dinsdag 21 juni 2011

Singapore laksa met garnalen en kokosmelk



Verrukkulluk! Echt waar, supersoep. Het is geen snel klaar gerecht, je doet er iets meer dan een uur over, maar dan heb je ook wat. Dit gerecht is uit het boek "Rick Stein ontdekt de Orient". Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 borden.



Neem 12 garnalen, met kop en al. Verwijder kop en schaal, bewaar deze. Snijd de garnalen in iets kleinere stukjes. Verhit 1 el olie in een pan en bak de garnalenkoppen en -schalen tot ze niet meer grijs zien. Voeg dan 1,25 liter water toe, breng aan de kook en laat zachtjes inkoken tot ca. 750 ml. Dit kan een uurtje duren.
In de tussentijd maak je de Singaporese laksa pasta, zie de vorige post.
Snijd ½ komkommer in dunne reepjes.
Snijd een klein blikje bamboekscheuten in reepjes (of koop ze al als reepjes).
Snijd 2 lente-uitjes in dunne ringetjes.
Tegen de tijd dat je hiermee klaar bent, is de bouillon mooi ingekookt. Zeef de bouillon en maak de pan schoon.
Verhit 1 el olie en bak ½ portie Singaporese laksa pasta tot de geuren loskomen. (De andere helft kun je in de koelkast bewaren voor een andere keer.)
Doe 1 blik kokosmelk van 400 ml erbij, roer, en laat aan de kook komen.
Doe de garnalenbouillon erbij, 2 el vissaus, 1 el suiker, 1 tl zout (naar smaak), en de garnalen en laat ze in een paar minuten gaar worden.
Kook 100 g rijstnoedels in 4 minuten gaar, of volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verdeel de noedels en bamboekscheuten over soepborden.
Schenk de bouillon erover. Leg de reepjes komkommer en lente-uitjes erop. Garneer eventueel met koriander, en taugé (als je dat weer vertrouwt), gebakken uitjes, limoen partjes en fijngehakte chilipeper, als je wilt. Ik heb het weggelaten.


Uit het boek:

QR-code:







Singapore laksa with prawns and coconut

Super soup! Really. It's not a quick dish, it takes you about 1 hour, but the result is worth it. This recipe is from Rick Stein's book "Far Eastern odyssey". It serves 4 people.

Take 12 large prawns with heads and tails still attached. Remove the heads and tails, and lay aside. Slice the prawns in smaller pieces. Heat 1 tbsp oil in a pot and add the heads and tails. Fry until pink. Add 1,25 liter water. Bring to the boil, lower the heat, and simmer until reduced to 750 ml. This will take about 1 hour.
In the meantime, make the Singapore laksa paste, look here for the recipe.
Slice 1 cucumber in strips.
Slice 1 small can of bamboo shoots in strips.
Slice 2 spring onions in small rings.
By the time you're done, the stock should be nicely reduced. Strain through a sieve and clean the pot. Put back on the heat, add 1 tbsp oil, and fry ½ portion Singapore laksa paste until fragrant. (You can store the rest in the fridge for future use.) Add 400 ml coconut milk, 2 tbsp fish sauce, 1 tbsp palm sugar, 1 tsp salt (to taste). Bring to the boil, add the prawns, and cook for 3 minutes.
Boil 100 g dried noodles.

Put the noodles and bamboo shoots on 4 soup plates. Ladle the soup on top, taking care to give everyone a equal portion of prawns. Sprinkle cucumber and spring-onions on top. Garnish with beansprouts, fresh coriander, crisp fried onions, lime wedges and chopped chillies, if you wish.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...