zaterdag 21 maart 2009

Brood met haver





Ingredienten
200 g bloem
150 g volkoren tarwemeel
100 g havervlokken
2 el lijnzaadjes
2 el gierst
1 el glutenpoeder
1 el melkpoeder
1,5 tl zout
1 tl instant gist


Bereiding
Meng bloem, meel, haver, lijnzaad, gierst, glutenpoeder, zout en gist door elkaar.
Voeg 300 ml water toe. Laat 15 minuten rusten.
Kneed 5 minuten tot het wat soepeler wordt. Laat 4 uur afgedekt op het aanrecht staan. Kneed nog even kort door, vorm het en leg in de broodvorm.
Dek af met ingevet vershoudfolie en laat 1 uur tot 5 kwartier op een warme plaats rijzen.
Verwarm de oven voor op 220°C. Spuit het nat met een plantenspuit en zet in de oven.
Keer het om na 10 minuten, zet de temperatuur lager op 200°C en bak nog 25 minuten.
Haal uit de oven en laat afkoelen op een draadrek.



De haver proef je terug als een beetje nootachtige smaak. De kruim was niet erg los, dus een tamelijk stevig brood. Dat is goed als de boter iets té koud is :-) Lekker.

Bread with oats

Ingredients
200 g flour
150 g whole wheat flour
100 g rolled oats
2 tbsp flax seeds
2 tbsp millet
1 tbsp glutenpowder
1 tbsp milkpowder
1,5 tsp salt
1 tsp instant yeast

Method
Mix the dry ingredients, i.e. flour, whole wheat flour, oats, flaxseeds, millet, glutenpowder, milkpowder, salt and yeat. Add 300 ml of lukewarm water. Let stand for 15 minutes.
Knead for 5 minutes until the dough feels supple. Let stand on the counter for 4 hours. Knead shortly and form the dough. Put it in a baking tin.
Cover with cling film and let rise for 1 hour to 5 quarters of an hour.
Preheat the oven to 220°C. Wet the dough with a plant spray and put in the oven. Turn around after 10 minutes, decrease the heat to 200°C and bake for another 25 minutes. Let cool on a wire rack.

This bread tastes a little nutty because of the oats. It didn't rise too much, making it a firm bread. That's good if you try to spread butter on it that's a little too cold :-).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...