dinsdag 28 september 2010

Sambal goreng kool



Op de Indonesische tour. Ik zoek altijd naar manieren om meer variatie in de groentengerechten te brengen. Dit is in ieder geval een zeer geslaagde. Je moet er wel even voor naar de toko, want de ingrediënten zijn niet allemaal in de supermarkt verkrijgbaar.

Sambal is een saus waarin lomboks (pepers) het belangrijkste ingredient zijn. Goreng betekent 'gebakken'. Sambal goreng is dus een gerecht van gebakken groenten met onder andere sambal.



Snijd 400 g witte kool zeer fijn. Maal in een vijzel of blender de volgende ingrediënten tot een pasta: 3 sjalotjes, 2 tl sambal trassi, 1 dikke teen knoflook, 2 tl gemalen laos, 2 tl gula djawa (suiker) en zout. In plaats van sambal trassi, kun je ook sambal oelek en trassi nemen. Bak dit tot de sjalot goudgeel is. Voeg de kool toe en roerbak even mee tot het wat zachter wordt. Voeg 1/8 blok santen toe, 1 stengel sereh (citroengras) en 1 salamblaadje en een scheutje water.
Bak nog 5 à 6 minuten. Verwijder sereh en salamblad voor het serveren. Ik heb het geserveerd met rijst en rundvlees in kokossaus (recept volgt).



Sambal goreng cabbage

I'm cooking the Indonesian way, today. I'm always searching for more variety in vegetable recipes. This is a very nice one. You have to visit an Asian store, because you won't find most of the ingredients in a supermarket.

Sambal is a Indonesian sauce which main ingredient is chillies. Goreng means 'fried'. A Sambal goreng is a dish of fried vegetables with sambal and other ingredients.

Chop 400 g white cabbage finely. In a pestle and mortar or food processor mix the following ingredients into a paste: 3 shalots, 1 fat clove of garlic, 2 tsp sambal trassi, 2 tsp ground laos, 2 tl gula djawa (sugar) and salt. Instead of sambal trassi, you can add sambal oelek and trassi. Fry until the shalot is golden brown. Add the cabbage and fry until it softens a bit. Add 3 tbsp santen (coconut cream), 1 stalk of sereh (lemon grass), 1 salam leave and a few tbsp of water. Fry for another 5 or 6 minutes. Remove the sereh and salam before serving.

I served it with rice and beef in coconut sauce (recipe follows).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...