dinsdag 20 maart 2012

GarnalenrisottoIk vind dit een fantastische risotto. Het recept maakt vollop gebruik van de garnalen door ook de schillen en koppen te gebruiken. Die zitten boordevol smaak, en dat proef je. Als je van garnalen houdt, maak dit!Maak eerst de garnalenbouillon. Neem 10-12 ongepelde grote garnalen, en pel ze. Verhit wat olie in een kookpan en bak de garnalenschillen en -koppen tot ze roze worden, een paar minuten. Voeg dan 1 pot visfond of gevogeltefond toe, en nog 800 ml water. Roer goed, breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 15 minuten trekken. Giet alles door een zeef in een kom of tweede pan, druk met een pollepel zoveel mogelijk vocht uit de garnalenschillen, en gooi dat dan weg. Breng de bouillon opnieuw aan de kook, en laat het dan zachtjes pruttelen.

Snipper 1 ui. Hak ½ winterwortel in heel kleine blokjes, 1 stengel bleekselderij en 1 venkelknol eveneens in kleine blokjes. Verhit 2 el olie, doe de groenten in de pan en fruit ze tot ze glazig zien. Doe er 120 g risottorijst bij (ik heb Carnaroli gebruikt). Roer goed zodat de rijstkorrels glanzend worden van de olie. Bak een minuutje mee, maar laat niet aanbranden. Blus af met 100 ml droge witte wijn. Roer tot de wijn zo goed als helemaal verdampt is. Doe er dan telkens een soeplepel van de garnalenbouillon bij, roer vaak, en wanneer de rijst bijna droog kookt, voeg je een nieuwe soeplepel bouillon toe. Doe dit gedurende 18 à 20 minuten, tot de rijst gaar is. Ontvel ondertussen 1 vleestomaat en hak in blokjes. Rasp een beetje parmezaanse kaas, ca. 4 eetlepels. Hak 2 el peterselie fijn. Roer de tomaat en parmezaanse kaas er aan het eind doorheen, en laat de tomaat even meewarmen. Breng op smaak met zout en citroensap. (Pas op, niet te veel! Het moet er iets frisser door gaan smaken, maar niet zuur.)

Bak de gepelde garnalen met 1 teentje knoflook (fijngesneden), en roer ze door de rijst. Garneer met peterselie en eventueel een paar chilivlokken.


QR-code:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...