Het boek "De Spaanse Keuken" van Penelope Casas had ik al een tijdje, maar ik had er tot nu toe nog niets uit gekookt. Ik heb het boek een keer gekocht in een tweedehands boekenzaakje in Doesburg. Daar komt ook de Doesburgse mosterd vandaan. Het is een leuk, klein plaatsje, niet ver van waar ik woon.
Kipgerechten moet je altijd even wat tijd voor uittrekken. Ik vind kip met bot lekkerder dan kipfilet, dus als het kan neem ik kippepoten. Kip met bot duurt lang voor het zo gaar is dat het vlees als vanzelf van de botten valt, ongeveer 1½ uur. Het is voor mij daarom typisch weekend eten, net als runderstoofschotels, en dat soort gerechten.
Goed, ik bladerde wat door het boek en dit gerecht leek me lekker. Weer eens wat anders. Het recept is voor 4 personen, wat betekent dat ik het nog een keer kan eten, Yum!
Bak 3 kippepoten rondom bruin in een grote braadpan. Wanneer je de dijstukken eerst losmaakt van de drumsticks, dan past het gemakkelijker in de pan.
Hak ondertussen 1 ui, 1 tl peterselie en 2 tomaten fijn. Ontvel de tomaten eerst. Doe de ui bij de kip, en ¼ tl kaneel en bak 2 minuten mee. Voeg dan de peterselie, tomaten, 100 ml kippebouillon en 100 ml droge witte wijn toe. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan, zet het vuur lager en laat 1 uur zachtjes pruttelen. Draai de kip in die tijd een keer om.
Maak de amandel-pijnpittensaus. In een vijzel of keukenmachine maak de volgende ingrediënten fijn: 2 el amandelmeel, 2 el pijnboompitten, 2 el verse peterselie, zout, paar draadjes saffraan, 2 teentjes knoflook.Het wordt een smeuïge pasta wanneer je wat olijfolie toevoegt, maar het hoeft niet.
Doe het mengsel bij de kip en roer het erdoor. Ik heb de kip uit de pan gehaald, losgemaakt van de botjes en teruggedaan in de pan. Zo is het gemakkelijker de kip te verdelen over 4 personen. Proef of er nog wat zout bij moet, en serveer met rijst en een groentegerecht.
Uit het boek: | |
Chicken with almonds and pine nuts sauce
A while ago I bought the book Delicioso! from Penelope Casas in a second hand book store. It was in Dutch and the title translates to "The Spanish Kitchen". Somehow I never got to cooking from the book, yet. The recipes sound enticing, though. There is a first for everything, and this is my first from the book.
I prefer chicken on the bone over chicken breast meat. Whenever I can I use chicken legs. Chicken on the bone takes longer to cook. To make the meat literally fall off the bone, you have to cook it for approx. 1½ hours. That makes it weekend food for me, just like beef stews and that kind of thing.
Well, I was paging through this book, and chose this recipe, because I think it's a little different, with the almonds and pine nuts. It was a real feast. So good! I'm glad I made a double quatity, so I can enjoy it again.
Fry 3 chicken legs in a large Dutch oven until lightly browned on all sides. If you separate the drum sticks from the thighs first, they fit easier in your pot. Meanwhile, chop 1 onion, 1 tbsp fresh parsley and 2 tomatoes. Peel the tomatoes first.
Add the onion to the chicken, and ¼ tsp cinnamon. Fry for 2 minutes. Then add the tomatoes, parseley, 100 ml chicken stock or water and 100 ml dry white wine. Bring to the boil, cover the pot, lower the heat and let simmer for 1 hour. Turn the chicken once during that time.
In the meantime, make the almond-mix. In a small food processor, or a pestle and mortar, grind 2 tbsp almonds, 2 tbsp pine nuts, 2 tbsp fresh parsley, salt, a few strands of saffron, 2 cloves of garlic.
After one hour simmering of the chicken, add the almond-mix. Stir well to combine. I removed the chicken from the pot, separated the meat from the bones, put the meat back in the pot and discarded the bones. This way the meat is easier shared with 4 people. Let simmer for 15 minutes, and let the sauce reduce to the desired consistency. Taste for salt. Serve with rice and a vegetable dish.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten