zaterdag 28 februari 2009

Zoete aardappelbrood



Ik heb verhalen gelezen over hoe lekker brood met aardappel is, maar heb het nog nooit gebakken. Nu is er een blog-event van Notitie van Lien en dat lijkt me een goede gelegenheid om het eens te proberen.

Ik heb twee varianten gebakken, een met zoete aardappel en met gewone aardappel.

Hieronder het recept voor het brood met zoete aardappel.



Ingredienten
300 g bloem
50 g volkoren tarwemeel
200 g zoete aardappel
1 tl instant gist
1,5 tl zout
ca. 200 ml water

Bereiding
Kook de aardappels en maak er pureer het. Ik heb een pureeknijper waar dat prima mee gaat. Meng de bloem, meel, lijnzaad, gist en zout in een grote kom. Kneed de aardappelpuree erdoor.
Voeg dan zoveel water toe tot een lichtelijk vochtig deeg ontstaat, nog net kneedbaar. Bij mij was dat ongeveer 200 ml, maar ik heb het niet precies afgemeten.
Laat het deeg 15 minuten rusten. Kneed 5 tot 10 minuten, tot het deeg soepel is.
Doe terug in de (afgewassen) kom, dek af, en laat 1 uur rijzen op een warme plaats of tot het in volume is verdubbeld.

Druk de lucht eruit en kneed het nog even kort door. Het is een erg soepel deeg.
Bekleed een bakvorm met bakpapier. Rol het deeg op en leg het in de vorm.
Dek af met ingevet plastic folie en laat nogmaals rijzen tot het in volume verdubbeld is, Ongeveer een uur. Verwarm de oven voor op 220°C.

Snijd het deeg in met een scherp mes. Spuit het deeg nat met een plantenspuit en zet het dan in de oven. Spuit het in de eerste vijf minuten nogmaals 3 keer met de plantenspuit, en spuit ook wat water tegen de wanden van de oven.
Zet dan de temperatuur wat lager, 200°C, en laat nog 30 minuten bakken.

Controleer of het gaar is door op de onderkant te kloppen. Klinkt het hol? Dan is het gaar. Klinkt het dof? Laat dan nog even bakken.

Laat afkoelen op een draadrek.

Resultaat
Het broodje heeft een fantastisch oranje kleurtje. En het was een lekker broodje. Het zoete van de zoete aardappel kwam lichtjes naar voren. Met een voordeeg zou het nog lekkerder geweest zijn, denk ik. De kruim was zacht, luchtig en ietsje vochtig.



Sweet potato bread

I have read a lot of stories about how wonderful potato bread is, but I have never baked one myself. Now there is this blog-event from Notitie van Lien and that seemed a good moment to try.

I baked two varieties: bread with 'normal' potato and bread with sweet potato. Here is the recipe for sweet potato bread:



Ingredients
300 g bread flour
50 g whole wheat flour
200 g sweet potato
1 tsp instant yeast
1½ tsp salt
approx. 200 ml water

Method
Cook the sweet potato in boiling water and puree it. Mix the flour, whole wheat flour, instant yeast and salt in a large bowl. Knead in the potato mash. Add enough water to create a dough that is a little bit on the sticky side. Let rest for 15 minutes, covered. Knead the dough until it feels supple, about 5-10 minutes. Put back in the bowl, cover and let rise until it has doubled in volume, about 1 hour.

Knock it down and knead shortly to get the large air bubbles out. Line a baking tin with baking paper. Form the dough and put in the baking tin. Cover with oiled cling film and let rise until doubled in volume, a little shorter than 1 hour.

Preheat the oven to 220°C. slash the dough with a sharp knife. Wet it with a plant spray and put in the oven. In the first 5 minutes of baking, spray again three times. Lower the temperature to 200 °C and bake another 30 minutes.

Check if it's ready by knocking on the bottom of the bread. Does it sound hollow? Then its ready. Let cool on a wire rack.

Result
The bread got a lovely orange color. And it tasted good. I think it would even have been better using a preferment, like a biga or sponge. The sweet taste of the potato was subtle. The crumb was soft, airy and a little moist.

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...