vrijdag 17 februari 2012

Linzensoep uit de bergen



Kennen jullie het verhaal van Jacob en Esau uit de bijbel? Esau was op jacht geweest en had honger. Jacob bood hem een bord linzensoep aan in ruil voor zijn eerstgeboorterecht. Een verhaal dat aangeeft hoe iemand iets héél belangrijks verkoopt voor iets bijna waardeloos.

Maar probeer het je eens voor te stellen. Je bent de hele dag op jacht geweest, je bent heel erg moe, en je hebt hartstikke honger. En dan houdt iemand dít gerecht gerecht voor je neus. Maak dit gerecht, proef het, en je ziet het verhaal van Jacob en Esau in een heel ander licht.

We kunnen natuurlijk wel stellen dat Esau niet déze linzensoep kreeg, want dit is een soep uit Nepal. Laat je niet weerhouden door het saaie uiterlijk van de foto. Ik vind het een van de lekkerste vegetarische gerechten die er zijn. Ik vond het tamelijk heet, maar niet té. Als je van echt heet houdt, verhoog dan het aantal chilipepers. Zo niet, gebruik minder.



Doe 1 kop rode linzen (masur dal) of mung dal in een kookpan, met 1¼ liter water. Doe er ½ tl kurkuma en 1 tl zout bij. Breng aan de kook, dek af, verlaag het vuur, en kook de linzen tot ze gaar zijn. (Masur dal = 25 minuten, mung dal = 40 minuten)

Doe de volgende ingrediënten in een specerijenmolen of vijzel: 3 gedroogde chilipepers, 1 tl korianderzaadjes, ½ tl komijnzaadjes, kaneelstokje van 2½ cm, 3 kruidnagels, de zaadjes van 2 groene cardemompeulen, 6 peperkorrels. Maal ze tot een fijn poeder.

Snijd 1 ui fijn. Verhit 1 el mosterdolie of andere plantaardige olie, en bak de ui 5 minuten tot ze zacht is. Voeg het specerijenmengsel toe en bak 2 minuten mee. Doe dit mengsel bij de linzen en laat nog 5 minuten zachtjes doorkoken, tot de smaken zich gemengd hebben. Serveer.

Ik heb er brood met een yoghurtspread bij gegeven. Roer 3 grote eetlepels yoghurt, 1½ el mango chutney, ¼ tl kurkuma, ½ tl garam masala, gemalen zwarte peper, bosje gehakte korianderblaadjes, 1 el citroensap door elkaar. Proef of de smaakbalans in orde is, en pas eventueel aan. Ik vond het goed bij de linzensoep passen. De soep is best pittig en dit mengsel is verkoelend.


Bron:

QR-code:







Mountain dal

Do you know the story of Jacob and E'sau from the bible? E'sau had been hunting and was hungry. Jacob offered him lentilsoup in exchange for his birthright. This is a story about exchanging something very important for something nearly worthless.

But imagine yourself in his place. You have been hunting all day. You are finally home, dead tired, and very hungry. And then someone offers you this dish. Try for yourself. Make this recipe, taste it, and reconsider his decision. I've been seeing it in a whole different light, now.

Of course E'sau didn't get thís particular dish, because it is from Nepal. Don't let the boring sight of the picture hold you back. I think it's one of the best vegetarian dishes out there. I thought is was rather spicy, but not too much so. If you like it hot, up the amount of chillies. If not, use less than called for.



Put 1 cup red lentils (masur dal) in a large cooking pot. You could also use split mung dal. Add 5 cups water, ½ tsp turmeric and 1 tsp salt. Bring to the boil, cover, lower the heat and simmer until the lentils are soft. (25 minutes for Masur dal, 40 minutes for mung dal.)

Place the following ingredients in a spice grinder or pestle and mortar: 3 dried chilipeppers, 1 tsp coriander seeds, ½ tsp cumin seeds, 1-inch cinnamon stick, 3 cloves, seeds from 2 green cardamom pods, 6 peppercorns. Grind into a fine powder.

Chop 1 onion finely. Heat 1 tbsp mustard oil or other vegetable oil and fry the onion for 5 minutes, until soft. Add the spice mix, stir, and fry for 2 minutes. Add to the lentils. Stir to combine and simmer for 5 minutes longer to allow the flavours to blend. Serve.

I served it with bread and a yoghurt-mixture. Mix 3 large spoonfuls of yoghurt, 1½ tbsp mango chutney (I used Patak's), ¼ tsp turmeric, ½ tsp garam masala, freshly ground black pepper, pinch of salt, 1 bunch of chopped coriander leaves, 1 tbsp lemon juice. Taste for flavour balance and adjust if necessary. I thought it went well with this spicy soup, for it was nice and cooling.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...