woensdag 16 november 2011

Baharat



Een versie van het Turkse 7-specerijenmix. Ik gebruik dit mengsel om een Turks tintje te geven aan maaltijden. Heerlijk door rul gebakken gehakt, of op een turkse pizza.

Bak de volgende ingrediënten afzonderlijk in een droge koekenpan. Laat afkoelen en maal ze fijn in een specerijenmolen of koffiemolen. Ik heb deze en die doet het goed.




2½ el zwarte peperkorrels
2 el komijnzaadjes
1 el korianderzaadjes
1 kaneelstokje van 7½ cm

Roer de volgende ingrediënten erdoor:

2½ el mild paprikapoeder
1 tl pikant paprikapoeder
1 tl nootmuskaatpoeder


Bewaar in een goed afsluitbare pot.

Let op!
Indien je het specerijenmengsel na 3 maanden gebruikt, zorg er dan voor dat het goed verhit wordt voordat je het eet. Oftewel, laat het even meekoken of -bakken in de pan. Er zitten geen conserveermiddelen in het mengsel. Een reden om de zaden eerst droog te bakken, is ook om de bacteriën te doden. Maar je kunt ze onmogelijk steriel bewaren, dus bacteriën zouden zich kunnen vermenigvuldigen. Als je het goed verhit, is er geen probleem. Maar als je ze over het eten strooit na het koken, zoals sommige mensen in India doen met garam masala, dan zou je er ziek van kunnen worden.


Bron:






Baharat

This is a version of the Turkish 7-spice mix. I use this mixture to give a Turkish hint to my dishes. It's delicious in fried minced meat, or on a Turkish pizza.

Dry fry each of the following ingredients (take care not to burn them). Let cool down, then grind into a fine powder in a spice grinder. I have this one, and it does the job well.


2½ tbsp black pepper corns
2 tbsp cumin seeds
1 tbsp coriander seeds
a 3-inch long cinnamon stick

Mix in the following ingredients:

2½ tbsp sweet paprika
1 tsp hot paprika
1 tsp nutmeg


Store in a airtight jar.

Note!
When using after 3 months, take care to heat the spice mix before eating. One reason to dry fry the whole spices before grinding, is to kill any bacteria on the surface of the spices. But because you couldn't possibly store the spice mix in a sterile environment, bacteria could grow over time. If you cook the spice mix a while in the dish you're making, then there is no problem. But if you sprinkle them over the dish after cooking, like people tend to do in India with garam masala, you could get sick.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...