zaterdag 3 september 2011

Geschnetzeltes en spätzle



Ik zag dat het foodblog event van september 2011 gaat over het ultieme vakantiegerecht. Nu heb ik geen ultiem vakantiegerecht, maar ik wil wel altijd gerechten uit het vakantieland maken wanneer ik weer terug ben. Zo heb ik na een vakantie in Italië Lasagne, Risotto, Kip Cacciatore en Ravioli gemaakt. Na een vakantie uit Spanje maakte ik Gazpacho. Na Budapest Hortobágyi palacsinta, Galuschka of Spätzle en Pörkölt. Na Zwitserland Rösti. Na Griekenland Spanakorizo en Moussaka.

En nu, na een Oostenrijkse vakantie, maakte ik Geschnetzeltes. (Het recept komt uit een kookboek van de Beierse keuken, wat natuurlijk geen Oostenrijk is, maar Zuid-Duitsland. Dit laat zien dat het gerecht in een grotere regio wordt gegeten dan alleen Oostenrijk.) Dit gerecht dien ik in voor het foodblog event van September 2011.

Over de spätzle heb ik al eens geblogd, nl. hier. Ik heb exact dit recept gevolgd, alleen nu voor 2 personen. Halveer eenvoudig de ingrediënten, dus 200 g bloem, 100 ml water, 1 ei. Meng de ingrediënten en laat even staan.



Dan de Geschnetzeltes.
Snijd 200 g kalfs- of varkensvlees in reepjes. Snijd 2 uien in halve ringen. Snijd champignons in plakjes. Je kunt ook andere paddestoelen gebruiken, bijv. Pfifferlingen, hoe noemen wij die ook weer, cantharellen. Bak de vleesreepjes in wat boter aan tot ze aan alle kanten lichtbruin kleuren. Voeg ui toe en bak tot ze zacht is. Blus af met een scheut droge witte wijn, en laat inkoken tot het vocht bijna verdwenen is. Voeg paddestoelen toe en bak tot ze hun vocht verloren hebben. Voeg 100 ml water of bouillon en 100 ml slagroom toe. Meng 1 tl maïzena met wat koud water en giet erbij. Meng goed. Laat de saus nog wat koken tot het wat dikker wordt. Breng op smaak met peper en zout.

Breng een grote pan water aan de kook en maak de spätzle met behulp van een spätlehobel. Serveer de geschnetzeltes met de spätzle.

Lekker met een salade. Bijvoorbeeld slablaadjes, stukjes tomaat en komkommer. Dressing: yoghurt, citroensap, mosterd, mierikswortel, zout en peper, verdund met water.


Uit het boek:





Geschnetzeltes with spätzle

After a holiday I always want to cook dishes from the country I have been to. For example, I made Lasagne al Forno, Risotto, Chicken Cacciatore and Ravioli after a holiday in Italy. After a holiday in Spain, I made Gazpacho. After Budapest (Hungary) Hortobágyi palacsinta, Galuschka or Spätzle and Pörkölt. After Switzerland Rösti.After Greece Spanakorizo en Moussaka.

This year I have been to Austria. I cooked this Austrian dish, Geschnetzeltes. (The recipe is from a book about the kitchen of Bavaria, which is in the south of Germany. That is on the border with Austria, however, so the recipe appears to be made in a larger region than Austria alone.)

I have blogged about the spätzle before, look here. I followed this recipe exactly, only halved the ingredients, because this time I made it for two. So 200 g flour, 100 ml water, 1 egg. Mix and let rest.



In the meantime, make the geschetzeltes.
Slice 200 g veal or pork meat in strips. Slice 2 onions in crescents. Slice mushrooms, or chanterelles (called Pfifferlingen in Austria).
Fry the meat in some heated butter until brown on all sides. Add the onions, and fry until soft. Add a splash of dry white wine and cook until the moisture has disappeared. Add the mushrooms and cook until the are soft and lost their moisture. Add 100 ml stock or water and 100 ml cream. Mix 1 tsp cornflour with a little cold water and add to the sauce. Stir to combine. Boil until the sauce thickens. Season to taste with salt and pepper.

Bring water to the boil in a large pot and make the spätzle with a spätzlehobel. Serve the geschnetzeltes with the spätzle.

Nice with a salad. For example: salad leaves, tomato cubes, cucumber. Dressing: yogurt, lemon juice, mustard, horseradish, salt and pepper, water to loosen it up.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...