Lekkere garnalenballetjes.
Ingredienten
50 g speklap
200 g grote, ongekookte garnalen
2 tl vissaus
1½ tl suiker
½ ui
1 teentje knoflook
Voor de salade
een paar slabladeren
halve winterwortel, in luciferreepjes
gesneden kool
handjevol taugé
sap van 1 limoen
2 tl vissaus
2 tl suiker
Bereiding
Hak de ui fijn en knijp de knoflook uit. Bak ze zachtjes tot ze licht kleuren.
Doe samen met de garnalen, speklap, vissaus, peper en suiker in een blender. Zout toevoegen is niet nodig, omdat de vissaus al zout is. Maal tot een grove pasta. Maak er balletjes van en leg ze onder de grill of op de barbecue. Bak ze onder af en toe keren gaar.
Was de slabladeren en leg ze op een bord. Meng de wortel, kool en taugé in een kom.
Maak een dressing van de limoensap, vissaus en suiker. Giet over de groenten en meng goed. Leg op de slabladeren.
Serveer met de garnalenballetjes erop gelegd.
Bron: | QR-code: | |
Vietnamese shrimp balls
Ingredients
50 g pork belly
200 g large, uncooked shrimp
2 tsp fish sauce
1½ tsp sugar
½ onion
1 clove of garlic
For the salad
Some lettuce leaves
1 carrot, cut into match size strips
some shredded white cabbage
some mungo bean sprouts
juice of 1 lime
2 tsp fishsauce
2 tsp sugar or honey
Method
Cut the onion and garlic finely. Fry in a little oil until coloring a bit.
Put in a blender together with the shrimp, pork belly, sugar, pepper and fish sauce. Salt is not necessary, for the fish sauce is quite salty.
Blend into a course pasta. Form into balls and put under the broiller or on the barbecue. Cook until done, turning them once or twice.
Wash the salad leaves. Layer on a plate.
Mix the carrot, cabbage and taugé in a bowl. Make a dressing of the lime juice, sugar and fish sauce. Pour over the vegetables and mix. Put ont the salad the leaves.
Serve with the shrimp balls arranged on top.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten