zaterdag 19 december 2009
Kurma
Dit is een recept voor Indiaas runderstoofvlees. Het recept is van Julie Sahni, uit boek Aan tafel in India.
Neem 2 el maanzaad, 2 el korianderzaad en 1 tl anijszaad. Verhit dit in een droge koekepan, tot de geuren loskomen. Doe ze in een specerijenmolen (ik gebruik een koffiemolen van Krups, werkt geweldig) en maal tot een fijn poeder. Je kunt ook een vijzel gebruiken, natuurlijk. Roer er ¾ tl kurkuma door. Zet opzij.
Snijd 1 kg runderstoofvlees in blokjes van 2 cm. Verhit wat olie in een braadpan en bruin het vlees in porties. Maak de porties niet te groot, want dan daalt de temperatuur teveel, laat het vlees vocht los en gaat het stoven. Het is de bedoeling dat de temperatuur goed hoog blijft, en dat het vlees mooi bruint. Haal het uit de pan.
Voeg 2 gedroogde chilipepers, 1 kaneelstokje, 3 groene kardemompeulen en 6 hele kruidnagels toe. Bak eventjes tot het begint te geuren. Voeg 1 gesnipperde ui, toe, en roer er goed doorheen. Laat licht kleuren. Doe dan het vlees weer in de pan. Voeg het kruidenmengsel, 1 dikke teen gehakte knoflook, en 1 el verse gehakte gemberwortel toe. Schep alles goed door elkaar. Voeg dan 1 blikje kokosmelk toe en nog zoveel water dat het vlees net onder staat. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 2 uur zachtjes stoven. Breng op smaak met zout en peper en serveer met rijst.
Ik vond het erg lekker. De smaak is best apart door de maanzaad (denk ik). Erg kruidig, maar niet te heet. Ik heb wel wat minder chilipeper erin gedaan: volgens het recept is 4 gedroogde chilipepers de bedoeling, ik heb er 2 genomen.
Kurma
This is a recipe for Indian beef stew. It's a recipe from Julie Sahni.
Take 2 tbsp poppy seeds, 2 tbsp coriander seeds and 1 tsp anise seeds. Roast in a dry pan until the smell is released. Put in a spice grinder and grind into a fine powder (or use a pestle and mortar). Put aside.
Cube the meat in 1 inch pieces. Fry until browned all over. Do this in portions. Do not make the portion too big, for the temperature in the pan will drop too much, causing the meat to sweat en prohibite to brown. Get out of the pan when brown.
Add 2-4 dried chilipeppers (depending on you heat tolerance), 1 cinnamon stick (2 inch), 3 green cardamom pods and 8 cloves. Fry until fragrant. Add 1 chopped onion and stir. Fry until soft. Add the meat, grinded spices, 1 chopped clove of garlic, and 1 tbsp chopped fresh rootginger. Mix well. Add 400 ml coconut milk and enough water to just cover the meat. Bring to the boil, lower the heat and let simmer for 2 hours. Season to taste. Serve with rice.
I liked this recipe very much. It has a nice taste that was a bit unfamiliar (maybe caused by the poppy seeds, I don't know).
Labels:
vlees / meat
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten