Ik heb het boek Serendip van Peter Kuruvita gekocht. Een heel mooi boek, waarin Peter vertelt over zijn jeugd, zijn tijd in Sri Lanka, en zijn familie, maar bovenal over de eetgewoonten aldaar. Leuke verhalen. Nu nog de recepten uitproberen. Er worden tamelijk veel ingrediënten gebruikt, die ik niet kan vinden. Bijvoorbeeld kerrieblaadjes, kokum en visvlokken. Dat is jammer, want dan kan ik de gerechten niet maken zoals ze bedoeld zijn. Ik zal ze moeten weglaten, of vervangers moeten zoeken.
Volgens het officiële recept moesten er ook nog verse kerrieblaadjes in. Deze zijn in Nederland gewoon niet te koop. Dat is jammer, dus ik moet het met gedroogde doen, wat natuurlijk maar een armzalig aftreksel is van "the real thing".
Verder moest er ook iets in dat Peter "goroka" noemt, of ook wel "kokum" genoemd wordt. Ik heb het nog nooit gezien, dus dit kon ik er ook niet in doen. Uit de beschrijving die Peter geeft, is het iets dat zuur is en als bindmiddel fungeert. Het zure compenseer ik met citroensap, het bindmiddel met maïzena.
Maak 1 makreel schoon en verdeel in stukjes. Pas op de graatjes.
Snijd 1 ui in dunne plakjes.
Rooster de volgende specerijen in een droge koekenpan:
1 tl zwarte peper,
1 tl korianderzaad,
kaneelstukje van 2½ cm.
Wacht tot je ze kunt ruiken, schud de pan een paar keer om, laat ze niet verbranden!
Doe ze in een kommetje.
Doe vervolgens de volgende specerijen in de pan, en doe hetzelfde ermee (deze zijn sneller klaar, dus let op!):
½ tl komijnzaad,
3 groene kardemompeulen (alleen de zaadjes)
½ tl fenegriekzaad.
Laat de specerijen afkoelen en doe ze in een koffiemolen of vijzel. Maal ze fijn.
Doe dit mengsel samen met 2 knoflookteentjes en 3 cm gemberwortel in een kleine keukenmachine. Maal tot een fijne pasta.
Verhit olie in een koekenpan, doe het specerijenmengsel erin en schep even om. Doe de vis en ui erbij. Giet er water bij tot de vis nét onder staat. Breng aan de kook, en laat 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en citroensap. Bind de saus eventueel bij met wat maïzena.
Ik heb het geserveerd met rijst en zoete aardappel curry.
Bron: | QR-code: | |
Curry with mackerel
I bought this book by Peter Serendip. A nice book, with lots of nice photo's. He tells about his youth and family, and about eating habits. I like the stories. All I have to do now is try out the recipes. There seems to be a problem though. Many of the ingredients can not be found in the Netherlands. He uses something he calls 'goroka', elsewhere called 'kokum'. I have never seen it. But according to the description is it sour and used as a thickening agent. I substitute lemon juice for the sourness, and corn flour as thickening agent.
Also curry leaves, they are nowhere to be found in the Netherlands. I have to make do with dried curry leaves, which compare not al all to the real thing, of course. But even that I don't know, since I have never tasted real curry leaves.
Clean 1 mackerel and break up into bite size pieces. Try to remove all the bones, but warn your guests! Slice 1 onion thinly.
Heat a dry frying pan and add the following spices:
1 tsp black pepper corns,
1 tsp coriander seeds,
cinnamon stick of 1 inch.
When you start to smell the aroma's, transfer them to a little bowl.
Add the following spices and do the same (these are ready sooner):
½ tsp cumin seeds,
½ tsp fenugreek seeds,
3 green cardemom pods (only the seeds).
Let the spices cool, and grind them in a spice grinder or pestle and mortar.
Transfer to a little food processor, add 3 cm (1 inch) ginger, 2 cloves of garlic. Process into a paste (or do this in the pestle and mortar).
Heat oil in a large frying pan, add the spice mix, stir. Add the mackerel and onion. Add just enough water to cover the fish. Bring to boil, lower the heat, let simmer for 10 minutes. Season to taste with salt and lemon juice. If the sauce is thin, you can bind it using corn flour.
I served it with rice and a sweet potato curry.
Wat toevallig! Een vriedin van mij vroeg vorige week waar kerrieblaadjes te koop zijn. Ik heb ze ooit van een andere vriendin gekregen, (bevroren) maar zelf wist ik niet dus ik heb via google gezocht http://wcww.aziatische-ingredienten.nl/kerrie-blaadjes/
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor de link. Ik heb even gekeken, en bij de reacties staan inderdaad wel adresjes waar het te koop is. Helaas voor mij allemaal zo ver weg. Maar altijd goed om te weten. Dan kan ik eens een kijkje nemen wanneer ik toevallig in de buurt ben. Verder een leuke site. Lijkt wel wat op tokowijzer.nl.
BeantwoordenVerwijderenHey Claudia, ik kwam toevallig op je site terecht en ben van plan dit recept van het weekend te proberen. De groene kardemompeulen heb ik gekocht bij een toko bij mij in de buurt. Toko Hoi Yun in Rotterdam; http://tokohoiyunrotterdam.wordpress.com/2011/08/15/trs-groene-kardemom-peulen-elaichi-cardamoms/ . Ze hadden de kerrieblaadjes alleen gedroogd, maar het is beter dan helemaal geen kerrieblaadjes :p. Leuke site, ga zo door!
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor je compliment.
BeantwoordenVerwijderenDe gedroogde kerrieblaadjes heb ik inderdaad wel kunnen vinden, en die gebruik ik ook in plaats van de verse. Veel succes met het recept, ik hoop dat je het lekker vindt.