zondag 11 maart 2012

Draadjesvlees



Dit gerecht bracht me terug naar vroeger. Naar de keuken van oma. Dat zij deze huiselijke gerechten kookte, terwijl ik toekeek, en we over koetjes en kalfjes kletsten. Ze is er al enige jaren niet meer, maar deze herinneringen koester ik.
Dit is een perfect voorbeeld van de Nederlandse keuken, eenvoudig, maar vol van smaak. Het is erg gemakkelijk om te maken, maar niet snel. Begin 4 uur van tevoren, je hebt een half uurtje werk, en dan is het wachten. In de tussentijd vult het huis zich met een heerlijke geur.



Snijd 1 kg sukadelappen in blokjes van ca. 3 cm.
Verhit 1 el boter in een grote braadpan, doe de helft van de vleesblokjes er in en bak ze rondom bruin op hoog vuur. Haal ze uit de pan, leg ze op een bord, en herhaal met de tweede helft. Doe de pan niet te vol, want dan zakt de temperatuur te veel, en bakt het vlees niet goed. Het zal vocht loslaten en gaan stoven in het eigen vocht.
Terwijl het vlees bakt, snipper 2 uien. Bak de ui bruin in de achtergebleven boter op middelhoog vuur (eventueel kun je er nog een beetje boter bij doen).
Voeg 1 pot vleesbouillon toe (of gebruik een bouillonblokje). Doe het vlees terug in de pan, en doe er zoveel water bij dat het vlees net onder staat.
Voeg dan 5 el azijn toe, 5 laurierblaadjes en 6 kruidnagels. (Ik heb de kruidnagels in de laurierblaadjes gestoken, dan zijn ze later gemakkelijker te verwijderen.) Breng aan de kook, leg een deksel op de pan, zet het vuur laag, en laat minstens 3 uur zachtjes pruttelen. Laat het niet te hard koken, dan wordt het vlees niet zacht. Het moet net een klein beetje borrelen.

Na 3 uur, verwijder de laurier en kruidnagel. Maak de saus wat dikker met een maïzenapapje. (Doe een flinke eetlepel maïzena in een kommetje, doe er een klein beetje koud(!) water bij en roer tot een papje.) Breng op smaak met zout.

Ik heb het geserveerd met gekookte aardappels en gestoofde rode kool. Weer helemaal terug naar vroeger.


QR-code:





Beef stew

This dish transferred me back to my youth. To grandmothers' kitchen. How she used to cook these homy dishes, while I was watching and we chat about a lot of things. She hasn't been around for awhile, but I cherish these memories.

It's a perfect example of Dutch cooking, unpretentious, but comforting and full of flavour. It's easy to make, but not quick. Start 4 hours in advance. Your work takes approx. 30 minutes, and then you wait. In the meantime your house fills with lovely aromas.

Slice 1 kg stewing beef in 1-inch cubes. Heat 1 tbsp butter in a large Dutch oven. Add half the meat, and brown on all sides on medium-high heat. Transfer the meat to a plate. Repeat with the second half of the meat. Do not overfill the pot, because the temperature in the pot will drop too much, the meat will release it's liquid and it will stew instead of fry, and it will not brown.
While the meat is browning, chop 2 onions finely. Fry until soft in the remaining butter on medium heat (you can add some butter if needed). When the onion is soft, add the meat back to the pot. Add 400 ml beef stock (ready-made, or use a stock cube). Add enough water to submerge the meat.
Add 5 tbsp vinegar, 5 bay leaves, and 6 cloves. (I stuck the cloves in the bay leaves, so I could easily remove them later.)
Bring to the boil, cover the pot, lower the heat and let simmer for at least 3 hours. Have a look so now and then to see if the liquid is softly boiling. It should not boil too fast, because the meat will not get tender.

After 3 hours, remove the bay leaves and cloves. Thicken the sauce with cornflour. (Put a large tablespoon of cornflour in a small bowl, add cold water and stir into a paste. Then add to the pot, and stir.) Add more if you want the sauce thicker. Season to taste with salt.
I served it with boiled potatoes, and red cabbage. I was completely back to old times.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...