vrijdag 22 januari 2010
Koreaanse varkensroerbakschotel
Uit het kookboek "The Food and Cooking of Korea". Dit boek staat vol met heerlijk klinkende Koreaanse recepten, veelal erg spicy. Nu houd ik niet zo van spicy, maar de hoeveelheid pepers kun je zelf regelen, natuurlijk. Dit was een heel lekker receptje, al vond ik het wat aan de scherpe kant. En nog had ik slechts een/derde van de hoeveelheid Gochujang-saus gebruikt. Gochujang is de Koreaanse variant van chilipeperpasta. Lekker, maar heet!
Er moest ook Koreaans chilipoeder in. Dat had ik niet kunnen vinden bij de toko, dus maakte ik mijn eigen variant. Wel even een werkje. Verwijder de zaadjes van gedroogde chilipepers en maal dit in een specerijenmolen tot een grof poeder. Meng met wat trassi en paprikapoeder. De verhoudingen deed ik op gevoel.
Ik had nog een krop broccoli en een halve rode paprika. De broccoli verdeelde ik in kleine roosjes, de paprika sneed ik in blokjes. Ik verwijderde het bot van 2 schouderkarbonades en sneed ze in reepjes.
Daarna maakte ik de saus. Ik mengde 2 el donkere sojasaus, 2 tl gochujang chilipasta (volgens het recept moest er 2 eetlepels in), 2 el mirin, 1 tl Koreaans chilipoeder (volgens het recept 1 eetlepel), 1 fijngesneden teentje knoflook, 1 el verse geraspte gemberwortel, 1 fijngehakt lente-uitje, 1 el sesamolie, 1½ el suiker en ¼ tl vers gemalen zwarte peper.
Ik bracht ruim een liter water aan de kook en voegde 125 g eiernoedels toe. Die liet ik volgens de instructie op de verpakking 4 minuten koken. Ik goot alles in een vergiet en spoelde af met koud water om het kookproces te stoppen.
Het varkensvlees roerbakte ik intussen in een wok, met een beetje zout, tot het aan alle kanten bruin was. Daarna voegde ik paprika, broccoli en een scheutje water toe. Ik liet de groenten een paar minuten gaarstomen. Daarna ging de saus en de noedels erbij. Goed roeren tot alles mooi bedekt was met de saus en warm was.
Ik vond het erg lekker. Hoewel ik minder pepers gebruikt heb dan het recept aangaf, was het heet genoeg voor mij.
Korean Pork stir-fry
This recipe is from the book "The Food and Cooking of Korea". This book contains a lot of spicy recipes. Well, I don't like too spicy, but the amount of peppers you use is up to you, of course. The recipe calls for gochujang chili paste, which I obtained from an Asian food store. The didn't sell the Korean chilipowder, however. So I made my own. I removed the seeds from dried chilipeppers, grinded them coarsely in a spice grinder. I added some shrimp powder (trassi) and paprika powder.
I had one head of broccoli, and divided it in little florets. I had half a red bell pepper left and cubed it. I removed the bone from two pieces of pork shoulder en sliced it.
Then I made the sauce. I mixed 2 tbsp dark soy sauce, 2 tsp gochujang chili paste, 2 tbsp mirin, 1 tl Korean chili powder, 1 finely chopped clove of garlic, 1 finely chopped spring onion, 1 tbsp grated fresh rootginger, 1 tbsp sesame oil, 1½ tbsp sugar and ¼ tsp freshly ground black pepper.
The recipe called for 2 tablespoons of gochujang chili paste, but I only used 2 teaspoons. It also called for 1 tablespoon of Korean chili powder, I used a teaspoon. How much you add depends on your heat tolerance.
I brought more than a liter water to the boil and added 125 g egg noodles. I let them cook for four minutes, according to instructions on the package. When done I strained them, and poured over some cold water to stop the cooking process.
I stir-fried the pork in a wok with a little salt, until brown on all sides. Then I added the broccoli and bell pepper along with a little water, to help the vegetables steam. After a few minutes I added the sauce and noodles. I stirred until everything was coated with the sauce and let it warm through. I served it just like that.
I thought it was very tasty, and although I used a lot less spice than called for, it was enough spice for me.
Labels:
vlees / meat
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten