zondag 6 februari 2011

Sri Lankaanse rundercurry



Dit is een gerecht waar de Sri Lankaanse currypoeder in gaat. Het is eveneens uit het boek Rick Stein ontdekt de Orient. Het was erg lekker, maar toch had ik me er meer van voor gesteld, na de lovende woorden van Rick Stein die aan het gerecht vooraf gingen. Ik heb de hele specerijen in een thee-ei gedaan, zodat ze na afloop gemakkelijk verwijderd konden worden. Ik had geen pandanblad, dus dat heb ik weggelaten.



Snijd 1 kg runderstoofvlees (bijv. sucadelappen). Doe ze in een kom met 1 tl gemalen komijnzaad, 2 tl gemalen korianderzaad, 1 el chilipoeder, 8 kruidnagelen, 5 tl geroosterd Sri Lankaans currypoeder, 1 tl fenegriekzaad, 4 lichtgekneusde kardemompeulen, 2 in stukjes gebroken stukjes pijpkaneel, 1 tl kurkumapoeder, 4 stukken pandanblad, 65 g verse gemberwortel. Meng alles goed door elkaar.

Verhit olie in een braadpan en doe het vlees erbij. Roerbak tot het kleurt en geurt. Voeg 2 el tomatenpuree, 1 tl gemalen zwarte peper en 2 tl zout toe. Giet er zoveel water bij dat het vlees net onder staat. Breng aan de kook, zet het vuur lager, dek af en laat 2 uur zachtjes pruttelen. Roer één of twee keer om. Haal de deksel van de pan, en laat nog zachtjes koken tot de saus is ingedikt.

Ik heb het geserveerd met butternut squash curry (recept volgt) en rijst.


Uit het boek:





Sri Lankan Beefcurry

This dish used the Sri Lankan currypowder I made earlier. It's also from the book Rick Stein's Far Eastern Odyssee. It tasted very good, but I was a little bit disappointed, after having read the praising words of Rick Stein, which preceded the recipe. I put the whole spices in a tea-egg, so they could be removed easily afterwards. I didn't have Pandan leave, so I left it out.

Cube 1 kg beef meat for stewing. Place them in a bowl with 2 tsp ground cumin, 2 tsp ground coriander, 1 tbsp chilipowder, 8 cloves, 5 tsp roasted Sri Lankan currypowder, 1 tsp fenugreek, 4 cardemom pods, 2 cinnamon sticks (in pieces), 1 tsp turmeric, 4 pieces pandan leave, 65 g fresh gingerroot. Mix everthing well.

Heat oil in a Dutch oven, add the meat and stir-fry until fragrant and lightly browned. Add 2 tbsp tomatopaste, 1 tsp ground black pepper and 2 tsp salt. Add so much water that it almost covers the meat. Bring to the boil, cover, lower the heat, and let simmer for at least 2 hours until the meat is soft. Uncover, and let simmer a little longer to reduce the sauce.

I served this with rice and butternut squash curry (recipe follows).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...