donderdag 3 maart 2011

Balinese gehaktballetjes



Dit recept is van het boek Noedels: snel en super van Sri Owen. Het was oorspronkelijk bedoeld om met eendenvlees te maken, maar ik heb rundergehakt gebruikt. Ik heb het in de koekenpan gebakken, in plaats van op de barbecue aan een stokje. De balletjes hadden een typisch indonesisch smaakje, erg lekker.



Maak het kruidenmengsel. Doe de volgende ingredienten in een keukenmachientje en hak fijn tot een gladde pasta:
1 kleine ui,
2 tenen knoflook,
1 gedroogde chilipeper (of chilipoeder naar smaak),
1 tl verse galanga of gember,
2 tl korianderzaadjes,
2 kruidnagels,
½ tl kaneelpoeder,
½ tl kardemomzaadjes (of 4 √† 5 peulen),
½ tl geraspte nootmuskaat,
½ tl kurkuma,
2 tl fijngehakt citroengras, alleen het binnenste van de stengel,
1 tl zout,
2 el tamarindewater
2 el arachide olie

Meng dit door 500 g rundergehakt. Vorm er met natte handen balletjes van en druk ze plat in een hamburgervorm. (In het Engels hebben ze hier het woord "patties" voor, maar ik zou geen goede Nederlandse vertaling weten.) Bak ze in wat olie in een koekenpan, ca. 15 minuten, tot ze door en door gaar zijn.

Ik heb het geserveerd met "Gebakken noedels", een recept uit hetzelfde boek. Recept volgt.



Balinese patties

This recipe is adapted from Noodles the New Way by Sri Owen. Originally it should be made with duck, but I used minced beef. Instead of using the barbecue, I fried them in a frying pan. The patties had a typical Indonesian taste. Very nice!

First make the spice mix. Put the following ingredients in a chopper and grind into a fine paste:
1 small onion,
2 cloves of garlic,
1 dried chili,
1 tsp fresh galangal or ginger,
2 tsp corianderseeds,
2 cloves,
½ tsp cinnamon,
½ tsp cardemonseeds (or 4 to 5 pods),
½ tsp ground nutmeg,
½ tsp turmeric,
2 tsp freshly chopped lemongrass, only the kernel,
1 tsp salt,
2 tbsp tamarind juice,
2 tbsp peanut oil

Mix the spicepaste with 500 g minced beef.
Shape into patties. Fry them in a frying pan, on middle high heat, for approx. 15 minutes, until well done.

I served it with "Fried Noodles" from the same book. Recipe follows.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...