maandag 13 april 2009

Lichtbruine bolletjes



Ik had weer eens zin in bolletjes. Ze zijn goed gelukt deze keer. Het deeg rees goed. Ik denk dat het kwam door het warme weer, zodat het ook warm was in de keuken. Ik heb ze als volgt gemaakt.



Ingredienten
150 g volkoren tarwemeel
600 g bloem (ik had nog Duits bloem, type 1050 en 550)
450 ml water (60%)
2 el glutenpoeder (optioneel)
2¼ tl zout (ca. 15 g, 2%)
1½ tl instant gist
beetje melk

Bereiding
In een grote kom, meng de bloemsoorten, glutenpoeder (eventueel), zout en gist. Meng het water erdoor en kneed tot een deeg. Laat 15 minuten rusten. Kneed het deeg dan 5 minuten.
Laat rijzen tot het dubbele volume. Na 1 uur heb ik het uit de kom gehaald en een vouw gegeven. Daarvoor spreid je het deeg uit tot een lap en vouwt het zowel horizontaal als vertical als een envelop. Terug in de kom en weer een uur laten rijzen (of langer, tot het verdubbeld is in volume).
Snijd het deeg in 16 min of meer gelijke stukken (of afwegen) en maak er bolletjes van die je naast elkaar op een bakblik legt. Dek af met ingevet plastic en laat weer rijzen tot dubbele volume. Dat duurde bij mij een uur.
Verwarm de oven voor op 200°C, verwijder het plastic, spuit de bolletjes nat met een plantenspuit en bak ze 20 minuten tot ze mooi bruin en gaar zijn. Kwast de melk erover wanneer ze nog heet zijn. Laat afkoelen op een draadrek.

Lightbrown rolls
I felt like rolls this time. I think they worked out fine. The dough rose fast, maybe because of the weather. It has been warm the last couple of days and in my kitchen the temperature is also higher than normal. This is how I made them.



Ingredients
150 g whole wheat flour
600 g flour (I had some German flour, type 1050 and 550, equal quantities of each)
450 g water (60%)
15 g salt (2%, 2¼ tsp)
1½ tsp instant yeast
2 tbsp glutenpowder (optional)
a little milk

Method
In a large bowl, mix the flour, salt, yeast and gluten powder (if using).
Throw in the water and mix to form a dough. Let rest for 15 minutes.
Knead for 5 minutes, cover and let stand for 1 hour.
Get it out of the bowl, spread it flat and fold like an envelop.
Put back in the bowl and let stand until doubled in size.
Cut the dough in 16 equal pieces and make little rolls.
Put them next to each other on a baking tray, cover with greased cling film and let double in size.
Preheat the oven to 200°C. Remove the cling film, spray wet with a plant spray and bake 20 minutes until they are done and have an nice brown color.
Remove from the oven, brush with milk immediately and let cool on a wire rack.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...