zondag 19 december 2010

Ajam Sapit van Palembang



Deze kip is erg lekker. Het recept is van Beb Vuijk, uit haar boek Groot Indonesisch Kookboek.



Maal in een vijzel of keukenmachine 1 ui, 2 tenen knoflook, 1 tl sambal oelek, ¼ tl trassi (garnalenpasta), 1 tl ketoembar (gemalen korianderzaad), ½ tl djinten (gemalen komijnzaad) en 1 gula djawa (of suiker) tot een pasta. Neem een pan waarin de kip past, verhit olie erin en fruit de pasta even aan tot de geuren loskomen. Voeg 2 kippepoten toe en bak een paar minuutjes aan elke kant. Voeg dan 400-500 ml water toe, roer, laat aan de kook komen, zet het vuur lager en laat de kip 1 uur afgedekt sudderen.
Maak ondertussen asemwater. Neem een stukje asem (tamarinde) ter grootte van een walnoot, voeg 100 ml water toe en laat weken, ong. 15 minuten. Roer door een zeef, zodat al het vocht in een kommetje terecht komt, maar de pitjes achterblijven.
Bak 6 el geraspte kokos in een droge koekenpan tot het bruin is.
Haal de kip uit de pan. Voeg ¼ blok santen en 1 el asemwater toe. Roer goed. Voeg dan de gebakken kokos toe. Het wordt nu een dikke brij. Voeg evt. wat water toe als het te droog wordt. Proef of er zout bij moet.
Voeg nu de kip weer toe en laat in 15 minuten heel zachtjes gaar worden.

Ik heb het geserveerd met rijst en sambal goreng kool.



Ajam Sapit from Palembang

This is a very good chicken dish. The recipe is from Groot Indonesisch Kookboek, an Indonesian cookbook in the Dutch language.



In a pestle and mortar or food processor grind 1 small onion, 2 cloves of garlic, 1 tsp sambal oelek, ¼ tsp trassi (shrimp paste), 1 tsp ketumbar (ground coriander seeds), ½ tsp djinten (ground cumin seeds) and 1 tsp gula djawa (or sugar) into a paste.
Take a pot in which the chicken fits. Heat the oil in it and fry the onion paste until fragrant. Add 2 chicken legs and brown on each side. Add 400-500 ml water, bring to the boil, lower the heat and let simmer for 1 hour.
In the meantime, make the asem water. Take a piece of asem (tamarind) as big as a walnut. Add 100 ml hot water and let soak for 15 minutes. Put it through a sieve to get rid of the seeds.
Dry-fry 6 tbsp dried grated coconut.
Remove the chicken from the pot after 1 hour. Add ¼ bloc santen and 1 tbsp asem water. Stir. Add the fried coconut. Now you'll get a thick mass. If it gets too dry, add some water. Taste if it needs more salt (and if so, add it).
Now put the chicken back into the pot and warm through on low heat for 15 minutes.

I served it with cooked rice and sambal goreng cabbage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...