zondag 8 november 2009

Leeuwekop gehaktballen



Weer een recept van Ken Hom. Dat boek is een goede investering geweest, want ik kook er veel uit. Dit recept heet leeuwekop gehaktballen. De koolbladeren moeten de manen van de leeuw voorstellen, maar dat effect valt een beetje weg, omdat de bladeren gaar raken en slap worden.



Hier is het recept.

Ik hakte 175 g waterkastanjes fijn. Eerst mengde ik 500 g varkensgehakt (ik heb hoh gebruikt) met 4 el water en 1 eiwit. Daar deed ik de waterkastanjes bij, en ook nog 2 el lichte sojasaus, 2 el donkere sojasaus, 2 el Shaoxing rijstwijn, 1½ el suiker en ½ tl gemalen zwarte peper. Van Ken moest er ook 2 tl zout bij, maar dat heb ik weggelaten, gebaseerd op mijn eerdere ervaring met het zoutgehalte.
Ik mengde het goed en maakte er 8 min of meer even grote ballen van. Deze heb ik in een pan gebakken in wat hete olie. Terwijl de ballen in de pan lagen, sneed ik de losgehaalde bladeren van 1 Chinese kool in repen en hakte ik 4 tenen knoflook fijn.
De knoflook bakte ik even in wat olie, daar ging de kool bij en na die even geroerbakt te hebben goot ik er ½ liter kippebouillon bij.
Ondertussen waren de ballen rondom bruin (ik heb ze wel een keer gekeerd natuurlijk) en die legde ik op de kool, samen met de uit de ballen gelopen saus. Toen alles aan de kook was, zette ik het vuur laag en liet alles 45 minuten gaar stoven.
Ik kookte ook rijst voor twee personen. Toen haalde ik 4 ballen, wat kool en de helft van de saus uit de pan en deed die in een bakje om in te vriezen.
De rest van de saus maakte ik wat dikker met maïzena, en bracht met wat zout op smaak.

De ballen waren erg smakelijk. De waterkastanjes gaven een knapperige beet en de Shaoxing wijn gaf een lichte alcoholkick. De ballen waren zout genoeg, dus de 2 theelepels die Ken er nog in gestopt zou hebben, zou het voor mij weer te zout gemaakt hebben. De saus kon nog wel wat extra zout gebruiken, maar proef dat altijd eerst!






Lion head meatballs

A recipe from Ken Hom again. This book of his that I bought recently was a good investment. This recipe is called Lionhead meatballs. De Chinese cabbage are supposed to look like the manes of the lion, but that turned out a bit disappointing. The cabbage is too much wilted for that effect.
Here is the recipe.

I chopped 175 g water chestnuts. First I mixed 500 g of pork mince with 4 tbsp of water and 1 egg white. I added the chopped water chestnuts to the minced meat, with 2 tbsp light soysauce, 2 tbsp dark soy sauce, 2 tbsp Shaoxing rice wine, 1½ tbsp sugar and ½ tsp ground black pepper. Ken told me to add 2 tsp salt as well, but I left it out, based on my former experience with his salt content and my taste.
I mixed it well and formed 8 balls from it. I fried the balls in a frying pan. While the balls were in the pan, I cut one Chinese cabbage in strips and chopped 4 cloves of garlic. I fried the garlic in a second pan and added the cabbage. After stir frying for a minute, I added ½ litre of chicken stock.
In the meantime the balls were brown all over, I added them to the cabbage with the sauce that had formed in the pan. When the stock was boiling, I lowered the heat and let it simmer for 45 minutes.
Then I took 4 of the balls and put them in a container for freezing, along with some of the cabbage and sauce. I thickened the rest of the sauce with cornflour and seasoned to taste.
I served the balls with cooked white rice.

It tasted very good. The water chestnut gave the balls a nice crunch and the Shaoxing rice wine a little alcoholic kick. I was right about the salt content. I left the 2 tsp salt out and it was salty enough. The sauce needed a little extra though, but always try first!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...