zondag 18 januari 2009
Gharki dal (Indiase linzensoep)
Gharki dal (Indiase linzensoep)
Het recept komt uit "Aan tafel in India", door Julie Sahni
(voor 4 personen)
220 g rode linzen
1 el verse gember, geraspt
1 tl kurkuma
1 liter water
1,5 tl zout (of anders naar smaak)
1 el plantaardige olie
0,5 tl panch poron
1 gedroogde rode chilipeper (kan ook weggelaten worden)
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
4 el verse koriander, gehakt
Spoel de linzen af onder de koude kraan. Doe ze in een diepe pan, met de gember, kurkuma en het water.
Breng aan de kook op hoog vuur. Draai het vuur lager en laat 25 minuten zachtjes koken, zonder deksel.
Schep af en toe om, om te voorkomen dat ze aanbranden.
Breng op smaak met het zout.
Verhit de olie in een kleine koekenpan. Voeg panch poron en chilipeper toe. Bak 1 minuut tot ze verkleuren.
Let op: in de panch poron zitten mosterdzaadjes. Deze gaan springen in de pan. Dek de pan daarom meteen af. Wacht tot je ze niet meer hoort springen, haal dan het deksel eraf.
Voeg de knoflook toe, en bak al roerend tot de plakjes goudbruin zijn. Pas op dat ze niet te hard gaan. Verbrande knoflook smaakt niet lekker.
Voeg dit mengsel toe aan de linzen en roer erdoor. Proef of er nog zout in moet.
Voeg dan de koriander toe, en roer erdoor.
Dien op. Lekker met naan brood.
Garki dal (Indian lentilsoup)
This is the recipe for the lentil soupe I made for my parents yesterday. We all liked it very much. The recipe is from Savoring India (Dutch version)
(serves 4 people)
220 g red lentils
1 tbsp fresh gingerroot, rasped
1 tsp turmeric
1 liter water
1,5 tsp salt (or to taste)
1 tbsp vegetable oil
½ tsp panch poron
1 dried red chilli
3 cloves of garlic, in thin slices
4 tbsp fresh coriander (or cilantro)
Clean the lentils under the tap. Put them in a deep pan, along with the ginger, turmeric and water. Bring to the boil quickly on a high heat. Reduce the heat and let simmer for 25 minutes, uncovered.
Stir a few times to prevent burning the lentils.
Heat the oil in a small frying pan. Add panch poron and chillies. Fry until they change color.
Warning: the panch poron contains mustard seeds, which will pop when heated. Cover the pan, until they stop popping.
Add the garlic and fry until they are golden brown. Don't overcook them, burnt garlic does not taste nice.
Add the garlic and panch poron to the lentils en stir. Add the cilantro en stir again. Season to taste with salt.
Serve with naan bread.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten