zondag 20 juni 2010

Pörkölt met varkensvlees



Weer een erg lekker gerecht uit Hongarije. Helemaal niet moeilijk en vol van smaak.



Hak een ui fijn. Snijd 2 paprika's in blokjes, bijvoorbeeld een rode en een groene.
Snijd 400 g schouderkarbonades, zonder bot, in blokjes.
Snijd 1 grote of 2 kleinere tomaten in blokjes (hoeft niet zo klein).

Bak de ui zachtjes in olie tot ze glazig ziet. Voeg het vlees toe en schep om tot het niet meer roze is. Haal de pan van het vuur en roer ½ tl paprikapoeder (niet heet) erdoor. Gebruik het liefst Hongaars paprikapoeder, want het is een Hongaars gerecht. Aangezien dat in Nederland slecht verkrijgbaar is, kun je het vervangen door gewoon paprikapoeder. Gebruik nooit oud (bruin geworden) paprikapoeder.
Voeg paprika en tomaat toe, schep om, zet de pan weer op het vuur. Breng aan de kook, zet het vuur laag en dek af. Laat 3 kwartier stoven in het eigen vocht.
Wanneer je niet genoeg vocht over hebt aan het eind, voeg dan een scheutje water toe.
Breng op smaak met zout en eventueel een klein beetje scherp paprikapoeder of cayennepeper.

Lekker met verse galushka / nokedli. (Recept volgt.)



Pork Pörkölt

Again a nice recipe from Hungary. Not difficult at all and full of taste.

Chop 1 large onion.
Cube 2 bell peppers, for example a red and a green one. Cube 400 g pork shoulder, without the bone. Chop 1 large or 2 medium tomatoes, not too small.

Fry the onion in some vegetable oil until soft. Add the meat en stir until the pink color has disappeared. Take the pan from the heat, add ½ tsp paprika, stir. Because it's an Hungarian recipe, Hungarian paprika is best suited. If that's not available to you, use regular paprika. Never use old (brown) paprika.
Add the bell peppers and tomatoes, and stir. Put the pan back on the heat. Bring to the boil, lower the heat. Cover and let simmer for 45 minutes in it's own juices. If it has gotten dry at the end of the cooking time, add a little water.
Season to taste with salt and a little hot paprika or cayenne pepper (optional).

This is good with galushka / nokedli. (Recipe follows.)

1 opmerking:

  1. Dit is inderdaad een heerlijk gerecht. Nog lekkerder als het een dag van tevoren is klaargemaakt en de smaken goed met elkaar kunnen mengen. Ik mis echter wat komijnpoeder en flink wat knoflook. Niet noodzakelijk maar het gerecht wordt er zeker nog smakelijker van.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...