zondag 24 mei 2009
Meergranenbrood met tarwe en spelt en zaadjes
I vind dit een lekker broodje. Het is ietsje stevig, maar dat vind ik prettiger dan een brood dat te slap is. Hoewel de hoeveelheid rogge maar klein is, geeft het toch smaak. Door de spelt en rogge heeft het brood een beetje een nootachtige smaak. De pompoenpitten geven een lekkere crunch.
Ingredienten
200 g tarwebloem
100 volkoren tarwemeel
100 g speltbloem
50 g speltmeel
25 g rogge
2 el lijnzaadjes
2 el pompoenpitten
2 el gierst
1½ tl zout
1¼ tl instant gist
300 ml water + 1 eetlepel
Bereiding
Eerst mixte ik de droge ingredienten door elkaar. Toen goot ik er 300 ml water bij en mengde het tot een homogeen deeg. Bij mij bleek dat het net iets te droog was, dus voegde ik nog een eetlepel water toe. Dat maakte de deegstructuur net goed.
Ik kneedde het deeg 5 minuten. Daarna heb ik driemaal steeds na 15 minuten het deeg platgevouwen tot een lap en zowel horizontaal als verticaal als een envelop gevouwen. De vierde keer was na een half uur. Na nog een half uur heb ik het deeg gevormd en in de vorm gelegd. Na een uur rijzen was het in volume verdubbeld en toen kon het de oven in. 35 minuten op 200°C bakken, storten en laten afkoelen op een draadrekje.
Bread with wheat, spelt and seeds
I really like this bread. It is a little bit firm, but I like that better than bread that is too loose. Although the amount of rye is small, it still gives some taste to the bread. The spelt and rye give the bread a nutty taste. The pumpkin seeds give it an nice crunch.
Ingredients
200 g wheat flour
100 g whole meal wheat flour
100 g spelt flour
50 g whole meal spelt flour
25 g rye
2 tbsp millet
2 tbsp flaxseed
2 tbsp pumpkin seeds
1¼ tsp instant yeast
1½ tsp salt
300 ml water + 1 tbsp
Method
I mixed all the dry ingredients. Then I added the water, 300 ml at first. I mixed it into a homogeneous dough. In my case that was a little too dry, so I added one tablespoon of water. That turned out to be just right.
I let the dough rest for 15 minutes. Then I gave it an envelop-wise fold. I repeated that 3 times, after 15, 15, 30 minutes, respectively.
After another 30 minutes I put the dough in a baking tin, covered it with greased clingfilm and waited until it had doubled in size, approx. 1 hour.
I preheated the oven to 200 °C (~400°F). I baked the bread for 35 minutes, and let it cool on a wire rack.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
That is one wholesome bread full of goodness.
BeantwoordenVerwijderenThanks for sending this in for the event.
The bread looks great, and from the picture the crumb looks perfect to me.
BeantwoordenVerwijderen