zaterdag 12 november 2011

Gehaktballetjes in amandel-saffraansaus



Ik ben gek op gehaktballetjes, en dit is weer een heerlijk receptje. Deze balletjes zijn deels van braadworstvlees gemaakt, en er zitten pijnboompitten in. Dit geeft een lekkere smaak. De saus is er ook heerlijk bij.



Meng 200 g gemengd gehakt, 125 g varkensbraadworst (van het vel ontdaan), 1 tl mild paprikapoeder, ½ tl zout, ½ tl zwarte peper, ½ tl gedroogde oregano, mespunt kaneel, 1 uitgeperste teen knoflook, 2 grote eetlepels pijnboompitten, 1 ei, en eventueel een in melk geweekt en uitgeknepen snee witbrood, maar deze kan weggelaten worden.

Meng alles goed door elkaar en vorm er balletjes ter grootte van een golfbal van. Bak ze rondom bruin.

Terwijl de balletjes bakken, maak je de saus. Doe 100 g blanke amandelen in een droge koekepan, en bak ze tot ze wat kleur krijgen. Voeg 6 tenen knoflook (gepeld, maar heel gelaten) en bak 2 minuten mee. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Doe de amandelen, knoflook, 6 zwarte peperkorrels, 2 el platte peterselie (vers), in een kleine keukenmachine en maal tot zich een pasta vormt.

Hak 1 grote ui fijn, en bak in wat olie tot ze glazig ziet. Leg 1 kaneelstokje erbij. Voeg 175 ml droge witte wijn en 300 ml kippebouillon toe en breng aan de kook. Voeg de amandelpasta, een snufje saffraandraadjes en een snufje kruidnagelpoeder toe. Laat aan de kook komen, en giet het dan bij de gehaktballetjes. Laat 10 minuten inkoken tot een dikke saus ontstaat. Doe er naar smaak citroensap bij, breng op smaak met zout en roer goed. Dien op met veel brood om de heerlijke saus mee op te deppen.

Gebaseerd op een recept uit dit boek:

Bron:


Meatballs in almond and saffron sauce

I love meatballs, and this is a lovely recipe. These are partly made from sausage meat, and they are stuffed with pine nuts, which gives it a nice crunch and taste. And the sauce is delicious.

Mix 200 g (6 ounces) minced pork, 125 g (4 ounces) pork sausage meat, 1 tsp sweet paprika, ½ tsp salt, ½ tsp freshly ground black pepper, ½ tsp dried oregano, a pinch of cinnamon, 1 crushed clove of garlic, 2 heaped tbsp pine nuts, 1 egg. Optionally you can add a slice of bread, soaked in milk and then squeezed.

Mix thoroughly and make into meat balls the size of a golf ball. Heat oil in a frying pan and fry until brown on all sides.

While the meatballs are frying, make the sauce. Transfer ¾ cup blanched almonds to a dry frying pan, and dry fry until they take on some color. Add 6 cloves of garlic (peeled, but left whole) and fry for 2 minutes longer. Remove from the pan and transfer to a small food processor. Add 2 tbsp flatleaf parsley and 6 whole peppercorns. Process into a paste.

Chop 1 large onion finely. Heat some oil in a frying pan and fry the onion until translucent. Add a cinnamon stick, ¾ cup dry white wine and 1¼ cup chicken stock. Bring to the boil. Add the almond paste and stir well to combine. Add a pinch of saffron and a pinch of ground cloves. Add the sauce to the meatballs. Cook for 10 minutes or until the sauce has thickened to your liking. Season with lemon juice to taste and salt, stir. Serve with lots of crusty bread to mop up the lovely juices.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...