zondag 8 augustus 2010

Kersenjam



Ik wist niet dat het verschil tussen gekochte jam en zelfgemaakte zó groot kon zijn. Dit smaakt naar kersen, in plaats van naar suiker met een kersensmaakje. Door de citroen en doordat speciale geleisuiker is gebruikt waardoor je maar de helft nodig hebt, is het niet in-en-in zoet, maar heeft het ook een fris zuurtje in de smaak. Het recept is van David Lebovitz.



Desinfecteer de potten waar je de jam in gaat doen. Ik deed dat als volgt:
Ik bracht een pan water aan de kook, en deed de potten erin. Ik liet ze 5 minuten koken.
Ondertussen verhitte ik de oven op 100 °C en zette ik de potten erin om op te drogen en verder te desinfecteren.

Neem 1250 g kersen. Ontpit ze en snijd ze in kleinere stukjes.
Doe ze in een grote pan. Voeg sap en rasp van 1 citroen toe. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken tot de vruchtjes gaar zijn.
Voeg 500 g geleisuiker speciaal toe. Roer goed met een houten lepel, breng weer aan de kook en laat de suiker oplossen. Wacht tot het mengsel voldoende geleert.

Om te zien of het voldoende is gegeleerd, doop de houten lepel in de jam, en haal hem er weer uit. Laat de druppels in de pan vallen. De laatste druppel moet een vaste consistentie hebben.
Of, laat de druppels op een koud wit bord vallen. Na een halve minuut of zo, als je met je vinger tegen de vloeistof duwt, moet het wat oprimpelen. Als dit nog niet het geval is, laat het nog 2 minuten langer koken en probeer opnieuw.

Haal de potten uit de oven (pas op! erg heet) en giet de jam erin terwijl alles nog heet is. Draai de deksels op de potten en zet ze 10 minuten ondersteboven neer. Dit helpt bij het vacuum trekken van de pot. Laat afkoelen en bewaar koel en droog.

Cherry jam

I didn't know that the difference between home-made and bought cherry jam could be so big! This really tastes like cherries, instead of sugar-with-cherry-taste. The jams you can buy in the Netherlands taste usually much too sweet to my liking. So I wanted to make a cherry jam that was less sweet. I used a recipe by David Lebovitz, look here.

I had one adjustment to his recipe, and that is the amount of sugar used. I bought a special kind of sugar with extra pectine in it. It's called "geleisuiker speciaal" which translates into "Jelly sugar special". I guess outside the Netherlands similar kinds of sugars are available. Using this sugar, instead of a 1-to-1 one ratio of fruit to sugar, you only have to use half the amount. I used 1 kg cherries and ½ kg sugar. That, and the use of lemon juice, gave this jam a lovely sweet-and-sour taste, which I like very much.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...