dinsdag 17 februari 2009

Champignonsoep

Click on the english flag to show the recipe in english.

Dit is de eerste keer dat ik dit recept maakte en het was een succes. Dat vond ook mijn man. Hij schepte zelfs drie keer op!

Ingredienten
250 g grotchampignons
een paar gedroogde paddestoelen, zoals porcini
1 ui
1 liter kippebouillon
wat kruiden, als rozemarijn, thijm en platte peterselie
2-3 el room
flinke scheut droge sherry

Werkwijze
Week de gedroogde paddestoelen 20 minuten in warm water.
Snipper de ui en fruit in wat boter tot het doorzichtig is. Houd een paar champignons achter en hak de rest grof. Voeg toe aan de ui en laat 8 minuten zachtjes zweten. Ze mogen niet bruin worden.
Voeg de kruiden toe. Hak de geweekte paddestoelen en voeg ze toe. Zeef het weekvocht en voeg dit ook toe. Giet dan de bouillon erbij.
Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
Snijd de achtergehouden champignons in plakjes en bak ze in wat boter zachtjes bruin.
Pureer de soep met een staafmixer. Voeg room en sherry toe. Breng op smaak met zout en peper.
Leg wat van de gebakken champignonplakjes in een soepkom. Schenk de soep erover en dien op. Lekker met stokbrood en kruidenboter.

Mushroom soup

Today I made a mushroom soup. I have never made this before. I liked it very much and so did my husband. He had two second helpings!

This recipe serves two.

Ingredients
250 g mushrooms, for instance chestnut mushrooms
some dried mushrooms, like porcini fungi.
1 onion
1 liter chickenstock
some herbs, like rosemary, thyme, flatleaf parsley
2-3 tbsp cream
a dash of dry sherry

Method
Soak the dried mushrooms 20 minutes in hot water.
Chop the onion finely. Heat 1 tbsp of the butter in a big pan en fry the onion on middle heat until translucent.
Take some mushrooms and keep separate. Chop the rest of the mushrooms coarsely and add to the onion. Fry for 8 minutes. Be careful the mushrooms do not brown.
Chop the soaked mushrooms and throw in the pan. Add the water they soaked in, but sift it first to remove possible sand and dirt.
Add the herbs. Then add the stock and bring to the boil. Lower the heat and let simmer for 15 minutes.
Meanwhile, slice the mushrooms that have been helt separately. Fry them in a little butter on middle heat.
Take a hand-held blender and blend the soup until smooth. Add a little cream, and a dash of sherry. Season to taste with salt and pepper.
Lay some of the fried mushrooms in a soup bowl and ladle the soup on top. Serve with bread and herb-butter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...