maandag 27 juli 2009
Zesgranenbrood
Ik heb al vaker brood proberen te bakken met het meel van Soubry, maar tot nu toe was het steeds veel te compact naar mijn zin.
Ik kreeg het maar niet voor elkaar om er een lekker luchtig broodje van te bakken, tot nu toe.
Waarom het nu wel wilde rijzen, weet ik niet. De oorzaak kan liggen in het toevoegen van glutenpoeder.
Ook heb ik moutpoeder en suiker toegevoegd, en wat meer gist.
Wat het ook is, deze keer was het een lekker broodje!
Ingredienten
250 g zesgranen meel van Soubry
250 g bloem
3 el glutenpoeder
1 tl moutpoeder
½ tl suiker
1½ tl instant gist
2 el zonnebloempitten
2 el lijnzaad
2 el gierst
300 ml water
Bereiding
Meng de droge ingrediƫnten goed door elkaar. Voeg het water toe en meng tot zich een homogene massa vormt en geen droge meel meer achterblijft.
Dek de kom af en laat een half uur hydrateren. Haal het deeg uit de kom. Maak de kom schoon en vet in met wat olie.
Stretch het deeg en Vouw het als een envelop, horizontaal en verticaal. Leg het deeg in de ingevette kom en dek af.
Laat weer een half uur rusten en vouw nogmaals. Herhaal nog tweemaal.
Laat het deeg dan een uur rijzen. Aan het eind van de rijstijd, haal het uit de kom, vorm het en leg het in een broodbakvorm of rijsmandje.
Laat nog een uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
Verhit de oven voor op 220°C. Spray het deeg nat met een plantenspuit. Bak het brood 35 minuten.
Haal uit de oven en uit de vorm en laat afkoelen op een draadrek.
Bread with six grains
This wasn't the first time I tried to bake a bread with this meal from Soubry. Until now I only got very compact breads, and as airy as I wanted.
Until now, indeed, because this time, it worked just fine. I made some adjustments, and I really don't know which one worked, if any.
I added some gluten powder. I also addes malt powder and a little sugar and used more yeast.
Whatever did the trick, this time I really liked this bread!
Ingredients
250 g six grain meal of Soubry
250 g flour
3 tbsp gluten powder
1 tsp malt powder
½ tsp sugar
1½ tsp instant yeast
2 tbsp sunflower seeds
2 tbsp flaxseeds
2 tbsp millet
300 ml water
Method
Mix the dry ingredients well. Add water and mix until well combined.
Cover and let hydrate for half an hour. Put the dough on a worktop.
Clean the bowl and oil.
Stretch the dough and fold like an envelop, horizontally as well as vertically.
Put the dough in the oiled bowl and cover. Let rise for half an hour.
Fold again, and put in the bowl again. Repeat twice.
After the last fold, let rise for one hour or until doubled in volume.
Form the dough, and put in a baking tin or banneton.
Let rise for one hour, or until doubled in volume.
Preheat the oven to 220°C. Spray the dough with a plant spray.
Put in the oven and bake for 35 minutes.
Get it out of the baking tin and let cool on a wire rack.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten