donderdag 22 september 2011

Aubergine ovenschotel



Een geheel vegetarisch hoofdgerecht. Ik zag mijn kans schoon om eens aubergine klaar te maken. Mijn man lust het namelijk niet, en daarom maak ik het nooit. Maar vandaag was hij er niet, en maakte ik dit gerecht. Het is heel gemakkelijk, en je hebt er niet veel werk aan. Het moet wel lang in de oven, dus snel is het niet.



Neem een ovenschaal die zo groot is dat de aubergines er precies in passen. Vet de ovenschaal in met olijfolie. Snijd een grote ui in halve ringen. Snijd 2 teentjes knoflook in plakjes. Verdeel de helft van de ui en de knoflook over de bodem van de ovenschaal. Strooi er een beetje zout over.

Snijd 2 tomaten in heel dunne plakjes, verwijder de harde stukjes.
Snijd een aubergine in de lengte doormidden. Leg ze met de snijkant naar beneden. Snijd ze nu een aantal maal in, maar zodanig dat ze aan een kant aan elkaar blijven zitten. De aubergine kan nu als een waaier uitgespreid worden. Schik de tomaatplakjes ertussen. Leg de aubergine op de ui in de ovenschaal. Leg er nu zwarte olijven tussen, en eventueel artisjokharten (optioneel). Leg de rest van de ui en knoflook erop. Bestrooi weer met zout, en korianderpoeder. Bestrooi met gemengde verse kruiden, fijngehakt, bijv. tijm, peterselie, salie, rozemarijn, dragon. Giet er wat olijfolie over, en leg er nog wat olijven op.

Dek de schaal af met aluminiumfolie, en zet 10 minuten in een voorverwarmde oven van 230°C. Verlaag de temperatuur naar 180°C, en laat nog 1 uur in de oven staan. Prik met een scherp mes in een dik gedeelte van de aubergine om te testen of hij gaar is.

Eggplant ovendish

I hardly ever cook eggplant, although I like the stuff. The reason is that my husband doesn't like it. But today he wasn't at home, so I took my chance. This dish is easy, and takes little effort. It't not quick, because it has to be in the oven for a long time.

Take an oven dish that's big enough for the eggplants to fit in precisely. Grease the ovendish with olive oil.
Slice 1 large onion in half rings. Slice 2 cloves of garlic in thin slices. Cover the base of the ovendish with half the onion and garlic.

Slice 2 tomatoes thinly, remove the tough bits. Slice 1 eggplant in half lengthwise. Put the on the chopping board with the cut sides down. Slice them in 1 cm slices, so that the stay put on one side. Stick the tomato slices in between, and place the aubergine on top of the ovendish. Top with black olives, artichoke hearts (optional), the rest of the onion and garlic, corianderpowder, mixed fresh herbs (thyme, parsley, sage, rosemary, estragon). Pour over some olive oil, and place some more olives on top.

Preheat the oven to 230°C (450°F). Cover the dish with aluminium foil. Place in the oven for 10 minutes. Lower the heat to 180°C (350°F) en bake for 1 hour. Test the eggplant is done with a sharp knive. It should come out easily.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...