en bak de ui en knoflook even aan. Voeg de balletjes toe en bak ze rondom bruin worden.
Voeg 200 ml kokosmelk, 100 ml vleesbouillon, 3 el limoensap, 1½ el gembersiroop, 1½ el lichte sojasaus, 1½ el hoisinsaus, 3 limoenblaadjes toe. Roer goed door elkaar en laat de gehaktballetjes zachtjes pruttelen, ong. 15 minuten, tot de gehakt gaar is en de saus iets ingedikt. Garneer met gehakte lente-uitjes en verse koriander.


Bron:





Thai meatballs in tasty sauce

This dish is based on a recipe in a Dutch cookbook, De Thaise keuken (The Thai Kitchen), from Kwee Siok Lan. I cooked this dish on the Hercules. It was lovely weather to cook and eat outside. The meatballs were very tasty, because of the currypaste. The sauce was very good too. I served it with this salad using broccoli, cucumber and yellow bell pepper.

This recipe serves four people.
Chop 1 onion and 2 cloves of garlic very finely. Mix 500 g minced beef with onion, garlic, 1 egg and 1 tbsp Thai red currypaste (I use the Mae Ploy brand). Make 24 little balls.
Chop again 1 onion and 2 gloves of garlic. Fry in a large frying pan. Add the meatballs and let brown on all sides. Add 200 ml coconut milk, 100 ml beef stock, 3 tbsp lime juice, 1½ tbsp ginger syrup, 1½ tbsp light soy sauce, 1½ tbsp hoisin sauce, 3 lime leaves. Stir to combine, bring to the boil, lower the heat and let simmer for 15 minutes, until the meat balls are done and the sauce has thickened a little. Garnish with chopped spring onions and fresh coriander (cilantro).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...