maandag 5 december 2011

Fesenjan



Mijn vader vertelde dat hij een eend had gekocht. Nu koop je in Nederland niet zo heel gemakkelijk een eend. Ze liggen niet in de supermarkt, bijvoorbeeld. Dus, dat was best bijzonder. Hij zocht een lekker recept om met eend te maken. Ik moest meteen denken aan dit Perzische gerecht: Fesenjan. Dat staat al een tijdje op mijn verlanglijstje. We besloten samen Fesenjan te maken.

Ik vond het heel lekker. De saus is zoetzuur en apart van smaak door de combinatie met de walnoten. En zo moeilijk is het niet. Het moeilijkste is nog aan een eend zien te komen, maar als dat niet lukt, kan het ook heel goed met kip.

Verdeel 1 eend in stukken. Mijn vader heeft de poten losgesneden, de vleugels eraf gehaald en het borstvlees losgesneden. (Van het karkas werd bouillon getrokken.)



Verwarm de oven voor op 200 °C.
Wrijf de eend in met zout, peper en olie. Prik het vel van de borststukjes meerdere keren in met een vork, zodat het vet eruit kan lopen. Leg in een ovenschaal, zet in de oven en laat in 1 uur gaar worden.

Maak ondertussen de saus.
Hak 2 grote uien fijn. Bak ze op laag vuur tot ze goudbruin kleuren. Dit kan 10 - 15 minuten duren. Hak 1½ cup walnoten in een keukenmachine fijn. Hak het niet zo fijn dat het poederachtig wordt. Wanneer de ui goudbruin is, voeg je de walnoten toe. Bak een paar minuten mee. Roer 4 el granaatappelsiroop toe en roer goed. Voeg 250 ml kippenbouillon (of eendenbouillon) toe. Laat zachtjes koken tot het een dikke saus is, ca. 20 minuten. Proef of de smaak goed is. Als de granaatappelsiroop een beetje zuur is, wil je wellicht wat suiker toevoegen. Breng op smaak met zout.

Haal de eend uit de oven en giet de saus erover. Ik heb het geserveerd met gebakken aardappels, die ik eerst bestrooid had met ras-el-hanout en zout. De groene salade die je ziet op de foto zijn tomatillo's uit eigen tuin.

Uit het boek:





Fesenjan

My father told me he had bought a duck. In the Netherlands, you cannot buy ducks in the supermarket. So it was kind of special he had laid his hands on one. He was looking for a nice recipe. I immediately thought of Fesenjan. That dish is on my wish list for quite a while. We decided to make it together.

I really liked the dish. The sauce is sweet-sour. The pomegranate combines really well with the walnuts. And it's not that difficult. If you can't find duck, it's also delicious with chicken.

My dad had jointed the duck. So we had two legs, two breasts, and two wings. The carcass was used to make stock.

Preheat the oven to 200 °C (400°F).
Rub the duck with salt, pepper and oil. Prick the flesh with a fork, so the fat can ouze out. Transfer to an oven dish, put in the oven and bake for 1 hour.

Meanwhile, make the sauce.
Chop 2 onions finely. Heat a little oil and fry the onions on middle-low heat until golden brown. This can take 15 minutes. Process 1½ cups walnuts in a food processor until chopped finely, but not into a powder. When the onion has taken on a golden brown color, add the walnuts. Stir to combine and fry for a couple of minutes. Add 4 tbsp pomegranate syrup (molasses). Stir well. Add 250 ml chicken stock (1 cup). Bring to the boil and simmer until it has become a thick sauce. Have a taste. If your pomegranate syrup is a little sour, you might want to add a little sugar. Season with salt.

Remove the duck from the oven and pour the sauce on top. I served it with fried potatoes, sprinkled with ras-el-hanout and salt. The green salad on the photograph are tomatillo's from my own garden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...