zondag 18 september 2011

Zoet-zure sperziebonen



Heel simpel, maar erg lekker groentegerecht. Gebaseerd op een gerecht dat ik vond op Tante Lenny's kookhoekje. Het is lekker bij een Indonesisch vleesgerecht. Ik heb het geserveerd met Rendang en rijst.



Haal de kontjes en topjes van 300 g sperziebonen. Schil 1 citroen dun. Kook de sperziebonen gaar in water met wat zout en de citroenschil. Ik kook ze 12 minuten.

Maak ondertussen de dressing. Meng de volgende ingrediƫnten goed door elkaar.
2 el citroensap
1½ el ketjap manis
1 tl suiker
1 tl sambal badjak (of meer naar smaak)
mespuntje knoflookpoeder
1 el olie
2 el knapperig gebakken uitjes (kant-en-klaar)


Wanneer de boontjes gaar zijn, giet ze af. Schep de dressing erdoor. Serveer, met nog wat uitjes erover gestrooid.


Bron:

QR-code:

Tante Lenny's kookhoekje





Green beans sweet and sour


Very easy, and delicious vegetable dish. It's based on a recipe I found on Tante Lenny's kookhoekje, a site on Indonesian cooking in the Dutch language. This dish tastes good with an Indonesian meatdish. I served it with Rendang, and rice.

Clean 300 g green beans. Peel 1 lemon thinly. Cook the beans with a little salt and the lemon peel until done to your liking. I cooked them 12 minutes.

In the meantime, make the dressing. Mix very well the following ingredients:
2 tbsp lemon juice
1½ tbsp ketjap manis (an Indonesian sweet soy sauce)
1 tsp sugar
1 tsp sambal badjak
(or more if you like it hot. Sambal is a chilli sauce. If you can't get sambal badjak, substitute with a chilli sauce.)
a pinch of garlic powder
1 tbsp vegetable oil
2 tbsp crispy fried onions
(I used ready made)

Drain the beans when they are done. Pour the dressing on top en stir. Serve, with some crispy onions sprinkled over.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...