Dit is een erg lekker gerecht. Ik zal het zeker nog eens maken. Heel apart van smaak door de ingemaakte citroen: citroenig en zoutig tegelijk. Het is een Marokkaans gerecht uit het boek Duizend-en-één smaken van Claudia Roden. Claudia maakt het met een hele kip, maar ik heb het gemaakt met 2 kippepoten. Het recept hieronder is voor 2 personen, maar heel gemakkelijk te verdubbelen. Door de hoeveelheid saus kun je op de foto bijna niet zien dat er een kippenpoot onder zit, maar dat is wel het geval!
Hak een grote ui fijn. Verhit wat olie in een braadpan en fruit de ui tot ze zachter wordt. Voeg 2 fijngehakte tenen knoflook, ¼ tl gemalen gember en ¼ tl saffraan toe. Roer goed.
Leg 2 kippepoten op de ui, giet er 300 ml water over en laat afgedekt een uur zachtjes stoven. Keer de kip halverwege een keer.
Snijd 1 ingemaakte citroen (alleen de schil, het vruchtvlees gooi je weg) in smalle reepjes en doe in de pan. Voeg ook 12 paarse olijven toe en het sap van ½ citroen. Laat onafgedekt op iets hoger vuur nog een kwartiertje inkoken. Proef of er zout bij moet. Bij mij was dat niet het geval omdat de citroenen en olijven al zout zijn.
Ik heb de hele maaltijd in Marokkaanse sferen gehouden en heb het geserveerd met een couscous gerecht.
Uit het boek: | |
Chicken with pickled lemon and olives
This is very good. I will certainly make it again. It has a very distinctful taste of pickled lemons, lemony and salty. It's a Moroccan dish from the book Arabesque from Claudia Roden. Claudia uses a whole chicken but I used 2 chicken legs. The recipe below serves 2 persons, but can easily be doubled. On the photo there is so much sauce, you can hardly see the chicken beneath. But believe me, it's there!
Chop 1 onion finely. Heat a little extra virgine olive oil in a Dutch oven and fry the onion until soft. Add ¼ tsp powdered ginger and ¼ tsp saffran. Stir to combine.
Place 2 chicken legs on top of the onion, pour 300 ml hot water in the pot, cover and let simmer softly for one hour. Turn the chicken upside down once.
Slice the peel of 1 pickled lemon in very thin slices. Discard the flesh. Add to the pot. Add 12 purple olives and the juice of half a lemon. Simmer for 15 minutes on somewhat higher heat, uncovered. Taste for salt. I didn't have to add any, because the lemons and olives were salty already.
I kept the meal Moroccan-style and served it with a couscous dish.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten