dinsdag 27 december 2011

Witlofsoep



Een lekker soepje, als je van witlof houdt. Het smaakt echt naar witlof, ook al zitten er veel meer groenten in. De spekjes wisselen de smaak wat af, en als je nog wat knapperig witlof toevoegt, heeft de textuur ook nog wat afwisseling.

Ik had de boodschappen gehaald voor deze soep en ik wist zeker dat ik bieslook had gekocht. Maar toen ik het zocht, om de soep mee te garneren, kon ik het nergens vinden. Hè, wat vervelend. Heb ik het laten liggen in de winkel? Ik weet het niet meer. Of heb ik het ergens opgeborgen waar ik het niet kan vinden? Ik onderzoek alle plekken waar ik het mogelijk opgeborgen kan hebben twee keer, maar ik kan het niet vinden. Nou ja, dan maar zonder. Gelukkig is het alleen de garnering, en geen essentieel ingrediënt.



Snijd 2 worteltjes in dunne plakjes. Snijd 2 stengels bleekselderij in blokjes. Snipper 1 ui. Snijd 1 prei in halve ringetjes. Snijd 2 grote struiken witlof in grove stukken, en een derde in reepjes.

Verhit 1 el boter. Doe alle groenten erbij en roerbak tot de groenten wat zachter worden, ca. 10 minuten. Schenk 1,5 liter kippebouillon erbij. Laat 30 minuten zachtjes koken.

In de tussentijd bak je 100 g gerookte spekblokjes knapperig. Voeg de reepjes witlof toe en bak even mee.

Pureer de soep met een staafmixer. Roer 100 ml room erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Schep in borden en verdeel het spek/witlof mengsel erover. Garneer eventueel met bieslook.

Dit gerecht kan eventueel vegetarisch gemaakt worden: gebruik water of groentebouillon ipv kippebouillon. Laat de spekjes achterwege.


Scan voor op je mobiel:




Bron: Tip Culinair.

Chicory soup

If you like chicory, you will like this soup. It really has a chicory taste, although there are much more vegetables in this soup. The bacon goes really well with it, and some fresh chicory give a nice crunch.

According to the recipe, the soup should be garnished with chives. But I couldn't find them when I wanted to use them. I don't like that. Did I leave them at the store? I don't remember. Did I put them somewhere? I don't remember. I searched all the places where I could have put them twice. They aren't there. Well, it's a pity, but I'll have to do without. Fortunately it's just garnish and not an essential ingredient.

Slice 2 little carrots in thinly. Chop 2 stalks of celery coarsely. Slice 1 leek in thin rounds. Chop 2 heads chicory coarsely, and 1 julienne (like match sticks). Chop 1 onion finely.

Heat 1 tbsp butter in a large pot. Add the vegetables and stir-fry until softer, approx. 10 minutes. Add 1,5 liter chicken stock, bring to the boil, simmer for 30 minutes.

In the meantime, fry 125 g bacon (in small pieces), until crips. Add the chicory julienne, and fry for 1 minute.

Purée the soup with a hand blender. Stir in 100 ml double cream, and season with salt and pepper.
Pour into deep plates and garnish with the bacon and chicory julienne.

To make it vegetarian: use water or vegetable stock instead of chicken stock. Leave out the bacon. You could cut sundried tomatoes in little pieces and use those instead of bacon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...