zondag 5 april 2009

Mosterd



Deze mosterd is zonder extra smaakjes. Ik maakte het voor het eerst, en daarom wilde ik een 'gewone' mosterd maken. Aparte varianten, zoals met thijm of dragon, of met specerijen als kruidnagel, paprika, coriander, kaneel, en dergelijke, probeer ik later nog wel een keer.



Ingredienten
40 g bruine mosterdzaadjes
40 g gele mosterdzaadjes
bier (ik heb pils gebruikt)
zout
honing of suiker
azijn
snufje kurkuma (voor de kleur)

Bereiding
Doe de zaadjes in een kom en giet er zoveel bier over dat het ruim onder staat. Laat minimaal 20 uur weken.

De volgende dag:
Doe de geweekte zaadjes met het bier in een blender of kleine keukenmachine.
Voeg een ½ tl zout toe en ong. 1 el honing. Ook een snufje kurkuma, wanneer je de kleur wat geler wilt hebben.
Zet de keukenmachine aan en wacht tot het dikker wordt. Voeg water toe wanneer de consistentie te dik wordt. Breng op smaak naar eigen inzicht (beetje zout als het te flauw is, beetje honing als je het zoeter wilt).

Giet de vloeistof over in schone, goed afsluitbare, potten. Bewaar in de koelkast. Laat 2 weken rijpen, voor het te gebruiken. Omdat er geen conserveringsmiddelen in zitten, kun de mosterd het beste binnen 2 à 3 maanden opmaken.

Opmerkingen:
* Pas op je ogen wanneer je de keukenmachine weer open maakt. Er kan een scherpe damp vanaf komen.
* Direct na het pureren is de smaak heel scherp. Dit neemt af als je het even laat staan. Proef elke 5 minuten of de scherpte naar je zin is. Zodra dat het geval is, doe je er een scheutje azijn bij. Dit stopt het minder scherp worden.
* In de koelkast zal het mengsel nog iets indikken. Houdt hier rekening mee.
* De kleur van de mosterd is nogal grijzig en niet zo appetijtelijk. Een beetje kurkuma maakt het wat geler van kleur. Voeg niet teveel toe, dan gaat de smaak overheersen.

Mustard

This is the first time I made mustard myself. That's why this is a plain version. After some experience I could add some herbs and spices, like thyme or estragon, or cinnamon, cloves, pepper, etc. I only added a pinch of turmeric for coloring.

Ingredients
40 g black mustardseeds
40 g yellow mustardseeds
beer (I used pilsener)
1 tbsp honey
½ tsp salt
1 tbsp vinegar
pinch of turmeric

Method
Put the seeds in a bowl and cover with beer. The beer should be half an inch above the seeds. Let stand for at least 20 hours.

The next day.
Put all the ingredients, except for the vinegar, in a little food processor. Blend until it starts thickening.
If it's too thick, add a little water.
Taste and adjust the seasoning. If you like it sweeter, add some more honey. If it's nog salty enough, add a little salt.
Pour in a jar that is thoroughly cleaned. Put it in your refridgerator, since it doesn't contain any conservatives. Wait for 2 weeks until using, and end it in three months.

Remarks
* Be careful for your eyes after opening the food processor. The air that comes from it is sharp for your eyes and nose.
* Immediately after processing, the mustard is at it's sharpest. The sharpness decreases when you let it stand for awhile. Taste every five minutes and when it's right, add a splash of vinegar. That stops the decreasing of the sharpness.
* The color is rather pale and not so appetising. Add a little turmeric to improve on the color, but take care not to add too much. That makes it taste bitter.
* Keep in mind that it will thicken a little while in the refridgerator.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...