woensdag 23 juni 2010

Spätzle of GalushkaDit is een deeggerecht, vergelijkbaar met de Italiaanse gnocci. Er zit echter geen aardappel in en ze zijn kleiner. Het is populair in Oostenrijk en Hongarije. In Oostenrijk wordt het Spätzle genoemd, in Hongarije Galushka of Nokedli. Het is niet moeilijk te maken, en ook wel snel: je bent in een kwartiertje ermee klaar. Het helpt wel als je een spätzlemaker hebt, maar het is niet noodzakelijk. Ik heb eens een gekocht op vakantie in Oostenrijk. Daar noemen ze het een Spätzlehobel. Kijk hier voor een afbeelding van een Spätzlehobel.Kluts 2 eieren, met wat zout en 200 ml water. Voeg 400 g bloem toe en meng goed.

Mijn ervaring was dat ik nog wat meer water nodig had. Het moet een wat taai, elastisch deeg opleveren. Het zit een beetje tussen een deeg en een beslag in.

Breng een grote pan water aan de kook. Plaats de Spätzlehobel op de pan, en werk het deeg door de gaatjes door de schuif heen en weer te bewegen.

Als je geen Spätzlehobel hebt, kun je kleine stukjes van het deeg afsnijden en in het water laten vallen. In dat geval is het gemakkelijker als het deeg ietsje stijver is.

Wanneer ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Giet ze af. Soms worden ze nog even opgebakken in boter. Dat is wel lekker, maar toch laat ik het meestal achterwege, vanwege de calorietjes.


Bron:

Spätzle of Galushka

This is a side dish similar to Italian gnocci. It contains no potato and the dumplings are smaller.
In Austria thay are called Spätzle, in Hungary Galushka or Nokedli.
They're not difficult to make, and it takes only 15 minutes. It's helpful to have a Spätzle maker, but that's not necessary. I once bought one while on holiday in Austria. It's called a Spätzlehobel over there.
Look here for an image of a spätzle maker.

Whisk 2 eggs, 200 ml water and a pinch of salt. Add 200 g flour en stir until you have an elastic dough.

When I did this, I needed more water, for the dough was too stiff. It's not supposed to be as stiff as a bread dough, but it's not a batter either. It's somewhere in between.

Bring 2 liters of water to the boil in a large pan. Place the spätzle maker on top, and push the dough through the holes by moving the slide.

If you don't have a spätzle maker you can slice little pieces from the dough and drop into the water. In this case, it's easier to have a dough that's a little more stiff.

The spätzle or galushka are done when they float to the surface. Drain.
Sometimes they are fried in butter, but however I like that, I usually don't. That's because I try to watch my calorie intake, in which I do not always succeed, however.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...