zaterdag 26 maart 2011

Vis in tamarindesaus



Dit visgerecht is gebaseerd op een gerecht uit het boek "De Maleise Keuken". Door de tamarinde en suiker is het zoetzuur van smaak. Ik vond het erg lekker, weer eens wat anders.



Doe een stukje tamarinde van ongeveer 3 cm in een kommetje en giet er heet water over. Laat 15 minuten weken. Giet daarna alles door een zeefje in een tweede kommetje en probeer zoveel mogelijk vocht door de zeef te roeren met een lepel. Dat is het beste deel!

Snijd 2 visfilets in hapklare blokjes. Ik heb tilapia gebruikt, maar elke stevige witvis is geschikt.

Meng in een keukenmachine of vijzel 2 sjalotjes, 2 tenen knoflook, 1 lombok (Spaanse peper) en ½ tl trassi (garnalenpasta). Ik had geen lombok in huis en heb het vervangen door 1 tl sambal oelek.

Fruit het mengsel in wat olie en voeg de tamarinde toe, 1 el gula djawa (of bruine suiker) en eventueel wat extra water voor de saus. Leg er een gekneusde stengel citroengras in en laat die meetrekken. Voeg de vis toe en stoof gaar in de saus.

Verwijder de citroengras en serveer met rijst en een groentegerecht. Ik heb deze weer gemaakt, maar met rode paprika deze keer.


Fish in tamarind sauce

This dish is adapted from a recipe from a Dutch book "The Maleisian kitchen". The taste is sweet and sour because of the tamarind and sugar. I quite liked it.

Place a 1-inch piece of tamarind in a little bowl, and pour hot water over it. Soak for 15 minutes. Pour everything in a second bownl through a little strainer. Try to push as much tamarind as you can throuhgh the strainer wiht a spoon. That is the best part!

Dice 2 fish filets. I used tilapia, but any firm white fish is suitable.

In a food processor chop 2 shalots, 2 cloves of garlic, 1 lombok (chilli), and ½ tsp shrimp paste. I didn't have a lombok on hand and substituted 1 tsp sambal oelek, or you can use chillisauce or cayenne pepper.

Heat some oil in a frying pan and add the shalot mix. Fry until fragrant, add the tamarind, 1 tbsp gula djawa (or brown sugar) and enough water to make a sauce. Add a stalk of lemongrass, which you have sliced through lengthwise and crushed with the back of your knive.

Add the fish en simmer until done. Remove the lemongrass and serve with rice and a vegetable dish. I made this one (and used red bell pepper this time).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...