zondag 10 oktober 2010

Varkensvlees met miso en sinaasappel



Een recept uit het boek The Breakaway Cook van Eric Gower. Wat een volle smaken geeft dit recept. Echt geweldig lekker. Wanneer ik dit boek doorlees, wil ik alle gerechten wel maken. Dit is een van de weinige boeken, waarbij ik dat heb. Dit is het eerste recept dat ik probeer en het is goed bevallen. Ik zal het zeker nog eens maken!

De miso en steranijs kun je bij een aziatische winkel kopen.



Hak 1 ui fijn. Maal 3 steranijs in een specerijenmolen tot een poeder. Verhit boter en olie in een braadpan en voeg ui, steranijs, zout en peper toe. Bak de ui tot ze zacht is. Snijd 1 kg varkensschouderkarbonades (zonder bot) in blokjes van 2 cm. Voeg toe aan de ui, meng goed en bak tot je geen roze meer ziet. Voeg sap en rasp van 2 sinaasappels en 125 ml appelsap toe. Breng aan de kook. Voeg 2 el gele miso toe, roer om het op te lossen. Zet het vuur op een hele lage stand, doe de deksel erop en laat 3 uur sudderen. Het is klaar wanneer het vlees uit elkaar valt. Controleer af en toe of het niet droog kookt. Bij mij was het nog vrij vochtig na 2½ uur, dus heb ik het deksel eraf gehaald, het vuur iets hoger gezet en wat laten inkoken tot het een sausachtige consistentie kreeg. Controleer of er zout bij moet en garneer met wat sinaasappelrasp.

Ik heb er sinaasappel-venkel risotto bij gegeten (recept volgt).


Uit het boek:





Miso pork

A recipe from the book The Breakaway Cook from Eric Gower. Really delicious! This is one of the few books which I want to make almost all the recipes from. This is the first recipe I try and it delivers big time.

The miso and star anise are sold in asian food stores.

Chop 1 onion finely. Grind 3 star anise in a spice grinder into a fine powder. Heat some oil and butter in a Dutch oven and add the onion, star anise, salt and pepper. Fry the onion until soft. Cube 1 kg (2 pounds) pork shoulder in pieces of 2 cm (1 inch). Add to the pot, stir wel and fry until the pink colour of the meat has disappeared. Add juice and grated peel of 2 oranges and 125 ml (½ cup) apple juice. Bring to the boil. Add 2 tbsp yellow miso. Stir to dissolve. Put the heat on a very low setting, cover the pot and simmer for 3 hours. Check for moisture so now and then.
In my case it was rather moist after 2½ hours, so I removed the cover, put the heat a little higher en let it reduce into a sauce-like consistency. Check for salt and garnish with orange zest.

I had orange-fennel risotto with it (recipe follows).

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...