zaterdag 8 oktober 2011

Empanada met kip



Ik maakte dit gerecht samen met mijn vader. Wij vinden het allebei leuk om te koken en om nieuwe recepten uit te proberen. Momenteel zijn we de Spaanse keuken aan het onderzoeken. Vorige week hebben we paella gemaakt (helaas geen foto), en deze keer Empanada. Hieronder het resultaat.



Begin met het maken van het deeg, omdat dit een tijd moet rijzen. Meng 500 g bloem, 1½ tl gedroogde gist, 4 el gesmolten boter, 2 el olijfolie, 1 ei, 1¼ tl zout en zoveel water dat wel al het bloem is opgenomen, maar het niet kleverig wordt. Kneed het deeg 5 minuten, doe het in een kom, dek af en laat 1 uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is. Afdekken kun je doen met een vochtige theedoek, een deksel, of stop de kom in een plastic zak en vouw dicht aan de onderkant. Het is belangrijk dat er geen lucht bij kan komen, en dat het niet uitdroogt.

Maak nu de vulling.
Snijd 3 kipfilet in blokjes. Hak 1 grote ui grof. Ontvel 2 tomaten en snijd in blokjes.
Verhit olie in een grote koekenpan en bak de ui tot ze zacht wordt, ca. 5 minuten. Zet het vuur lager en bak nog 10-15 minuten tot de ui een goudbruine kleur krijgt. Doe er nog wat olie of een klein scheutje kippenbouillon bij als het te droog wordt.
Roer de kip erdoor en bak tot ze niet meer roze ziet. Doe de specerijen erbij. Dit zijn 1 el paprikapoeder, ½ tl komijn, ¾ tl gemberpoeder, ¼ tl kaneelpoeder, ⅛ tl cayennepeper. Roer ze erdoor en bak een minuutje mee, zodat de smaken vrijkomen. Doe de tomaatblokjes erbij, 125 ml kippebouillon en 5 el donkere rozijnen. Laat 15 minuten zachjes pruttelen. Als het daarna nog te droog is, zet het vuur dan hoger en laat het vocht verdampen. Roer af en toe om te voorkomen dat het aanbrandt. Breng op smaak met zout, en laat dan afkoelen.

Verhit een kleine koekenpan (zonder olie of boter) en doe 4 el pijnboompitten erin. Laat ze goudbruin roosteren haal dan uit de pan. Pas op dat ze niet verbranden. Doe hetzelfde met 4 el amandelplakjes.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Verdeel het deeg in twee stukken. Bebloem je aanrecht een beetje en rol een helft van het deeg uit tot een lap die net iets groter is dan je bakplaat. Leg de deeglap op de bakplaat. Verdeel de kipvulling erover en laat 2-2½ cm aan de rand vrij. Verdeel de pijnboompitten en amandelen erover. Rol de tweede helft van het deeg uit tot een lap die net iets kleiner is dan de eerste. Leg deze deeglap op de vulling. Vouw de rand van de eerste vulling eroverheen. Prik er met een mes of vork gaatjes in. Bestrijk met losgeklopt ei. Bak 30 minuten in de oven.

Uit het boek:





Empanada with chicken

I made this dish with my father. We both like to cook and try out new recipes. At the moment we are looking into the Spanish kitchen. Last week we made paella (unfortunately no picture), and this time Empanada. Here is the result.



Start with the dough because it has a long rising time. Mix 500 g (3½ cups) flour, 1½ tsp dried yeast, 4 tbsp melted butter, 2 tbsp olive oil, 1 egg, 1¼ tsp salt and so much water that all the flour has been incorporated, but not so much that it is sticky. Knead the dough for 5 minutes. Transfer to a bowl, cover and let rise for 1 hour, or until doubled in volume.

Now make the filling.
Cube 3 chicken fillets. Chop 1 large onion coarsely. Peel 2 tomatoes and dice. Heat 3 tbsp olive oil in a large frying pan. Fry the onion for 3 minutes until soft. Lower the heat, and cook the onion until golden brown. Add the chicken and cook until no longer pink. Add the spices 1 tbsp sweet paprika, ½ tsp ground cumin, ¾ tsp ground ginger, ¼ tsp ground cinnamon, ⅛ tsp cayenne. Fry for 1 minute so they release their flavour. Add the tomatoes, ½ cup chicken stock and ⅓ cup dark raisins. Let simmer for 15 minutes. If it's not dry by now, increase the heat, and cook until the water has evaporated almost completely. Stir to prevent it from burning. Remove from the heat and let cool.

Heat a dry frying pan. Add 4 tbsp pine nuts and fry until golden brown all over. Take care not to burn them! Remove from the pan and set aside. Repeat with 4 tbsp slivered almonds.

Preheat the oven to 375°F / 180°C.

Divide the dough in two pieces. Roll out one piece until slightly larger than your baking tray. Spread the filling evenly over the dough. Sprinkle the pine nuts and almonds evenly on top. Roll out the second half of the dough to a rectangle slightly smaller that the first one. Cover the filling with this rectangle. Fold the sides over. Make little holes with a knife or fork. Brush the dough with whisked egg. Transfer to the oven and bake for 30 minutes.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...