zaterdag 3 juli 2010
Gazpacho
Wat een hitte de afgelopen dagen. Temperaturen van 35°C, lokaal zelfs tot 37°C. Dat zijn we niet gewend, en zeker niet voor een aantal dagen achter elkaar. We passen ons aan door alles langzamer te doen en zoveel mogelijk de zon te vermijden. Ook wat koken betreft, was het niet veel soeps bij mij deze week. Tot vandaag dan. Heel veel soeps!
Het is een Spaans gerecht, dat je geacht wordt koud te eten. Het is erg gezond en zó lekker van smaak! Heerlijk verfrissend ook.
Onderstaande hoeveelheden geven ongeveer 5-6 borden. Het is afkomstig van Culinaria España.
Snijd van 3 sneedjes witbrood de korstjes af. Doe ze in een kommetje en giet er wat water over, zodat ze lekker zompig worden. Laat een half uurtje staan.
Ontvel 500-600 g rijpe tomaten. (Dompel ze een halve minuut onder in kokend water, dan in koud water. Het velletje gaat er nu gemakkelijk af.) Snijd ze in grove stukken.
Schil 1 komkommer en haal de zaadjes eruit. Snijd de komkommer in grove stukken. Snijd eveneens 1 groene paprika in grove stukken.
Doe alles in een keukenmachine, samen met 4 tenen knoflook en het brood. Giet er flink wat extra vergine olijfolie over, en ze de machine aan. Giet zoveel water erbij dat de soep de gewenste consistentie krijgt. Ik heb er een halve liter water aan toegevoegd.
Mijn soep was niet helemaal van fijn van structuur. Als je dat wel wilt, kun je het nog door een zeef roeren, maar ik heb die moeite niet genomen.
Breng op smaak met zout, peper en witte wijnazijn. Voeg eventueel een scheutje sherry toe. Pas op, de soep wordt niet gekookt, dus de alcohol zal niet verdampen.
Zet een uur in de koelkast, zodat het goed koud wordt.
Dien op met in kleine blokjes gesneden garnituur, zoals paprika, komkommer, tomaat, ui, bleekselderij, enz. Ik heb het geserveerd met brood en kruidenboter.
Gazpacho
Last week was terribly warm in the Netherlands. Temperatures increased to 35°C (95°F) on Friday, locally even 37°C (98.6°F) We are not used to such high temperatures over here. We try to adjust by doing everything at a slower pace and stay in the shadow as much as possible. For me, cooking was one of the things that went on hold. Of course, I prepared meals, but nothing worth blogging about. But today, I made this very refreshing soup. It's a Spanish dish, and it's supposed to be eaten cold. It's very healthy and has such nice flavours. Really delicious!
The following recipes yields 5-6 plates. I got the recipe from Culinaria Spain.
Take 3 slices white bread, cut off the crust. Put in a bowl, and pour over some water. Leave for half an hour, so the bread can absorb the liquid and become nice and squelchy.
Peel 500-600 g tomatoes. (The best way to do this is by putting them in boiling water for half a minute, then in cold water. The skin should easily come off.) Chop in large chunks.
Peel 1 cucumber, deseed and chop in large chunks.
Deseed 1 green bell pepper en chop in large chunks.
Put in a food processor together with 4 cloves of garlic, the bread, and extra vergine olive oil (don't be shy with this).
Process. My soup wasn't really smooth. If you want this, rub it through a sieve. I didn't bother.
Add some water until you get the right consistency. I added half a liter water (~1 pint).
Season to taste with salt, pepper and white wine vinegar.
If you like it, you can add a splash of sherry. But be careful, the soup isn't cooked, so the alcohol will not burn off.
Put in the fridge for 1 hour for it to cool down.
Serve with garnishes, such as finely chopped bell pepper, cucumber, onion, tomato, celery, etc.
I served it with bread and herb butter.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten