zondag 25 oktober 2009

Kip met sesamzaad



Ik zit momenteel in een Chinese periode wat mijn koken betreft. Ik heb onlangs een boek van Ken Hom gekocht en heb al verschillende gerechten uit dat boek gemaakt. Erg lekker allemaal, al gebruikt hij iets teveel zout naar mijn smaak. En ik ben toch niet iemand die per se geen zout wil gebruiken, maar zijn smaak is duidelijk toch zouter dan de mijne. Dat geeft niets, als je dat eenmaal weet, dan hou je er rekening mee.
Dit recept is erg lekker. De kip is heel mals en smakelijk. Ik heb het geserveerd met noedels, waar iets sesamolie, sojasaus en lente-ui doorheen is geroerd.
Dit is hoe ik het gedaan heb.



Ingredienten
I sneed 225 g kipfilet in blokjes. Ik mengde ze met ¼ tl zout en 1 tl ma├»zena. Het oorspronkelijke recept sprak ook van 1 eiwit, maar dat heb ik achterwege gelaten. Het was ook niet nodig.
Ik verhitte een scheutje olie in een wok en deed de kip erin. Ik bakte de kip al roerend bruin. Het oorspronkelijke recept heeft het over 3 dl olie, zodat je kip eigenlijk frituurt. Ik heb een eetlepel gebruikt en ze gewoon geroerbakt. Ging ook prima.
Ik haalde de kip uit de wok, en verhitte wederom 1 el olie. Ik deed 2 tl sesamzaadjes in de wok en roerde voortdurende om te voorkomen dat ze de wok uitsprongen. Ik kon het niet helemaal voorkomen.
Na een paar seconden voegde ik de ingredi├źnten voor de saus toe. Dit zijn: 1 tl donkere sojasaus, 1 tl Chinese rijstazijn, 1 tl chilibonensaus, 1 tl sesamolie, 1 tl suiker, ½ el Shaoxing rijstwijn, 1 tl Sechuan peper en een fijngesneden bosuitje.
Ik bracht het aan de kook en voegde de kip toe. Ik mengde alles goed en liet het goed doorwarmen.



Chicken with sesame seeds

I cook a lot of Chinese lately. The reason is that I bought a book about Chinese cooking by Ken Hom. I have already made several recipes from this book and I like it a lot.
The only thing is, Ken has a saltier taste than I do. But once you have realised that, you can take that into account and just use less salt or soysauce.
This is a lovely recipe. The chicken is realy moist and is full of flavour. This is what I did.



Ingredients
Ik cubed 225 g of chicken breast and mixed it with 1 tsp cornflour and ¼ tsp salt. I set it aside for 20 minutes.
The recipe called for 300 ml of oil, which meant deepfrying the chicken. I just fried the chicken in 1 tbsp of oil and that was fine.
I got the chicken out of the wok and heated a tbsp of oil. Then I added 2 tsp of sesame seeds. I stirred constantly to prevent them jumping out of my wok. Some of them did anyway. After a few seconds, I added the ingredients for the sauce. These are:
1 tsp dark soy sauce, 1 tsp Chinese ricevinegar, 1 tsp chilibeansauce, 1 tsp sesame oil, 1 tsp sugar, ½ tbsp Shaoxing ricewine, 1 tsp Sechuan peppercorns, one chopped spring onion.
I brought it to the boil, then added the chicken. I stirred to combine everything and let it heat through.
I served it with noodles, through wich I stirred some sesame oil, soy sauce and sliced spring onion.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...