maandag 11 maart 2013
Stamppot boerenkool
Dit is een traditioneel Nederlands wintergerecht. Ik ken niemand die dit niet lekker vindt. In de tijd dat mijn oma nog leefde, en ze maakte dit voor ons, dan was er ook altijd gekookt spek bij. Maar dat doe ik er nu niet meer bij.
Ik vind wel dat er iets zuurs bij hoort. Ik neem er altijd wat piccalilly bij, maar een klein scheutje azijn door de boerenkool roeren, vind ik ook lekker. De meesten kiezen ervoor een kuiltje te maken en daar jus in te gieten. Ook hoor ik van sommigen dat ze er mosterd bij eten. Een rookworst is er heerlijk bij.
De hoeveelheid aardappelen ten opzichte van de boerenkool moet je zelf uitvinden wat je lekker vindt. Ik gebruik in gewicht 2 x zoveel aardappelen als boerenkool. Alles gaat tegelijkertijd in de pan, eerst aardappelen met vocht, daarop boerenkool en daarop de rookworst. De boerenkool en worst stomen gaar.
Als je er jus bij wilt, heb je een probleem, want er is niets waar je jus van kan maken. Van de gestoomde rookworst lukt het alvast niet. Dus óf je hebt nog van een vorige keer, óf je koopt kant-en-klare jus, óf je doet er geen rookworst bij, maar bijvoorbeeld een braadworst of balletje gehakt, en dan maak je daar de jus van.
Mash with curly kale
This is a Dutch traditional winter dish. I can't think of anybody who doesn't like it. In the days my granny was stille alive, she used to cook this dish for us. It brings back happy memories of family meals.
I think it needs a sour thing, though. I always have picalilly with it, or a dash of vinegar stirred through. Some choose to make a little hole in it and add some gravy. Some people have mustard with it. Smoked sausage also goes very well with it.
You have to find the right ratio curly kale-potato for yourself. I use 1:2 or 1:2,5, two to two-and-a-half as much potato as curly kale (in weight).
This really is a one-pot dish. First potatoes go in with water, then curly kale, and finally the smoked sausage on top. If you want grayv, you have a problem, because there's nothing to make gravy with. So, either you make gravy with ready-made gravy-powder, or you have something else with it, with which you can make gravy, like meatballs.
Labels:
groenten / vegetables
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ben een enorme kook- en eetliefhebber en boerenkool is het enige gerecht dat ik absoluut niet lekker vind. Dat kan eigenlijk niet kloppen. Dus ik ga het toch nog maar weer eens proberen. Piccalilly is miosschien wel een aardige tip.
BeantwoordenVerwijderen